D.A.N.C.E™ Dance. Artists. Network. Conference. Encounter.
AREAL – spațiu de dezvoltare coregrafică și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara organizează în premieră la Timișoara între 26 – 30 iunie 2023 platforma colectivă de spectacole, conferințe și networking coregrafic – D.A.N.C.E.™ Dance. Artists. Network. Conference. Encounter, eveniment european care își propune să conecteze scena dansului contemporan românesc la spațiul european, creând un context de dezvoltare profesională și schimburi de experiență pentru artiști, producători și organizații culturale din Timișoara, România și întreaga Europa.
Evenimentul D.A.N.C.E.™ este organizat în cadrul Power Station, componentă a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” implementat de Centrul de Proiecte Timișoara și dedicată creșterii capacității sectorului cultural.
”În centrul arhitecturii Timișoara 2023 se află Programul Power Station, care devine un punct central pentru consolidarea capacității ecosistemului local, acționând ca motor principal pentru dezvoltarea programului cultural și ca structură de moștenire a Capitalei Europene a Culturii.
Parteneriatul cu European Dancehouse Network și AREAL pe această temă importantă a modului în care cultura este parte integrantă în bunăstarea și sănătatea noastră, contribuie la eforturile de conștientizare și dialog continuu pe această temă, ancorând dezbaterea în contextul local al orașului Timișoara și aducând opiniile experților internaționali și naționali.” (Raluca Iacob, coordonator Program Power Station Timișoara 2023)

“Sperăm că evenimentul D.A.N.C.E™ va oferi numeroase oportunități de networking și va apropia publicului larg de segmentul artistic al dansului contemporan în orașul luminii – Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023. Vă așteptăm cu drag între 26 și 30 iunie să celebrăm și să reimaginăm împreună viitorul dansului!” (Alexandra Bălășoiu & Cosmin Manolescu, curatori ai conferinței Dancing from Burnout towards Equity)

În premieră, D.A.N.C.E™ va aduce la Timișoara, Adunarea Generală a rețelei European Dancehouse Network și conferința Think-In care va avea loc în data de 28 iunie la Muzeul de Transport Corneliu Mikloși. La discuțiile legate de sănătatea mintală, well-being și echitate vor participa peste 48 de curatori, producători și directori de instituții/structuri coregrafice din Europa și 8 coregrafi români din Timișoara, București și Cluj-Napoca.

Platforma se va lansa cu premiera spectacolului Flori, Pietre și alți Demoni, cea mai recentă producție AREAL în care trei coregrafi devin pe rând performeri, comentatori, generatori de situații absurde și alte întâmplări aleatorii, fac declarații și participă într-un striptease emoțional în care publicul este invitat să plece alături de artiști, într-o explorare a sinelui și a problemelor generate de emoții, capitalism și represiuni ale societății contemporane.

„Flori, pietre și alți demoni”, este un performance colectiv născut dintr-o călătorie în inconștientul creatorilor săi. Metaforă a experienței umane, spectacolul este o călătorie în temele universale ale traumei, iubirii și (dez)organizării. Spectacolul va avea loc pe scena Teatrului Național Mihai Eminescu Timișoara pe 26 iunie, ora 20 și va fi urmat de un cocktail oferit de Centrul de Proiecte Timișoara.

În continuarea programului, pe parcursul celor 5 zile, invitații străini și publicul timișorean vor putea să descopere un program artistic dens care va include 10 spectacole și 5 filme de dans contemporan prezentate de companiile Unfold Motion și Alexandra Gîrbea din Timișoara, AREAL, Indie Box, Tangaj Colectiv, Alexandra Mihaela Dancs (București), Om Studio coregrafic (Cluj-Napoca).

Programul platformei include și o vizită de reperaj EDN Encounter la Timișoara pentru 6 artiști și producători din Cehia, Slovacia, Slovenia și Kosovo care se vor întâlni cu membrii scenei culturale din Timișoara și comunitatea dansului românesc în cadrul unei discuții informale. D.A.N.C.E™ se va închide cu conferința europeană Dancing from Burnout towards Equity despre sănătate mintală, burnout, echitate și bunăstare unde vor participa peste 30 de invitați din țară și străinătate și care va avea loc în zilele de 29 și 30 iunie la Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi și FABER.Community.

Day 1 – 26 iunie
Teatrul Național Timișoara
ora 20.00 | 𝐹𝑙𝑜𝑟𝑖, 𝑃𝑖𝑒𝑡𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑎𝑙𝑡̦𝑖 𝐷𝑒𝑚𝑜𝑛𝑖 de/cu: Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu
o producție AREAL
Intrarea gratuită de bază de înscriere, aici.
Day 2 – 27 iunie
Cinema Victoria
ora 20.30 | 𝑀𝑜𝑜𝑛𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡 – 𝑛𝑖𝑔ℎ𝑡 𝑜𝑓 𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑖𝑎𝑛 𝑑𝑎𝑛𝑐𝑒 𝑓𝑖𝑙𝑚𝑠, program de filme de dans propuse de Indie Box, Cosmin Manolescu & Fundația Gabriela Tudor, Simona Deaconescu & Tangaj Colectiv, Unfold Motion
Bilete
Day 3 – 28 iunie
Muzeul de Transport Public Corneliu Mikloși
ora 18.00 | 𝐼̂𝑛 𝐶𝑎̆𝑢𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝐷𝑎𝑛𝑠𝑢𝑙𝑢𝑖, de/cu: Alexandra Mihaela Dancs
Intrarea gratuită de bază de înscriere aici.

ora 20.00 |



ora 22.00 |


Day 4 – 29 iunie
Muzeul de Transport Public Corneliu Mikloși
ora 11.00 – 17.00 |➜ 𝐷𝑎𝑛𝑐𝑖𝑛𝑔 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝐵𝑢𝑟𝑛𝑜𝑢𝑡 𝑡𝑜𝑤𝑎𝑟𝑑𝑠 𝐸𝑞𝑢𝑖𝑡𝑦, conferință europeană despre dans, sănătate mintală, well-being și echitate
Eveniment dedicat celor înscriși la conferința 𝐷𝑎𝑛𝑐𝑖𝑛𝑔 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝐵𝑢𝑟𝑛𝑜𝑢𝑡 𝑡𝑜𝑤𝑎𝑟𝑑𝑠 𝐸𝑞𝑢𝑖𝑡𝑦

ora 20.00 |



ora 22.00 |


Day 5 – 30 iunie

ora 10.00 – 13.00 | ➜ 𝐷𝑎𝑛𝑐𝑖𝑛𝑔 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝐵𝑢𝑟𝑛𝑜𝑢𝑡 𝑡𝑜𝑤𝑎𝑟𝑑𝑠 𝐸𝑞𝑢𝑖𝑡𝑦, conferință europeană despre dans, sănătate mintală, well-being și echitate


ora 12.00 – 18.00 |



ora 18.30 |



ora 20.30 |



o co-producție Tangaj Collective, Action at a Distance, Centrul Național al Dansului București.



Pe întreaga perioada 28 – 30 iunie



D.A.N.C.E™ | Dance.Artists.Network. Conference.Encounter face parte din programul “Power Station” și este organizat în cadrul programului “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în Anul 2023” fiind un proiect co-finanțat de Primăria Orașului Timișoara prin Centrul de Proiecte. Evenimentul este organizat în parteneriat cu rețeaua European Dance House Network, rețea finanțată de Uniunea Europeană.

D.A.N.C.E™ este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


