În (sub)ton de sărbătoare: Culorile care ni se potrivesc, în funcție de subtonul pielii
Numeroase întrebări se strecoară adesea, când vine vorba despre garderoba multora dintre noi. Să îți alegi hainele potrivite nu a fost niciodată ușor, veridic și verificat. Dar și atunci când le găsești, e clar ton de sărbătoare! Sau, mai bine spus, subton. Subtonul pielii este culoarea subtilă de sub stratul de suprafață al pielii, care ne dictează ce cromatică ne avantajează, ce ni se potrivește și de ce anume trebuie să stăm departe când ne concepem un anume look. Subtonul sau pigmentul diferă de culoarea pielii. Tonul sau culoarea pielii se poate modifica în funcție de anotimp, dar subtonul rămâne același, indiferent de situație. Există trei tipuri de pigment: cald, rece sau neutru. Simplu până aici! Ca să afli ce subton are pielea ta, iată trei metode simple și rapide.
PRIVEȘTE-ȚI VENELE!
Plasează-te în lumină naturală și privește-ți venele de la încheietură. Dacă ele au o culoare verzuie, atunci ai subton cald, iar dacă au o culoare albastră, movulie, te încadrezi în categoria celor cu subton rece. Dacă nu îți poți da seama de culoare, ți se pare un mixt între cele de mai sus, atunci ai un subton neutru.
CUM TE BRONZEZI?
Credeai că bronzul poate avea și alt rol în afară de cel estetic? Află că da! Dacă te bronzezi ușor, nu te înroșești, obții un bronz perfect cu ușurintă, ai subton cald, iar dacă te înroșești înainte să te bronzezi, ai pigment rece. Ești undeva la mijloc? Atunci ai subton neutru.
CULORI NEUTRE
În cazul în care alb și negru te avantajează, te fac să pari mai luminoasă, spre deosebire de maro și de ivoriu, deții un subton rece. Dacă din contră, cele din urmă te fac să radiezi, să arăți mult mai odihnită, în timp ce non-culorile consacrate te șterg, atunci ai subton cald. În cazul în care toate culorile neutre te avantajează, pigmentul tău este unul neutru.
Acum, că am stabilit detaliile de bază, fundația, putem trece la culoare. Vă amintiți cercul culorilor de la orele de desen? El conține culori calde și culori reci, culorile primare, secundare și pe cele terțiare, și ne ajută nu doar la realizarea unui tablou excepțional, ci și la crearea unui outfit pe măsură.
CULORI POTRIVITE PENTRU SUBTONUL CALD
Dacă ai subton cald, atunci pielea ta va radia în combinație cu niște culori la fel de calde. Mai exact, galben, roșu, portocaliu, verde deschis, corai, muștar, maro, roz, nuanțele pământii te vor complimenta și vor crea un efect optic ce dă senzația de piele sănătoasă, odihnită. De asemenea, bijuteriile aurii joacă același rol: te învăluie într-o senzație de prospețime, acel joie de vivre, cum ar spune francezii.
CULORI POTRIVITE PENTRU SUBTONUL RECE
Ce nu i se potrivește unei persoane cu subton cald este ideal pentru una cu subton rece. Așadar, albastru, mov, navy, verde, magenta, roz rece, albastru-verzui sunt la crème de la crème pentru pielea ta. Bijuteriile de argint, totodată, te vor ajuta să pari mai odihnită, se vor contopi, practic, cu întreaga ta carnație. Tangoul nu se dansează doar pe ring, ci și pe pielea ta.
Cum obișnuia Coco Chanel să spună… fashion is made to become unfashionable.
CULORI POTRIVITE PENTRU SUBTON NEUTRU
Probabil ți-ai dat seama de faptul că un subton neutru te scapă de (aproape) toată teoria culorilor. Chiar dacă poți purta orice nuanță, nu toate combinațiile vor fi fericite. Pielea ta se va armoniza mult mai bine cu nuanțele pastel decât cu cele neon sau electrice, care doar vor umbri trăsăturile tale.
Firește, există momente în care ne place o piesă vestimentară extrem de mult, chiar dacă nu este potrivită pentru noi culoarea ei. It’s perfectly fine to wear it! Consider-o un cheat day vestimentar, o mică abatere de la teorie. Nu e chimie, deci nu o să fie o catastrofă de laborator.