Inserție socioprofesională a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție a copilului
Era odată un banc cu un iepuraș care punea întrebări într-un magazin:
– Undițe aveți? Da’ mobilă? Da’ skiuri și bibelouri, căști de motociclist și piane, jucării și tablouri cu rame faine aveți?
– Avem, i se răspundea de fiecare dată.
– Păi și ce faceți cu ele?
Noi, la Asociația Solidară Emmaus Satu Mare avem răspunsul !
Ne ocupăm cu inserția socioprofesională a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție a copilului, adică îi pregătim pe acești tineri pentru o viață independentă, în care au un job, plătesc taxe și impozite și contribuie la viața societății.
Le propunem mai multe servicii sociale care îi pregătesc să devină autonomi: ei sunt găzduiți într-o casă comunitară, sunt sprijiniți de referenți pentru a gestiona bine: igiena, treburile casnice, gestiunea banilor, cum să reacționeze în situații de conflict.
Inserția profesională se realizează prin faptul că ei lucrează în cele două magazine ale asociației, unde valorificăm obiecte second hand. Lucrând la aranjarea mărfii, la triere, la descărcat și încărcat, la încasat banii și la a gestiona relația cu clienții, ei învață atât o meserie, cât și competențe profesionale de bază ca: respectarea programului de lucru, a colegilor de echipă, a muncii în sine.
De asemenea, tinerii noștri lucrează la Atelierul de croitorie Emmaus, care are statut de unitate protejată autorizată (adică peste 30% din personal sunt persoane cu handicap). Ei cos tote bags pentru conferințe (acele sacoșe pentru documente folosite la evenimente) și săculeți umpluți cu semințe de lavandă uscată, prezentați în poșetuța lor, din materiale reciclate, personalizabile cu logo-ul dorit (ceea ce numim “un cadou corporate cu suflet”).
Asociația are deci un dublu impact: social și de mediu. De la deschiderea programului de integrare socială și profesională și până acum, în jur de 100 de tineri au lucrat și au obținut abilități sociale și profesionale. Pe partea de impact asupra mediului, prin magazine se vând anual peste 100 tone de obiecte recuperate, care, altfel, ar fi fost aruncate.
Continuarea bancului cu iepurașul ar fi că vă invităm să ne întrebați și despre alte produse (gen bijuterii, scaune cu rotile, saltele, lustre, veselă, tacâmuri).
Vă așteptăm la Satu Mare, pe Bd Vasile Lucaciu nr 20 și Strada Aurel Vlaicu 72 N sau puteți vedea pe facebook ce produse comercializăm: Magazin de Mobila – Emmaus Satu Mare și Magazin Solidar Emmaus SM.
Puteți să aruncați o privire pe site-ul nostru, www.emmaussm.ro pentru a citi mai multe despre noi și pe www.emmaussm.ro/atelier-de-croitorie pentru a vedea produsele pe care le propunem prin atelierul de croitorie.
Dorim să lucrăm cu firme producătoare, care au un excedent de marfă sau produse nevândute, cu mici defecte, pe care ni le cedează cu contract de sponsorizare, noi venim să le luam, iar firmele își scad valoarea produselor din impozitul pe venit/pe microîntreprinderi. Amintiți-vă că avem magazine în care valorificăm de la lingurițe și CD-uri la saltele și mobile, trecând prin jucării, veselă.
Astfel, proiectul de inserție socioprofesională poate continua, căci tinerii exersează și obțin competențe profesionale, iar veniturile obținute sunt reinvestite în proiectele sociale ale asociației. Impactul asupra mediului este redus prin refolosirea unor obiecte care altfel ar fi fost aruncate.
De asemenea, firmele care achiziționează tote bags sau săculeți de la noi și au peste 50 de angajați își deduc factura noastră din taxa pe handicap, pe care aceste firme o plătesc lunar statului.
Firmele care lucrează cu noi își valorizează acțiunea în Raportul de responsabilitate socială, la nivel de întreprindere și de grup.
Iar sacoșele de documente (tote bags), personalizate sau nu cu logo-ul dorit, se plimbă apoi prin oraș, fiind folosite la cumpărături sau pur și simplu ca geantă de umăr, pentru că sunt ATÂT de frumoase.
Vă așteptăm ! Cel mai simplu este să intrați în contact cu noi la upa@emmaussm.ro. Stabilim detaliile necesare astfel încât colaborarea noastră să fie fructuoasa toți cei implicați: pentru tineri, pentru planeta, pentru producători sau organizatori de evenimente.