Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/06/2023
Povești de succes Lifestyle

Povești de succes | Ferma de sub Penteleu – locul în care uiți de telefon și te reîntorci în curtea bunicilor cu mâncare gustoasă, animale fericite și ateliere tradiționale

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești de succes | Ferma de sub Penteleu – locul în care uiți de telefon și te reîntorci în curtea bunicilor cu mâncare gustoasă, animale fericite și ateliere tradiționale Share Povești de succes | Ferma de sub Penteleu – locul în care uiți de telefon și te reîntorci în curtea bunicilor cu mâncare gustoasă, animale fericite și ateliere tradiționale
Ferma de sub Penteleu


Ferma de sub Penteleu – locul în care uiți de telefon și te reîntorci în curtea bunicilor cu mâncare gustoasă, animale fericite și ateliere tradiționale

Ferma de sub Penteleu este un exemplu de bune practici în conservarea patrimoniului cultural național.

Familia Dincă a adus la viață cătunul Gura Milii (nu departe de Buzău în Munții Buzăului) care mai avea doar doi locuitori când au călcat ei pentru prima dată pe pământul care avea să devină Ferma de sub Penteleu, în 2007.

Pentru a susține proiectul turistic, din 2016, familiei Dincă i s-a alăturat familia Flesariu.

Pe malul râului Basca Mare, 17 căsuțe construite în stil tradițional oferă o experiență autentică: aer curat, rețete gustoase cu ingrediente locale, viața printre animale și ateliere tradiționale de meșteșugărit. La Penteleu, mergi în picioarele goale pe iarbă și hrănești animalele, aduni ouăle din cuibar sau pregătești de- ale gurii.

La întrebări ne-a răspuns Valerica Dincă, co-fondator

Ferma de sub Penteleu
Familia Dincă

Cum a apărut Ferma de sub Penteleu? 

La început a fost dorința noastră de a avea un loc rupt de lume în care să ne retragem la sfârșit de săptămână pentru a ne încărca bateriile. O dată cu nașterea primului nostru copil, Toma, am vrut să avem colțul nostru de rai în care să îl deprindem cu cele tradiționale, cu viața la țară, înconjurați de natură și animale.

Gura Milii era pe vremuri un cătun tipic din comuna Gura Teghii, dar care, de-a lungul vremii, a fost părăsit de cei care și-au dorit o viață diferită, la oraș. În 2007, când am ajuns în acest loc la Gura Milii mai erau doar 2 locuitori, o familie de săteni care își aveau casa pe malul râului Bâsca Mare. După ce s-au stins și aceștia, casa lui Nea Ionică a fost restaurată și păstrată în circuitul turistic al Fermei de sub Penteleu.

Ferma de sub Penteleu

Cine sunt oamenii din spatele acestui business și cum ați ajuns la acest concept?

În spatele acestui business se află două familii prietene, care s-au cunoscut în urmă cu 15 ani chiar acolo în cătun. Pentru că lucrurile au devenit mai complexe și ne-am dorit să oferim oaspeților noștri weekend-uri memorabile, am propus familiei Flesariu să ni se alăture în proiect. Lucrăm de 7 ani împreună și împărțim viața de București cu viața la țară.

Povestiți-ne un pic despre oferta de la Ferma de sub Penteleu, prin ce se deosebește de alte pensiuni agroturistice?

Ferma de sub Penteleu este un sat de vacanță cu o suprafață de 9 ha, cu 17 unități de cazare (case construite în stil tradițional), clădiri dedicate meșteșugurilor, zona de creșterea a animalelor și păsărilor, un mic centru de Spa tradițional (ciubăr și saună), plaja sălbatică a râului Basca Mare, zonă de jocuri și sport, restaurant cu bucate tradiționale, zona de relaxare și chiar o biserică din lemn – aflată în acest moment în construcție.

Se deosebește prin faptul că oamenii au ocazia să se deconecteze de la viața urbană, să se conecteze cu natura și familia, fără semnal la telefon. Prin ospitalitatea gazdelor ar spune clienții și mâncarea fără egal. 

Care sunt cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat în gestionarea afacerii voastre?

Provocările sunt mari și au apărut de la început. În acel loc nu există semnal la telefon, nu a existat electricitate. Față de o pensiune cu toate facilitățile de pe Valea Prahovei, la Penteleu a trebuit să ne zbatem pentru fiecare resursă.

De ce am ales așa?

Există o energie acolo care nu poate fi explicate. Această energie ne-a făcut să trecem peste obstacole și să găsim soluții la cele mai grele provocări: instalațiile de apă, stație de epurare, drenuri, excavații, drum de acces, internet, etc. Nu în ultimul rând, aș menționa echipa cu care lucrăm. De ani de zile, să îți găsești oamenii alături de care să lucrezi, poate fi o mare provocare.

Ferma de sub Penteleu

Câți dintre clienții voștri sunt români și câți sunt turiști străini?

Oaspeții noștri sunt în mare parte turiști români. Înainte de pandemie aveam multe cereri și din partea străinilor, însă de la o vreme avem mulți turiști români care se întorc la noi, revenind an de an. Avem și turiști români stabiliți în alte țări, cărora le este dor de tradiții și vor să viziteze România rurală.

Care este feedback-ul cel mai comun pe care îl primiți de la clienți și cum ați răspuns la acesta?

Cel mai adesea primim aprecieri legate de locul minunat pe care îl consideră mult mai deosebit decât se vede pe site sau pe social media.

Apreciază mult mâncarea pe care o oferim, cu ingrediente naturale, dar și spațiul generos pe care îl explorează un sejur întreg cu tălpile goale.

Ferma de sub Penteleu

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă afacerea voastră?

Ne dorim să se dezvolte turismul rural în zona noastră, să fie apreciat și de români așa cum îl apreciază străinii. Să ținem cont de valorile noastre din străbuni și să fim locul în care meșteșugurile prind viață.

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate?

Lecții au fost multe! Nici unul dintre noi nu a mai lucrat în domeniu. Primii turiști pe care i-am avut ne-au încurajat așa:

“Se vede că vă doriți și o să vă iasă! Aveți multe de făcut, dar vă văd motivați!”.

Ferma de sub Penteleu

Care este cel mai memorabil moment pe care l-ați avut ca proprietari ai acestei pensiuni de la munte?

Memorabile sunt serile petrecute la focul de tabără, sub cerul înstelat,  alături de artiști renumiți care ne-au trecut pragul și care ne-au încântat sufletele cu acorduri de chitară.

Care sunt planurile pentru următoarea perioadă?

Ne dorim să vedem terminat paraclisul de familie (bisericuța de lemn) pe care l-am început în urmă cu 2 ani. Întrucât sunt cereri pentru evenimente de familie, ne vom concentra atenția și în această direcție. Ne dorim să organizăm pentru clienții noștri petreceri de neuitat. În acest sens avem în curs de amenajare un spațiu care nu de mult găzduia multe căprițe. Suntem recunoscători pentru faptul că avem sănătate și puterea de a merge mai departe și pentru faptul că am cunoscut mulți oameni minunați aici la fermă.

Interviu de GRUIA DRAGOMIR | Povești de succes | Lifestyle | Interviuri

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută