Despre cum o idee schițată pe un șervețel a luat forma unui festival-emblemă al orașului în doar zece ani, despre ediția anivesară a Focus in the Park – care va avea loc între 23 și 27 august în Parcul Sub Arini, dar și despre cum festivalul își pregătește intrarea în liga marilor festivaluri din România, am stat de vorbă cu Sebastian Marcovici, organizator.
”Pentru a intra în liga cea mare, festivalul are nevoie de o nouă locație și acces pe bază de bilet”
Până să ia forma unui festival, Focus in the Park a fost o idee pe care ai schițat-o pe un șervețel după un concert. Pe atunci, peisajul cultural al Sibiului era destul de sărăcăcios în ceea ce privește scena muzicală. Ție ce ți-a declanșat ideea festivalului?
Totul a pornit după un concert Grimus în Music Pub în anul 2009. Deci ne-a luat ceva timp să schițăm și să conturăm festivalul, timp în care am mai organizat tot felul de concerte prin cluburile din Sibiu. Dar atât cluburile, cât și festivalurile de atunci nu erau pregătite să găzduiască concerte ale trupelor alternative. Am considerat că Sibiul care era deja bogat în evenimente culturale trebuie să aibă și un festival de muzică alternativă. Atunci chiar ne-am confruntat cu acest termen de rock-alternativ, iar în perioada aceea rock-ul era definit doar prin festivalul ARTmania și se producea o confuzie pentru că sunt stiluri de muzică total diferite. Ideea de pe acel șervețel de care aminteai s-a concretizat în 2013, într-un festival care pe vremea aceea se numea Focus Festival și avea loc în Piața Mică și Piața Huet.
Privind parcursul transformării festivalului, de la o idee schițată pe un șervețel până la unul dintre evenimentele-emblemă ale orașului, cât de greu se construiește un astfel de brand cultural?
Foarte greu, cu un efort interminabil. În fiecare an scopul nostru e să creștem nu doar festivalul, ci și comunitatea din jurul acestui festival. Noi ne bucurăm că voluntari care au lucrat la prima ediție în 2013 au devenit colegii noștri între timp. De asemenea, festivalul le-a oferit un loc în care să se exprime artiștilor și comunităților care până atunci erau underground în Sibiu. Au apărut trupe noi, trupe care între timp au luat și ele un avans considerabil pe scena muzicii alternative. Totuși, nu e greu dacă crezi în visul tău, acela de a contura un astfel de festival, dar e extrem de migălos și solicitant să rămâi pe linia pe care ți-ai propus-o din start și să nu te abați în diferite direcții care pot influența calitatea festivalului. Ca la orice eveniment, vorbim și despre partea financiară, pentru că nu putem bate din palme și gata, ăsta e evenimentul. Tot timpul suntem condiționați de buget. Din această cauză spun că poți să o iei în direcții greșite cu ideologia festivalului, dar noi am încercat, și sper că am și reușit, să rămânem pe o linie cât se poate de onestă față de publicul nostru.
Urmează o ediție aniversară în inima verde a Sibiului, Parcul Sub Arini. Ce ne așteaptă în cele cinci zile de festival, fie că vorbim de muzică, activități creative și distractive sau gastronomie?
În primul rând line-up-ul de anul acesta este alcătuit din trupe care de-a lungul celor zece ani de existență au contribuit la buna evoluție a festivalului. Din această cauză se repetă câteva nume mari care au mai performat pe scena festivalului, chiar și anul trecut. Chiar dacă line-up-ul constituie undeva la peste 50% din buget, pentru noi e extrem de important să dezvoltăm cât putem de mult și experiența publicului de la intrarea în festivalul nostru și până când îl părăsesc. Totul trebuie să fie o experiență plăcută, iar aceste detalii fac tot timpul diferența.
Festivalul nu ar fi ajuns unde este astăzi fără un fanbase nu doar mare, dar și foarte pasionat. Cum a ajuns Focus in the Park să fie un festival atât de iubit de către public?
Îmi doresc foarte mult să fie într-adevăr așa cum spui. Nu vreau să ne lăudăm că am creat și am crescut noi această comunitate. Tot ce pot să spun e că noi ne-am văzut de treabă. Suntem conștienți că fanbase-ul este de la un an la altul tot mai mare. Vedem și anul acesta că vin oameni nu numai din Sibiu și din orașele din jurul Sibiului, vin din toată țara, chiar și din afara țării avem foarte multe solicitări. Sunt oameni care vin special pentru acest festival la Sibiu și cred că asta aduce un mare plus și orașului. Nu pot să spun altceva decât că mă bucur foarte mult că s-a creat această comunitate, că ea crește odată cu festivalul, iar singura noastră datorie e să nu ne abatem de la niște valori pe care ni le-am implementat încă de la prima ediție. Probabil și din acest motiv nu fluctuează fanbase-ul nostru, ci crește în fiecare an.
În cei 10 ani de existență, festivalul a avut parte de numeroase schimbări, de la nume, locație până la numărul de zile, de scene și de spectatori. Cum vezi viitorul festivalului?
Sper ca de anul viitor, iar aceasta e o declarație în premieră, să găsim o nouă locație pentru festival pentru că ne dorim să intrăm în liga cea marea. Îmi doresc ca acest festival să stea la masa celor mari, adică celor zece festivaluri mari și importante din România. Dar pentru asta trebuie să avem un bilet de intrare pe tot parcursul festivalului, nu numai pentru unele zone așa cum va fi anul acesta când vom avea în premieră Official Focus Fan Zone, unde accesul va fi pe bază de bilet. Nu în ultimul rând, ora de desfășurare a festivalului pentru publicul tânăr trebuie să depășească miezul nopții, ceea ce nu ne permitem în locația actuală. Deci planurile pentru următorii ani sunt că festivalul ar trebui să-și găsească o locație nouă și să devină un festival cu intrare.
INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN