Între filme premiate și întâlniri cu mari actori, IQOS aduce muzica pe scena TIFF într-o experiență reinventată
După Timothy Spall, alte nume mari ale cinematografiei mondiale sunt pregătite pentru întâlnirea cu publicul de la Cluj. Actorul australian Geoffrey Rush, regizorul american Oliver Stone, regizorul mexican Michel Franco și actorul sârb Darko Perić se vor întâlni cu publicul la proiecții speciale, precum și în cadrul unei serii de masterclass-uri. În completarea evenimentelor, IQOS aduce publicul împreună cu ajutorul muzicii. Astfel, și anul acesta programul de muzică TIFF.22 a avut în centru scena de la Muzeul de Artă.
Despre muzică este vorba și în filmul Strălucire, de Scott Hicks, film pentru care Geoffrey Rush a primit Oscarul în 1996. David, personajul căruia îi dă viață Rush, dă totul pentru a deveni un pianist desăvârșit, dar, împins dincolo de limită de tatăl său și de profesori, are o cădere nervoasă. Ani mai târziu revine pe scenă, unde câștigă inimile publicului, așa cum actorul avea să câștige aprecierile juriilor de specialitate.
Proiecția specială va avea loc vineri, de la ora 19, la Casa de Cultură a Studenților, în prezența lui Geoffrey Rush, care va participa la o sesiune de Q&A cu publicul la final.
Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF.22 se va adăuga și el impresionantului palmares al actorului, care este unul dintre cei doar 24 de actori care se pot mândri cu recunoașterea supremă în actorie, așa-numita Triple Crown of Acting – Oscar pentru rolul pianistului din Strălucire, Emmy pentru protagonistul din The Life and Death of Peter Sellers și Tony pentru rolul monarhului Berenger I din piesa absurdă Regele moare de Eugen Ionescu.
Cunoscut publicului larg mai ales pentru rolul căpitanului Barbossa din Pirații din Caraibe, Geoffrey Rush a susținut astăzi un Masterclass de actorie cu tema Colaborarea actorului cu departamentele de Design, Make Up și Costume. Întâlnirea moderată de Laura Mușat s-a adresat actorilor, studenților și profesioniștilor din industrie.
Pe lista evenimentelor de neratat în festival stă cea cea mai revoluționară experiență IQOS.
Așteptarea a luat sfârșit pentru publicul care era nerăbdător pentru marea dezvăluire IQOS, iar brandul i-a răsplătit cu un concert de zile mari susținut aseară de Silent Strike, Lucia și Muse Quartet pe scena de la Muzeul de Artă.
Seria provocărilor TIFF e completată de doi ucigași în serie, tineri și carismatici, transformați în vedete TV de presa senzaționalistă, care îi urmărește pas cu pas în timp ce ei fac zeci și zeci de victime. O controversată explorare a modului iresponsabil în care mass media portretizează infractorii, Născuți Asasini va fi proiectat sâmbătă, de la ora 15, la Cinema Florin Piersic, în prezența regizorului Oliver Stone, și el invitat special al Festivalului, care îi va acorda Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF.22.
A câștigat trei premii Oscar, două pentru regia filmelor Plutonul și Născut pe 4 iulie, dar și unul pentru scenariu, cu Expresul de la miezul nopții. Înainte de proiecție, de la ora 11:00, fanii lui Oliver Stone îl vor pot asculta într-o conversație cu Mihai Chirilov.
Pe lângă Jean-Luc Godard și Sidney Lumet, Oliver Stone este cea de-a treia personalitate a cinematografiei care se bucură de una dintre retrospectivele gândite de organizatori anul acesta, la TIFF. În secțiunea Close-up Oliver Stone mai sunt programate proiecțiile peliculelor Născut pe 4 iulie (duminică, de la 18.45, la Cinema Arta) și recentul Nuclear, o incursiune fără precedent în industriile nucleare din Franța, Rusia şi SUA. Documentarul lansat în 2022 explorează ce șanse are umanitatea să rezolve, cu ajutorul puterii energiei nucleare, probleme urgente precum încălzirea globală.
Pelicula, recompensată cu Premiul CICT-UNESCO Enrico Fulchignoni la cea mai recentă ediție a festivalului de la Veneția, poate fi urmărită joi, de la 20.30, la Cinema Florin Piersic.
Deși cu focus pe filmul nordic, ediția de anul acesta a festivalului nu uită să celebreze și cinematografia românească. Astfel, vineri, de la 21:45, regizorul Tudor Giurgiu prezintă publicului din Piața Unirii cea mai recentă creație a sa. Libertate este un film dedicat evenimentelor petrecute la Sibiu, în decembrie 1989.
În haosul generat de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. În timp ce încearcă să scape de asediu, căpitanul de miliție Viorel e capturat de Armată și acuzat că e terorist.
De pe lista marilor nume onorate în cadrul evenimentului nu putea să lipsească un actor român cu greutate: Horațiu Mălăele va fi laureat al Premiului de Excelenţă la TIFF 2023, iar sâmbătă, de la ora 16, la Cinema ARTA, îl puteți revedea și în sală, dar și în filmul Piciu, de IOSIF DEMIAN. Acest film văzut de un milion de români în 1984 va fi proiectat în onoarea și în prezența actorului Horaţiu Mălăele.
De-a lungul celor 10 zile, IQOS completează atmosfera de festival cu surprize pentru miile de spectatori iubitori de experiențe inedite și gata să răspundă provocărilor pregătite de brand în așteptarea marii Gale. Sâmbătă, pe 17 iunie, la Teatrul Național din Cluj Napoca vor fi decernate premiile competiției.
Material susținut de IQOS.
IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.