Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/06/2023
Viața Orașului / CityZen

”Sibienii, niște venetici” de Ciprian Ciocan

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Sibienii, niște venetici” de Ciprian Ciocan Share ”Sibienii, niște venetici” de Ciprian Ciocan


8.553 de etnici români apar la Sibiu în recensământul din anii ‘20 ai secolului trecut. Cam 150.000 ar fi probabil astăzi pe bune. În anii ‘90 când am copilărit eu într-un proaspăt cartier de blocuri, cu o școală nouă și frumoasă, estimez că niciunul din colegii mei de clasă nu avea părinții născuți în Sibiu. Mai târziu, la Lazăr, situația nu a fost foarte diferită, majoritatea proveneam din părinți născuți la țară și mutați aici cu câțiva ani înainte să ne fi născut noi.

Orașul acesta a fost fondat de niște venetici și transformat într-o mică capitală de margine de imperiu în secolul luminilor. Tot atunci, grație poziției sale de graniță, a devenit un magnet pentru tot felul de negustori, aventurieri și artiști de pe continent. Românizarea accelerată odată cu Marea Unire și apoi industrializarea din perioada comunistă au dus la modificări esențiale, dacă nu chiar brutale, ale structurilor etnice și confesionale. Veneticii au populat fabrici și blocuri și școli, dar și casele sașilor fugiți, dați afară ori de-a dreptul vânduți de statul român.

" "

Trăim într-un oraș cu o lungă istorie, dar fără o continuitate culturală foarte bine definită. Pentru urmașii unor strămoși cu fețele arse de soare, ce până de curând nu aveau dreptul la proprietate sau să poposească între zidurile cetății după apusul soarelui, suntem grabnici în a aplica gândiri ale porților ferecate.

Conservatorismul extrem, mediocritatea și imobilitatea au fost mai mereu inamicii acestui oraș care l-au învins din interior. Succesul trecător se va îngropa singur în beciul mentalităților de cetate asediată. Doar îmbrățișând deschiderea și integrarea vom putea trece de la cetate la oraș, doar diversitatea și adaptabilitatea ne pot salva de provincialism.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută