Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/08/2023
Artă & Cultură

Astra Film Festival, la 30 de ani (IV): România în prim-plan

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Astra Film Festival, la 30 de ani (IV): România în prim-plan Share Astra Film Festival, la 30 de ani (IV): România în prim-plan


De 30 de ani, pulsul cinematografiei românești în materie de film documentar se ia la Sibiu, la Astra Film Festival. De la prima ediție, festivalul a adus în atenția publicului filme care explorează realitatea nefardată a societății românești. O misiune cu atât mai dificilă, cu cât în anii ’90 românii asociau încă documentarul cu filmele Sahia care documentau progresul socialist, iar în anii 2000, cu emisiunile despre natură, știință, cultură și istorie difuzate la televizor.

Filmele selectate în programul festivalului au pus România sub lupă, explorând atât istoria mică, prin povești inedite din intimitatea unor oameni deosebiți, cât și istoria scrisă cu I mare, printr-o radiografie necruțătoare a societății românești de la începuturile ei până în prezent, trecând prin anii grei ai comunismului și fenomene care au luat amploare în cei 34 de ani scurși de la Revoluție. N-au lipsit nici filmele cu subiecte controversate care au scris istorie. Un film în regia lui Alexandru Solomon despre fenomenul câinilor fără stăpân din București, proiectat la ediția din anul 1998, a încins spiritele din sală, mai ales pentru că pe atunci știrile despre victimele făcute de maidanezi erau aproape zilnice și nimeni nu era răspunzător pentru ele. Două filme despre Roșia Montană au bătut recorduri: ”New Eldorado”, proiectat în 2006, a ridicat sala în picioare, iar aplauzele au curs minute în șir, iar ”Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei”, proiectat în 2012, a stârnit discuții aprinse care s-au întins până târziu în noapte. Filmul lui Liviu Tipuriță despre incredibila lume a romilor superstaruri urmat de un concert de manele pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu, la ediția din 2016, a declanșat o avalanșă de reacții.

 

Astra Film Festival, la 30 de ani (IV): România în prim-plan

 

Astra Film Festival a fost și este locul în care cele mai importante documentare despre România sunt vizionate în premieră. Dacă sunteți curioși ce fel de Românie se conturează prin cele mai așteptate producții românești ale momentului, vă puteți satisface apetitul la Astra Film Festival, între 15 și 22 octombrie, în cadrul ediției aniversare de 30 de ani a festivalului care a promovat constant în ultimele trei decenii filmul documentar românesc pe plan național și internațional. Ediția din această toamnă va fi cu adevărat un festival!

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută