Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/06/2023
Artă & Cultură Lifestyle / Arhitectură & Design

JURNAL DE BUCUREŞTEAN | O după-amiază la Palat

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii JURNAL DE BUCUREŞTEAN | O după-amiază la Palat Share JURNAL DE BUCUREŞTEAN | O după-amiază la Palat
Palatul Elisabeta O dupa amiaza la palat


O după-amiază la Palat

Am fost la Palatul Elisabeta pentru prima oară în 54 de ani și m-a impresionat adânc simplitatea cu care se înconjurase Regele Mihai 

Spre rușinea mea, n-am apucat să vizitez până la jumătatea lunii trecute actuala reședință din Capitală a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române și a întregii Familii Regale. Știam de „insulița” din Muzeul Satului, eram conștient că aici a locuit Regele Mihai în ultimii ani, dar nu fusesem în această splendoare în stil maur și brâncovenesc, proiectată la 1936 de arhitectul Corneliu Marcu.

Pentru că Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, președinta Fundației Regale Margareta a României, a găzduit, în grădina Palatului Elisabeta, Seara dedicată Fundației Regale Margareta a României, la care am fost invitat, am vizitat, pe repede înainte, dar nu asta e important, și Palatul.

Am avut privilegiul de a cunoaște personal pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, cu care am avut oportunitatea de a se întreține câteva minute.

Știu, o să întrebați ce prevede protocolul să discuți la astfel de ocazii. Nu l-am citit. M-am mărginit să îi mulțumesc Majestății Sale pentru cinstea de a fi fost invitat, ca reprezentat al unui partener solid, Magic FM, al Fundației Regale Margareta a României. Și i-am mărturisit cât de mult m-a impresionat incinta, mai cu seamă, simplitatea ei. 

Întâlnirea cu Majestatea Sa Margareta a avut loc după un tur ghidat prin Palatul Elisabeta, care a cuprins Salonul Mihai I, Galeria de Artă, Salonul Carol și Elisabeta, Biroul Majestății Sale, Salonul Alb, Sala Regilor, Scările de Marmură și Sufrageria Mare.

De asemenea, alături de gazdele și de ceilalți oaspeți ai serii, am urmărit cu plăcere Programul Muzical Tinere Talente, care a cuprins interpretarea live a unor pagini celebre de Franz Krommer, Ludwig van Beethoven, Máximo Diego Pujol, Jules Massenet și Johann Strauss.

Vă îndemn să vizitați Palatul construit pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României și mătușă a Regelui Mihai.

Palatul Elisabeta O dupa amiaza la palat
foto Horia Ghibuțiu

Aici se găsește măsuța pe care a fost semnat actul de independență al României, dar și cea care a suportat greul act al abdicării. Și o impresionată lucrare de artă, menită să dezvăluie adevăratele bogății, nu cele plăsmuite de nenorociții de comuniști, pe care le-ar fi luat Regele Mihai la plecarea din țară.

Printre ele, o punguță în formă de săculeț, cu pământ românesc. Iată, acesta s-a întors în țară, întreg. 

O vizită la Palatul Elisabeta e mai mult decât ocazia de a vedea un loc reprezentativ pentru monarhia de la noi. E o necesară lecție de istorie.

Text de Horia Ghibuțiu | Jurnal de bucureștean | București | Opinii

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.