Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/06/2023
Viața Orașului / CityZen

”Peda citește” de Adela Dinu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Peda citește” de Adela Dinu Share ”Peda citește” de Adela Dinu

La începutul lunii mai, Cristina Chira a fost invitata cercului de lectură Peda citește. Discuția moderată de eleva Ștefania Cinezan a gravitat în jurul unor subiecte actuale: libertatea manifestată sub forma unei căutări perpetue, vârsta curajului și a vulnerabilității, sexualitatea, feminitatea (nu sub forma eternului feminin, ci a subversivității), relativitatea frumuseții, a normelor, a moralității ș.a.

Textele din acest volum sunt dedicate unei anumite vârste, la confluența unor etape, la mijloc de frământări, pe drumul sinuos al devenirii, când revolta nu doar că e posibilă, e și indispensabilă maturizării. În miezul fiecărei narațiuni poate fi descoperită contestarea, elementul specific al fiecărui personaj. În prima proză, Raluca se ridică împotriva inautenticității unei relații (acuplări), împotriva incongruenței, a sexualității fără miză, fără idealizare, redusă la “un dans pentru care fiecare se pregătise cu alt partener.” În Bravo, două lumi se contestă reciproc. Cu blândețe, fără ostilitate. Una e lumea bunicii, cu aerul ei vetust, cu rolurile sociale bine distribuite, cu ritualuri simple și eficiente de curtare, cu claritate, cumințenie și acceptare calmă a normelor. Cealaltă e a adolescentei întârziate, a debusolării, a spiritului de frondă, a sexului redus la poziții lascive etalate în numerele revistei Bravo.

În prozele Cristinei Chira nu se moralizează, nu se trag concluzii. Nicio lume nu e mai legitimă decât cealaltă: fluturașii se plimbă abulic între ele, își pun întrebări, visează, epatează, sfidează normele fără ostentație, citesc, dansează în jurul focului ca niște vrăjitoare ale epocii moderne, beau, petrec, uită, o iau de la capăt. Fără vină, fără direcție, plutind (sau făcând autostopul) în derivă, din vacanță în vacanță, din festival în festival.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută