Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/06/2023
Artă & Cultură

Prima Locuinţă Protejată pentru Persoane cu dizabilităţi din judeţul Sibiu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Prima Locuinţă Protejată pentru Persoane cu dizabilităţi din judeţul Sibiu Share Prima Locuinţă Protejată pentru Persoane cu dizabilităţi din judeţul Sibiu


Activi pentru incluziune în inima oraşului

Asociația Diakoniewerk International a inaugurat prima Locuință Maxim Protejată pentru Persoane adulte cu dizabilități din județul Sibiu în data de 14 iunie, contribuind astfel la creșterea gradului de participare în comunitate și autodeterminare a acestora.

Diakoniewerk este activă în România de peste 17 ani. La sfârșitul anului 2022, Diakoniewerk a putut să facă un pas important spre integrare și autonomie pentru opt persoane cu dizabilități. Prin activitatea desfăşurată împreună cu Consiliul Județean Sibiu și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, a fost atins un reper însemnat în domeniul egalității de șanse.

“Acest parteneriat ne onorează, nu putem realiza lucruri valoroase singuri, doar împreună putem forma un nucleu în jurul persoanelor vulnerabile.” Claudiu Stupa.

 

Prima Locuinţă Protejată pentru Persoane cu dizabilităţi din judeţul Sibiu

 

Viață autodeterminată

Cu două apartamente închiriate de la Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, Diakoniewerk lansează modelul de viață autodeterminată pentru persoane cu dizabilități, chiar în centrul orașului Sibiu. Cele două apartamente sunt dispuse pe două etaje. Parterul a fost adaptat pentru acces în scaun rulant, aici fiind și zona comună de living-sufragerie cu bucătărie, precum și o cameră pentru rezidenți. Restul camerelor se află la primul etaj.

Diana Mocan și echipa ei îi însoțesc pe rezidenți. Accentul este pus pe organizarea zilei, pe viața de zi cu zi din oraș și pe cooperarea cu Centrul de Zi cu specific ocupațional pentru Persoane cu dizabilitatăți al Diakoniewerk din Sibiu precum și alte inițiativele locale. Este vorba despre posibilitatea de a participa la viața socială și a comunității.

“Uneori poate fi greu dar este și frumos” spune colega noastră Marilena. Aurelia consideră activitatea în cadrul Locuințelor Protejate, “o lecție de viață”, Monica fiind de părere că acest loc de muncă este o ocazie de “autodezvoltare”.

 

Prima Locuinţă Protejată pentru Persoane cu dizabilităţi din judeţul Sibiu

 

Trăind o viață normală

Locuințele protejate reprezintă normalitatea și orientarea spre viața de zi cu zi. A fi capabil să duci o viață normală – să ai o ocupație în timpul zilei, să te orientezi între cei patru pereți ai tăi și să experimentezi comunitatea. Toate acestea sunt însoțite de o echipă pedagogică.

“Am ajuns într-o viață nouă pentru mine. Îmi place să mă ocup de gospodărie și să fiu împreună cu ceilalți. Sărbătorim zile de naştere şi mâncăm împreună. Este frumos.” spune Venesa și râde. Ceremonia de deschidere îi amintește încă o dată cât de frumos este să poată să trăiască independent.

Credit Foto: mirrorism.com

Despre Diakoniewerk în România

Diakoniewerk este activ în România de peste 15 ani. Persoanele în vârstă, copiii proveniți din medii dezavantajate social și persoanele cu dizabilități sunt susținute în centre de zi și servicii de îngrijire la domiciliu și consiliere – în Sibiu, Sebeș și Dumbrăveni. De asemenea, Diakoniewerk oferă asistență psihologică familiilor de refugiați din Ucraina.

Diakoniewerk – Originea în Austria

Diakoniewerk este o organizație inovatoare care activează în diverse domenii de activitate în sectorul social și de sănătate în Austria și la nivel internațional. Aceasta se bazează pe 150 de ani de experiență în îngrijirea și însoțirea oamenilor. În prezent, 3.200 de angajați contribuie cu expertiza și experiența lor la aproximativ 200 de facilități și la un număr mare de servicii suplimentare. Acestea includ servicii pentru persoane cu dizabilități, pentru persoane vârstnice,  în domeniul sănătății și al medicinei, precum și în domeniul educației. Diakoniewerk este implicat în munca din comunitate și în sprijinirea persoanelor cu statut de refugiat.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută