Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/06/2023
Viața Orașului / Jurnal de gurmand

”Rivella, băutura elvețiană cu un ingredient neașteptat” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Rivella, băutura elvețiană cu un ingredient neașteptat” de Corina Gruber Share ”Rivella, băutura elvețiană cu un ingredient neașteptat” de Corina Gruber


Multe gastronomii din lume își au băuturile specifice, fie alcoolice, fie non-alcoolice. Din ce am avut ocazia să testez, Franța mi-a rămas în minte pentru vinuri, Germania pentru bere și sucul de mere, Madeira pentru sucul de fructul pasiunii (Brisa Maracuja), Turcia pentru ayran, iar Bali pentru arak (băutură alcoolică din coajă de palmier). Deci, ce ar putea fi reprezentativ pentru o cultură culinară bazată pe lapte și derivate din lapte, cum e cea elvețiană? Ei bine, o băutură derivată tot din lapte (mai exact, din zer).

Rivella este o băutură răcoritoare din Elveția, creată de Robert Barth în 1952, care se produce din zer de lapte. Pe lângă Elveția, se vinde și în Olanda și este disponibilă în mai multe varietăți, în funcție de țară. În Elveția, găsești o serie de variante, printre care: Rivella Red, Blue, Refresh, ceai verde, mentă, soc, rubarbă, mango sau piersică. În Olanda, există și Rivella zmeură sau ananas. Personal, nu cred că aromele sunt necesare. Pentru mine, varianta originală e cea mai reprezentativă, cu gustul ei dulceag, ușor acid și fructat.

Istoria băuturii e și ea interesantă. Rivella a început ca rețetă pentru bere din zer, dezvoltată de către Robert Barth și biologul Hans Süsli Zurich în 1950. Ulterior, a devenit băutură răcoritoare și a fost comercializată sub numele de Rivella Red în 1952. Numele e inspirat de comuna Riva San Vitale din cantonul Ticino și de cuvântul italian pentru „revelație”, „rivelazione”. Lansată în 1958 în Olanda, Rivella Blue a fost prima băutură răcoritoare dietetică lansată în Europa. Considerată simbol elvețian, compania Rivella sponsorizează echipa națională de schi încă din 1977.

Cu un conținut de 35% zer de lapte, acid carbonic, zahăr caramelizat și arome, Rivella vine cu un număr diferit de kilocalorii, în funcție de varietate. Gustul este unic și răcoritor și combină dulceața zahărului cu aciditatea laptelui și aromele naturale. Din punctul meu de vedere, are un gust ușor fructat, floral sau ierbos. Cred că poate fi comparată cu băuturi precum berea de ghimbir sau kombucha. Gustul diferitelor varietăți depinde și de ingredientele adăugate, cum ar fi ceaiul verde, mango sau rubarbă. Rivella se potrivește bine cu mâncarea elvețiană tradițională, cum ar fi fondue sau rösti, pentru că aduce o notă ușoară și acidulată, care contrabalansează foarte plăcut aroma puternică a brânzei maturate din fondue (amestec de patru feluri de brânză maturată, aromat cu vin și usturoi) sau gustul prăjelii din rösti (cartofi rași și prăjiți ușor).

Indiferent de ce sentimente îți trezește ideea unei băuturi preparate din zer de lapte, Rivella e o experiență unică. Cu gustul ei surprinzător de plăcut și răcoritor, e dovada clară a unei gândiri ce pune pe primul loc sustenabilitatea, găsind o utilizare și pentru ingrediente neașteptate și, mai mult, transformând acest produs în simbol național.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.