Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/06/2023
Festival

Luna iulie vine cu Zilele Muzicale Româno-Americane

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Luna iulie vine cu Zilele Muzicale Româno-Americane Share Luna iulie vine cu Zilele Muzicale Româno-Americane


În săptămâna 3 – 8 iulie, Filarmonica de Stat Sibiu organizează Zilele Muzicale Româno-Americane, eveniment care marchează în 2023 cea de-a XX-a ediție. Line-up-ul este unul cu greutate, pe afișul festivalului regăsindu-se artiști precum AG Weinberger, SPAM Jazz Group, Violoncelissimo, Danny Grissett Trio, Andy Middleton sau 7th Sense. De la folclor la blues și de la jazz la simfonie, muzica bună inundă orașul în luna lui Cuptor, așadar vă aducem în atenție highlight-urile acestei ediții.

 

Luni, 3 iulie

" "

Luna iulie vine cu Zilele Muzicale Româno-Americane

În prima zi a festivalului, la ora 21:00, pe terasa Filarmonicii, e programat concertul AG Weinberger – Gringo Tronic. Concertul se anunță a fi un flux continuu de sunet, imagine, culoare şi emoţie. Gringo Tronic e o îngemănare de stiluri, armonii şi influenţe, pornind de la piesele clasice până la elementele de muzică electronică, însoţite de loopuri de chitară, voce, muzicuţă şi lapsteel guitar, toate filtrate în stilul propriu al lui AG Weinberger. Considerat de către legendarul B.B. King ”un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”, AG Weinberger e singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare la șapte categorii la Premiile Grammy, decorat în 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.

 

Marți, 4 iulie

Luna iulie vine cu Zilele Muzicale Româno-Americane

Un american, un român și un olandez vor concerta pe terasa Filarmonicii în a doua zi de festival, de la ora 21:00. Pe scurt, Danny Grissett Trio. Pianistul și compozitorul Danny Grissett, născut în Los Angeles, e unul dintre cei mai solicitați muzicieni ai scenei jazzistice new-yorkeze și internaționale în ultimii 20 de ani. Românul Gabriel Anton Matei e unul dintre noii toboșari de pe scena internațională de jazz. Contrabasistul Joris Teepe, născut în 1962, este primul muzician de jazz din Olanda care a cunoscut succesul la New York. Împreună vor face spectacol la Zilele Muzicale Româno-Americane.

 

Miercuri, 5 iulie

Luna iulie vine cu Zilele Muzicale Româno-Americane

Tocmai pentru că e un interpret extrem de talentat, improvizator abil, cu un câmp de exprimare vast, de la forță pură la tandrețe și căldură, saxofonistul și compozitorul Andy Middleton va oferi un jam session inedit pe terasa Filarmonicii, de la ora 21:00, alături de SPAM Jazz Group. Andy Middleton impune un sunet contemporan și proaspăt care păstrează totodată sensul autentic originar al saxofonului. Lucrările sale, adând înrădicinate în tradiția jazzistică, evidențiază deopotrivă modernism armonic și melodic.

 

Joi, 6 iulie

Luna iulie vine cu Zilele Muzicale Româno-Americane

Conceptul de jam session se regăsește și în a patra zi de festival, când pe terasa Filarmonicii va concerta de la ora 21:30, Violoncellissimo, unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimele două decenii, format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România. Recitalul va fi o incursiune sonoră unică în lumea violoncelului, prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan.

 

Vineri, 7 iulie

Luna iulie vine cu Zilele Muzicale Româno-Americane

SPAM e un grup de jazz modern, care are în repertoriu compoziții originale și piese din jazzul anilor ‘90, acum considerate clasice, cu influențe funk, third stream, folk, împreună cu o puternică bază provenită din stilul jazzului din perioada de aur a anilor ’50. Concertul de pe acoperișul Filarmonicii, programat la ora 21:00, va pune accent pe repertoriul original al trupei, prin compoziții ale pianistului Mihai Pîțan. Vor fi în fața publicului: Sergiu Bodescu – basist, Primo Salvati – saxophonist, Adrian Ban – baterist și Mihai Pîțan – pianist.

 

Sâmbătă, 8 iulie

Luna iulie vine cu Zilele Muzicale Româno-Americane

Proiectul 7th Sense va urca în ultima zi de festival pe scena din Piața Mare, de la ora 19:00. 7th Sense e una dintre cele mai tinere și mai apreciate trupe de jazz din România. S-a format în 2019 și combină cu iscusință și imaginație compoziții inedite de jazz cu muzică bazată pe nuanțe de groove și spontaneitate. Membrii formației și-au propus ca muzica lor să ofere jazz-ului un caracter mult mai accesibil pentru publicul larg și să aducă un sunet nou pe scena aceasta.

 

Text de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută