Chiar dacă în zilele noastre e deja o practică uzuală ca la finalul unei proiecții de film publicul să aibă ocazia să schimbe idei cu regizorul sau membrii ai echipei, în 1993, atunci când a avut loc prima ediție a festivalului Astra Film, acest tip de interacțiune era ceva atipic, nou, inconfortabil. Publicul nu avea, încă, obiceiul de a asculta, de a pune întrebări, de a purta un dialog. Acest ”simț”, se poate spune fără niciun dubiu, a fost ascuțit de-a lungul celor 30 de ani, la Astra Film Festival.
Încă de la prima ediție, festivalul a avut participare internațională. Documentare realizate de Michael Stewart și Jeremy Warren, care propuneau abordări nemaivăzute până atunci de mulți dintre sibieni, au fost proiectate în prezența celor doi regizori. Gradul de noutate era atât de mare, atât în privința filmelor și subiectelor explorate, cât și în privința întâlnirii regizorilor în carne și oase, încât i-a șocat pe sibieni și i-a pus pe fugă, la propriu, atunci când la finalul proiecției regizorii au încercat să intre în dialog cu spectatorii. A fost nevoie de eforturi susținute pentru ca întâlnirile de la finalul proiecțiilor să devină memorabile, așa cum îi auzim deseori spunând pe spectatorii festivalului. De-a lungul anilor, au fost prezenți la Sibiu unii dintre cei mai influenți regizori de film din lume, precum John Marshall – autorul unei monumentale pelicule, intens mediatizată, despre viața unei comunități din deșertul Kalahary, urmărită pe parcursul a 50 de ani: ”A Kalahary Family”, Joris Evens, David MacDougall, Paweł Pawlikowski – regizor polonez care a câștigat trofeul Oscar pentru cel mai bun film străin: ”Ida”, Frederick Wiseman – cineast deținător al patru premii Emmy, al primului premiu Leul de Aur acordat unui documentarist la Festivalul Internațional de Film de la Veneția și al unui trofeu Oscar pentru intreaga filmografie, Sergei Loznitsa sau Nick Broomfield.
În prezent, e o tradiție și un moment extrem de așteptat atât de public, cât și de cineaști, întâlnirea de la finalul vizionării filmului, atunci când, de cele mai multe ori, se întâmplă adevărata conexiune, magia care rămâne pentru totdeauna. Pentru ediția aniversară de 30 ani a festivalului Astra Film, care va avea loc între 15 și 22 octombrie 2023, organizatorii promit un invitat surpriză, regizor câștigător de Oscar.
TEXT DE RĂZVAN SĂDEAN