Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/06/2023
Zile si Nopti Viața Orașului

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului Share O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului
O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului


O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului

Zilele trecute, echipa Zile și Nopți Brașov a primit o provocare foarte interesantă de la Fundația Bucuria Darului: să gătim pentru 70-80 de persoane. Nu orice fel de persoane, ci vârstnici doborâți de singurătate. Ne-am strâns în redacție, am discutat. Ni s-a transmis că trebuie să gătim un fel principal și un desert. Ne-am gândit la tot felul de variante: orez cu lapte, cremă de zahăr ars, musaca de cartofi, friptură la tavă cu piure…ardei umpluți. Nu știam ce facilități are bucătăria în care urma să gătim. Nu știam dacă au acolo cuptoare, plite, tăvi, oale, cratițe. Nu știam nimic…

Am plecat, o echipă de 8 oameni, destul de neîncrezători în forțele noastre. 4 doamne – de la care s-ar putea aștepta performanțe în bucătărie… și 4 bărbați – de la care, de obicei, nu se așteaptă nimeni la performanțe culinare.

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului
Echipa Zile și Nopți Brașov & invitații

Fundația Bucuria Darului este un loc special, plin ochi de oameni speciali. Oameni minunați. Oameni care și-au făcut un scop în viață din ajutorul dat semenilor. Acolo se gătește zilnic pentru 550 de oameni. Gratis, din donații de la brașoveni și de la firme. Bucătăria este perfect utilată pentru o cantină, unde 5-6 persoane gătesc zilnic o ciorbă, un felul 2 și un desert pentru 550 de guri. 550 de oameni necăjiți din Brașov, care au nevoie de ajutorul semenilor.

Pe lângă programul zilnic, destinat hrănirii celor 550 de asistați, Fundația Bucuria Darului organizează, anul acesta, și o cină specială, în fiecare săptămână. Acțiunea se numește „Cină cu folos”.

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului

O cină gătită de voluntari din comunitate, pentru 70-80 de pensionari singuri, care nu au cu cine să vorbească, să povestească, să comunice. Și pentru această „Cină cu folos” am ajuns noi în bucătăria Fundației Bucuria Darului. Echipele de voluntari sunt conduse de un alt voluntar, un bucătar care vine de la unul din sutele de restaurante din Brașov. Norocul nostru, al echipei Zile și Nopți, a fost că l-am avut drept șef peste noi pe Ionuț, unul din bucătarii restaurantului brașovean „La Ceaun”. El ne-a explicat ce meniu trebuie să pregătim pentru cei 70-80 de seniori care luat cina la Bucuria Darului. Fără ardei umpluți, orez cu lapte sau alte mâncăruri banale.

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului

Meniul a fost : buzdugan de pui, cu cartofi copți cu unt și rozmarin, salată de murături și cheesecake „la rece”.

Buzdugan de pui înseamnă o pulpă inferioară de pui, a cotui pendoane sunt tăiate la partea inferioară a pulpei, iar carnea este întoarsă ușor spre partea superioară, trecută prin făină-ou-pesmet-ou-pesmet, astfel încât la finanalul operțiunii, banala pulpă de pui arată ca un buzdugan. Pulpa se prăjește 5 minute în ulei încins după care se dă o oră la cuptor. O minunăție.

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului

3 dintre colegi au „operat”160 de pulpe de pui prin procedura descrisă mai sus. 2 colege au trecut cele 160 de pulpe prin făină-ou-pesmet-ou-pesmet. Un alt coleg a spălat 5 găleți de cartofi, care au fost puși la fiert. Când au fost aproape fierți, au fost ușor zdrobiți, fiecare, unși cu unt și rozmarin și trecuți în cuptor, pentru a face crustă. Alte colege au zdrobit biscuiții, au amestecat brânza, ciocolata pentru cheesecake, care trebuia pus la rece. Ultima mișcare din bucătărie a fost sosul din 3 brânze care a fost făcut chiar înainte de servire.

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului
Mihaela Stoica, Ștefania Anastase, Mihaela Oană (Zile și Nopți)

Între timp, 3 dintre colegi au plecat să transporte seniorii de la ei de acasă până la Bucuria Darului.

La ora 17, câteva zeci de oameni își așteptau, în liniște, „Cina cu folos”, pregătită de voluntarii de la Zile și Nopți. O mâncare excelentă și… când am trecut la spălatul vaselor, farfuriile luate de pe mesele seniorilor ne-au spus același lucru… nu prea au fost resturi de aruncat, în afară de oasele de pui.

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului

Cel mai emoționant moment a fost atunci când oamenii care au beneficiat de munca noastră, absolut voluntară, ne-au chemat în sala de mese și au izbucnit în aplauze, drept mulțumire. Probabil că a fost unul dintre cele mai intense momente prin care am trecut, oricare dintre noi.

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului
Ștefania Anastase (Zile și Nopți)

6 ore de muncă intensă. 6 ore de voluntariat. Dar a fost cu folos, pentru o „Cină cu folos”.

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului

Mulțumim, Bucuria Darului, pentru această oportunitate. Ne vom întoarce la voi de câte ori va fi nevoie.

Echipa Zile și Nopți Brașov

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului
Ștefania Anasase, Mihaela Oană (Zile și Nopți)
O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului
Ștefania Anastase, Mihaela Oană, Mihaela Stoica (Zile și Nopți)
O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului
Mihaela Oană (Zile și Nopți)

O „Cină cu folos”, de la Zile și Nopți, pentru Fundația Bucuria Darului

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.