Poartă IE cu MândrIE la Centrul Cultural Reduta
În perioada 12-26 iunie, la Centrul Cultural Reduta, va avea loc o serie de evenimente dedicate Zilei IEI.
Timp de 15 zile veți descoperi în foaierul Centrului Cultural Reduta, două expoziții prin intermediul cărora este celebrată piesa principală a costumului popular românesc, IA. Reper identitar, ia este sărbătorită începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene.
Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul de „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.
Sărbătoarea iei a debutat la inițiativa comunității online La Blouse Roumaine (a cărei denumire reprezintă titlul unui tablou realizat în 1940, de pictorul francez Henri Matisse) și a fost preluată cu succes de comunitățile românești din peste 40 de țări.
Prin Legea nr. 184/2022, data de 24 iunie a fost instituită ca fiind ZIUA IEI.
În prima expoziție, Expoziția IA-trecut și prezent, vor fi prezentate atât cămăși vechi, cât și reproduceri ale acestora realizate de Zorica Donțu (Ozun, Covasna); în completare vor fi expuse și câteva costume tradiționale vechi.
Zorica Donțu s-a născut în orașul Târgul Secuiesc în județul Covasna, în urmă cu 54 de ani. Dragostea de tradiție și-a pus amprenta asupra ei în prima copilărie. A crescut pe lângă bunica ei care țesea, torcea, cosea. Prima cămașă a fost o adevărată aventură. O cămașă croită într-un anume fel, cusută pe o anumită pânză cu un model găsit pe internet. Era prima cămașă brodată cu mâna de ei, cusută toată în cruci. În timp ce lucra la acea cămașă, a găsit câteva ,,ferestre” prin care a început să se uite și să afle ce înseamnă cămașa tradițională.
A înființat o șezătoare la Sfântul Gheorghe. Astfel, doamnele din Sfântul Gheorghe au o șezătoare a lor locală. La prima întâlnire în data de 13 octombrie 2021 au participat 10 de persoane dornice de a învăța despre cămăși. În trecut fiecare femeie care cosea își lăsa amprenta în cusătură.
Despre cămășile vechi Zorica spune cu drag: ,,Eu m-am gândit așa, cămășile vechi care au 100-150 de ani, nu știu dacă au mai mult, poate că da, dar păstrate în condiții perfecte, în muzee unde se are grijă de ele, pânza are o viață până la urmă, nu va dura 300-500 de ani.
De ce caut eu valorile în cămășile vechi? Pentru că eu vreau să creez replici ale acestor cămăși, câte pot eu, poate am șansa să mai cos 5-10-15 cămăși, toate vor fi după cămăși autentice, dacă nu facem asta, cămășile care acum sunt în muzee, care acum sunt cămăși bătrâne, s-ar putea că urmașii noștri să nu le mai prindă, și să nu mai știe ce înseamnă cămașa autentică decât din fotografii și e păcat, mare păcat.
Cămăși actuale poate să coase oricine, cămașa actuală este de regulă artizanală, mai nou se merge pe un alt tip de cămașă, cămașa urbană, așa este ea intitulată care e foarte sumară, tot respectul pentru doamnele care își fac și atâta timp, fiind prinse în vârtejul vieții cotidiene să coase și acea cămașă urbană, dar nu vreau ca peste 200 de ani să găsim în muzee doar cămăși urbane.”
În cea de-a două expoziție, Expoziția Oamenii locului, o serie de fotografii semnate de Adrian Murgea din satul Ileni – Mândra, Țara Făgărașului, realizate în cadrul proiectului Acasă, la origini.
Adrian Murgea și-a început cariera de fotograf în anul 2011. A făcut parte din echipa media a Fusion Festival 2012-2013 și a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu 2014, după care a participat ca fotograf la Media Music Awards, 2014- 2015, Feeric Fashion Week din 2015, iar din 2018 este unul dintre fotografii oficiali ai evenimentului.
În portofoliul său se mai adaugă evenimente precum Redbull Romaniacs 2015-2016, Raliul Sibiului 2016. Din 2017 este unul din membrii organizatori ai Festivalului EvadArt, festival de arte dedicat elevilor, pe diferite secțiuni printre care și fotografie. Un moment important din cariera sa se numără Serbia Fashion Week, Novi Sad, octombrie 2019.
Din 2019 este unul din fondatorii M.A.R.C. Media Production, un brand care se va dezvolta pe partea de producție publicitară și evenimente, iar brand-ul personal Adrian Murgea Photography va rămâne doar pentru anumite proiecte, cum este și Feeric Fashion Week.
În zi de sărbătoare, în 24 iunie, de la ora 16.00, toți cei prezenți la finisajul celor două expoziții vor avea posibilitatea să se fotografieze în cămașă tradițională și să primească respectiva fotografie printată.
Fotografiile vor fi realizate prin intermediul unei cabine foto pusă la dispoziție de Art of memories.