Vinars de-a dreptul Divin
E fabricat peste Prut și se consumă de partea astalaltă sau aiurea, cu plăcere deosebită. Orice dușcă e țeapănă, catifelată, ambră pe cerul gurii.
Am primit de ziua mea un clondir de Divin Bardar de 5 ani și am fost încântat să-l degust încet. L-am împerecheat cu un trabuc cubanez Romeo y Julieta, tot plocon, pe ăsta nu-l elogiez, din motive de pudoare legislativă, vălătucii s-au rispit, dusu-s-au! Dar amintirea Divinului rămâne.
Mic dicționar explicativ:
Citește și:Divin e băutura cunoscută anterior drept cognac moldovenesc, până când un specialist, universitarul Anatol Bălănuță, a venit cu o denumire nouă, „distvin” (evident, de la distilat de vin), iar omul de știință Emil Rusu a găsit una și mai bună – divin, așa se cheamă din 1993, ca brand comercial de stat.
În Legea viei și vinului din Republică, scrie negru pe alb: băutură alcoolică tare, fabricată din distilate de vin, învechite cel puţin trei ani, cu adaos de apă dedurizată, sirop de zahăr şi, după caz, cu caramel de zahăr şi ape alcoolizate, până la obţinerea caracteristicilor organoleptice şi fizico-chimice stabilite în reglementările tehnice respective.
Orice dușcă din Divin – v-am mai povestit recent de această licoare, când v-am spus despre băuturile europenilor – e angelică. Are culoarea ambrei străucitoare, e catifea pe limbă și provoacă un șuvoi de căldură pe dinăuntru, împrumutat de la mâna care cuprinde piciorul scurt al paharului. Pare că bei mereu rezultatul acelui proces de maturare denumit „partea îngerilor”.
„Angels’ share”
Trebuie să știți că distilatele lăsate la maturat în butoaie interacționează cu mediul înconjurător. Prin evaporare, apa și alcoolul se strecoară prin porii butoaielor. În condiții de umiditate, alcoolul se evaporă mai repede și mai ușor decât apa, lăsând licoarea intrată la maturare cu o concentrație mai mică de alcool. Evaporarea din timpul maturării se cheamă „Angels’ share”, adică partea îngerilor.
Chestia asta am auzit-o de la un „master” din Grecia, obsedat de această parte a îngerilor – când a creat o „comoară a îngerilor”, a vrut să împărtășească aromele fascinante cu cineva care chiar se pricepea. Acel cineva a fost Pierre Aulas, un guru al parfumurilor, director artistic olfactiv pentru mari case de modă, pe care le-a sprijinit în dezvoltarea unor miresme de vis – Thierry Mugler, Azzaro, Chloe, Balenciaga, Shiseido sau Miu Miu.
Vinarsul Bardar
Dar să mă întorc la definiții. Bardar e o companie tot din Republică, având un secol de experiență în domeniul distilării și care a fost creată în 1929, de către un neamț. Azi e pe podiumul producătorilor locali de vinars, cu peste 40 de medalii la activ.
Vinarsul basarabean încălzește și împrietenește. Dacă tot am ratat anul trecut ocazia de a fi reprezentați și noi la Eurovison de acordurile Zdob și Zdub („Țară veche, țară nouă/ Parcă-i una, parcă-s două/ Ba aparte, ba-mpreună/ Parcă-s două, parcă-i una. Hey ho! Let’s go!/ Folclor și Rock’n’roll/ Pleacă trenul! Unde ești?/ Chișinău – București!”), măcar prin vinars să ne unim.
Text de Horia Ghibuțiu | Drink | Opinii