Dacă intrăm pe pietonala Sibiului, dăm față în față cu o clădire impozantă, scoasă din contextul medieval al cetății. Ce caută această clădire modernă la intrarea burgului? Ei bine povestea sa începe în prima jumătatea a secolului al XX-lea, imediat după Marea Unire.
Clădirea a fost sediul societății de asigurări Prima Ardeleană. Ea a fost construită pe locul unor case modeste, istorice, dar fără o poveste specială. Erau mici, modeste, prăvălii și ateliere fără o amintire care să aducă regretul istoric al comunității. Imediat după Unire, societățile private din Regat începeau să își facă simțită prezența în Transilvania. Dar cele mai serioase instituții au fost cele mixte, adică cele cu capital transilvănean și extracarpatic, menite a ajuta de facto la implementarea Unirii.
Povestea societăților de asigurare din Sibiu este una frumoasă. Cea mai veche dovadă de asigurare care încă există în Sibiu, vine de la începutul secolului al XIX-lea și aparține firmei Generali, din Trieste-ul hasburgic al acelei perioade. Casa asigurată se află în Piața Mică și încă viețuiește printre terase și birouri. Dar, dacă ne plimbăm prin Sibiu, pe multe clădiri vedem o plăcuță pe care scrie Trannsylvania alături de un an ce aparține secolului XIX. Societatea Trannsylvania, a fost o societate de asigurări locală, formată din 6 părți românești și alte șase părți săsești. Ea a fost cea mai de succes poveste financiară din Sibiul imperial.
Clădirea Primei Ardelene sau a Farmaciei 24 așa cum majoritatea o cunoaștem, este astăzi o clădire de locuințe, naționalizată de regimul comunist. La parter nenumărate magazine din care, istoric, rămâne Farmacia 24, cea mai veche farmacie din Sibiu. De fapt noi sibienii așa recunoaștem locul. Ne întâlnim la Farmacia 24, ne vedem la Farmacia 24. Dar clădirea mai are câteva secrete estetice. Locatarii sunt oameni frumoși, profesori, bibliotecari, etc…intrarea este flancată de două basoreliefuri cu o temă mitologică și în același timp etnografică. Pavimentul casei scărilor este cel original la fel ca și liftul despre care se spune că este cel mai vechi, încă funcțional din întreaga țară. Merită o privire mai atentă din partea fiecăruia.