Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/05/2023
Viața Orașului / CityZen

Povești din culise: ”Spectacolul făuritor de spații” de Constantin Chiriac

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Povești din culise: ”Spectacolul făuritor de spații” de Constantin Chiriac Share Povești din culise: ”Spectacolul făuritor de spații” de Constantin Chiriac


Această poveste se scrie chiar azi, în 18 mai 2023, când suntem la Olimpiada teatrală mondială de la Budapesta, cu spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, jucat în Opera Eiffel din inima capitalei – unul dintre cele mai mari centre culturale din Europa.

Când privesc acest spațiu extraordinar, îmi este imposibil să nu-mi aduc aminte de un moment petrecut în același loc, în 2017, mai precis acum 6 ani, o lună și o săptămână. Eram, deci, exact în același spațiu – o gară dezafectată, abandonată, construită de inginerul Eiffel – împreună cu organizatorii festivalului de teatru de la Budapesta, pentru a căuta un loc unde să jucăm „Faust”. În seara reprezentației, a plouat, iar actorii sibieni au jucat în acest spațiu improvizat prin al cărui acoperiș apa picura în niște vase așezate pe podea. În 2017, „Faust” a avut trei reprezentații care au cucerit Budapesta.

În urma acestui succes, din 2017 până în 2022, s-a întâmplat o minune – gara dezafectată a fost preluată de Opera din Budapesta și a fost transformată într-unul din cele mai moderne centre de arte ale spectacolului din lume. În momentul în care povestesc aceste lucruri, mă aflu exact în spațiul unde altădată s-a jucat „Faust”, iar acum „Povestea prințesei deocheate”, care, la rândul său, a sedus seara trecută publicul.

Ce triumf a fost la Bruxelles în 2019! Ce triumf a fost la Tokio în 2022! Și ce triumf la Budapesta, în acest centru care a avut la deschidere emblema succesului din 2017 al spectacolului „Faust”, creând punți peste timp! Și toate acestea prin marile spectacole semnate de Silviu Purcărete, sub semnul Fabricii de Cultură din Sibiu, care-și așteaptă cu ochii ațintiți către viitor destinul unui centru precum cele din Budapesta, Edinburgh, Bruxelles, Maribor, Frankfurt.

Dumnezeu să ne învrednicească să-l facem!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.