Bucharest Opera Festival | un regal artistic al operelor naţionale
Încheierea Stagiunii Centenare a Operei Naționale București cu un festival ce a invitat, anul trecut, în Capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România s-a constituit într-un eveniment absolut remarcabil, iar faptul că în 2023, demersul beneficiază de o a doua ediţie nu poate decât să bucure publicul iubitor de operă.
Astfel, în perioada 16 iunie – 24 iunie 2023, pe scena Operei Naționale București vor urca trupele celor mai importante teatre lirice din România: Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera Națională Română Iaşi, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și Opera Braşov, cărora în acest an li se alătură Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Ungaria și Teatrul Național de Operă și Balet din Belgrad, Serbia.
Desfășurarea majoră de forțe va include nouă spectacole de operă, operetă şi balet programate în nouă seri consecutive, aducând în prim plan nouă orchestre, coruri mixte, un cor de copii, o companie de balet, zeci de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, muzicieni, balerini şi personal artistic şi tehnic prezenți pe scenă, în fosă şi în culise.
Nunta lui Figaro, de Wofgang Amadeus Mozart | Opera Națională București
Libretul a fost scris de Lorenzo da Ponte, inspirat de comedia lui Pierre Beaumarchais. Acţiunea ne transpune în Sevilla secolului al XVIII-lea, în curtea castelului Contelui Almaviva, care, sătul până la refuz de căsnicia cu Rosina, începe să îi facă avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Un spectacol comic și efervescent, plin de răsturnări de situație.
Manon Lescaut, de Giacomo Puccini | Teatrul Național de Operă și Balet Belgrad
Opera în patru acte despre complicata relaţie amoroasă dintre cavalerul Des Grieux şi frumoasa Manon Lescaut, în care Puccini preia elemente din lucrările sale anterioare, dar se lasă influenţat şi de muzica lui Wagner, se bazează pe romanul scurt publicat de Abatele Prévost în 1731 şi este cea care l-a transformat pe compozitorul italian într-o celebritate a scenei lirice.
Castelul lui Barbă Albastră și Mandarinul miraculos, de Béla Bartók | Opera Maghiară din Cluj Napoca
Castelul Prințului Barbă-Albastră este singura operă compusă de Béla Bartók, iar acțiunea se petrece „în vremuri de legendă”. De fapt, întâmplările se petrec în sufletul bărbătesc, în ale cărui taine vrea să pătrundă femeia dornică de cunoaștere. În aceeași notă, baletul pantomimic Mandarinul miraculos are la bază un libret care îmbină aventura, senzualitatea şi exotismul.
Pescuitorii de perle, de Georges Bizet | Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
Opera compusă de Georges Bizet, pe un libret de M. Carre și E. Carmon, ne arată cum jurământul de prietenie eternă a doi bărbați din casta pescarilor din Ceylon este amenințat de dragostea lor pentru aceeași femeie, o dansatoare sacră, ea însăși pendulând între sentimentele pentru unul dintre ei și jurământul său de castitate.
Bal la Savoy, de Paul Abraham | Opera Națională Română Timișoara
Realizat de Paul Abraham alături de Alfred și Fritz Rotter, cei mai importanți producători de teatru ai Berlinului începutului de secol XX, Bal la Savoy este un spectacol cosmopolit, dezinvolt și spumos, care surprinde bucuria de a trăi a societății berlineze, lipsită de pudoare, într-o explozie de libertate.
Così fan tutte, de Wofgang Amadeus Mozart | Opera Braşov
Savuroasa opera bufă în două acte semnată de W.A. Mozart, intitulată iniţial La scuola degli amanti, controversată la data premierei, în 1790, şi-a dobândit popularitatea abia în secolul 20, dar continuă să fie subiect de acuzaţii de misoginie din cauza modului în care satirizează relaţiile dintre femei şi bărbaţi.
Văduva veselă 2.0, de Franz Lehár | Opera Națională Română din Iași
Văduva veselă 2.0 este readaptarea, la începutul acestui an, a primei versiuni a spectacolului realizat de către Andrei Şerban la Iaşi, în 2016. Textul diferă, iar relațiile dintre personaje s-au transformat, fiind adaptate situaţiei actuale din lume, însă tema care slăvește dragostea autentică a rămăs de aceeași puritate, invadându-ne cu speranță.
Pelléas și Mélisande, de Claude Debussy | Opera Maghiară de Stat din Budapesta
Inspirată de piesa de teatru al lui Maeterlinck, Pelléas et Mélisande reprezintă singura operă completă scrisă de Claude Debussy, una impresionistă, cu o intrigă aparent simplistă – femeia, ca motiv al trădării între frați -, dar foarte elaborată artistic, având o încărcătură melodică extraordinară, capabilă să stârnească cele mai profunde sentimente.
Kiss Me, Kate!, de Cole Porter | Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian București
Kiss me, Kate!, comedia muzicală emblematică a lui Cole Porter, cu libretul lui Sam şi Bella Spewack, s-a jucat de peste 1000 de ori pe Broadway şi, în 1949, a câştigat primul Tony Award decernat unui musical. Povestea este centrată pe un cuplu înflăcărat de oameni de teatru care se dușmănesc atât pe scenă, cât și în afara ei, în timp ce lucrează la una dintre piesele lui Shakespeare.
Text de Delia Mitrache | Performing arts | Recomandări
Citește aici mai multe Articole din ARTĂ & CULTURĂ.