Diana Duțu a studiat dreptul și psihologia, este consultant în fonduri europene și se află la începutul unei cariere în psihologie. Asta nu a împiedicat-o să-și dezvolte spiritul creativ, în prezent fiind dansatoare a companiei de dans Microbis și parte a mișcării spoken word în cadrul Corpul poetic. ”Am încercat să onorez tot ce simt că mă definește”, spune Diana atunci când se referă la diversitatea preocupărilor sale.
Am pornit discuția cu Diana tocmai din acest punct, cum s-a apropiat de artele performative, spoken word și dans contemporan, în contextul în care e absolventă de drept și psihologie. Diana își amintește că în urmă cu 15 ani a avut acces la un proces complet al trupei Microbis: ”M-a atras tocmai acest proces – munca din spatele scenei și rezultatul ei. Apoi, în timp, transpunerea poveștii: întruparea ei în corp și exprimarea într-un mod în care poate fi simțită. E o experiență accesibilă și foarte personală în același timp. Dansul și poezia sunt modalități diferite de accesare a viului din noi. Dreptul și psihologia oferă structură și sens. Nu se exclud reciproc.”
Întrebată ce impact a avut asupra ei întâlnirea cu coregraful Hugo Wolff, fondatorul companiei, Diana răspunde: ”Prin Hugo am învățat că în dans frumos nu e suficient. Că arta sacrifică frumusețea pentru emoție, care e esența a ceea ce e viu. El mereu pune accent pe capacitatea dansatorului de a transmite emoția, de a spune povestea într-un mod în care poate fi simțită. Are o viziune unică și o semnătură coregrafică aparte. Am învățat fie să fiu, fie să curg, am devenit. Am iubit procesul acesta atât de mult încât în ultimul spectacol am dansat însărcinată în 5 luni. Nu uiți un spectacol semnat de Hugo Wolff. Fie că îți place sau nu.”
De la dans am făcut un salt către spoken word și am întrebat-o pe Diana cu ce se mănâncă forma asta de artă: ”Spoken word e un concept de poezie contemporană care are două elemente principale: poezia propriu-zisă, în toată frumusețea ei și performance-ul, actul de a trăi, de a-i da viață. E poezie cum nu ai mai văzut. Ambele elemente au mare greutate, pot transforma mult experiența. Și, cu siguranță, nu e un recital. E un spațiu vibrant. Pentru oricine e curios, vă aștept împreună cu Sandy la un show Corpul Poetic. Cu poezia în buzunar.”
Pe final, am vrut să aflăm cum de jonglează cu o așa mare lejeritate între trei domenii în care activează – management, juridic și creativ și ce rol a avut explorarea creativității în procesul de dezvoltare personală: ”Permit acestor domenii să învețe unele de la altele. Îmi dezvolt skill-uri pe care le folosesc creativ. Îi ofer fiecăruia timp, iar acum am în plan să le dau sens sub umbrela fascinantă a psihologiei. Explorarea creativității a fost pentru mine food for soul. E curajos și eliberator să te lași văzut, chiar revelator. Cu siguranță îți permite să vezi în tine, dacă ai curiozitatea. E empowering”, încheie Diana.
INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN