Rezumat
SPF: Ce produse (mai) folosim?TIPURI DE PROTECȚIE SOLARĂCUM APLICĂM CORECT PROTECȚIA SOLARĂ?RECOMANDĂRI SPF ÎN FUNCȚIE DE TIPUL DE TEN
SPF: Ce produse (mai) folosim?
Scenarii ideale pentru vacanță există destule, indiferent de perioada din an, agențiile de turism ne pot confirma, dar scenariul ideal pentru pielea ta care ar fi?
Fie că folosești deja o protecție solară în rutina ta, fie că nu ai auzit niciodată de acest pas sau că nu i-ai dat importanță, ar trebui să știi că, înainte de toate cremele cu efecte miraculoase peste noapte, există una care chiar poate face minuni – în timp, firește – și anume SPF-ul.
Ce este acest SPF și ce face mai exact?
Termenul SPF vine de la sun protector factor, în traducere: factor de protecție solară. Mai simplu, el funcționează ca un indicator pentru perioada de timp în care ne expunem în siguranță la soare.
Spre exemplu, dacă petreci 10 minute în lumina soarelui fără să te arzi, o loțiune cu SPF10 va înmulți acest timp de protecție cu 10, rezultând, deci, 100 de minute în care te poți expune la soare.
Calculul se aplică pentru orice nivel de protecție, fie că vorbim de SPF10, SPF30, SPF50 și altele, dar scopul protecției solare nu este de a te supune la calcule matemtice, ci de a-ți proteja pielea cu ajutorul filtrelor, fie prin reflectarea, fie prin absorbția razelor solare, prevenind daunele cauzate de acestea.
TIPURI DE PROTECȚIE SOLARĂ
Protecție solară scăzută
Acest tip de protecție, cu SPF5 sau SPF10, nu este recomandat în cazul expunerii intensive la soare. De regulă, această cantitate de protecție se regăsește în produsele de machiaj, precum fond de ten, ruj sau balsam de buze. Aplicarea acestui tip de protecție este, în mare parte, ineficientă.
Protecție solară medie
În cazul acesteia, vorbim de SPF15 sau de SPF20. Cremele și loțiunile cu SPF15 ne protejează împotriva a 93% din razele UVB, dar, la fel ca în cazul celor anterior menționate, nu sunt eficiente pentru o expunere îndelungată la soare.
Protecție solară ridicată
SPF30 ajută în cazul unei expuneri prelungite la soare, blocând aproximativ 97% din razele UVB, oferind suficientă protecție împotriva arsurilor.
Protecție solară foarte ridicată
În cazul acestui tip de produse, minim SPF50, protecția împotriva razelor UVB este în procent de 98%. Ele sunt recomandate în cazul unui timp lung de expunere la soare (pentru o zi la plajă poate fi ideală), pentru persoanele cu piele sensibilă (și nu numai), dar și pentru copii.
CUM APLICĂM CORECT PROTECȚIA SOLARĂ?
Cum adică cum aplici corect o cremă?
O întinzi și aștepți să intre în piele. Acest pas se aplică în majoritatea cazurilor, dar protecția solară este excepția de la regulă. Ea se aplică cu minim 20 de minute înainte de expunerea la soare și poate fi și o excelentă bază de machiaj.
Firește, SPF-ul nu poate fi aplicat o singură dată și that’s it; este nevoie să fie reaplicat o dată la două ore. Special pentru acest pas există diverse produse de tip pudră sau SPF spray, care se pot reaplica în mod constant pe parcursul zilei și încap perfect în orice geantă (sau buzunar, după caz, în funcție de preferințe).
RECOMANDĂRI SPF ÎN FUNCȚIE DE TIPUL DE TEN
Pentru ten uscat și normal
SPF-ul din gama Anthelios de la La Roche Posay, fără parfum, oferă o protecție de spectru larg împotriva razelor UVA și, de asemenea, nu lasă urme albe, având o textură lejeră și rezistentă la apă.
Crema SVR Sensifine AR anti-roșeață, SPF50+ este testată sub control dermatologic pe piele sensibilă, roșeață recidivantă. De asemenea, nu lasă urme albe, fiind hipoalergenică, non comedogenă și fără parfum.
Pentru ten gras și mixt
Crema SVR Sun Secure Blur SPF50 are o textură de tip spumă, ce acoperă instantaneu, ascunde imperfecțiunile și uniformizează vizibil pielea, lăsând un efect de piele naturală și un aspect catifelat. Atenție, însă, este un produs ce conține parfum!
Crema SPF 50 Uriage Hyseac fluid protejează tenul împotriva radiațiilor UV, matifiază și hidratează tenul, reducând, totodată, excesul de sebum. Are o textură non-lipicioasă și lejeră, lăsând pielea mată și proaspătă.
Indiferent de anotimp, razele soarelui sunt mereu prezente, diferența constând doar în intensitate.
Prin urmare, acordă-i protecției solare o șansă de a avea grijă de pielea ta!
Text de Andrada Dincă | Lifestyle | Recomandări
cover pexels by Armin Rimoldi