Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/05/2023
Festival Muzică

Interviu cu Marius Diaconescu | Open Air Blues In The Garden

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Interviu cu Marius Diaconescu | Open Air Blues In The Garden Share Interviu cu Marius Diaconescu | Open Air Blues In The Garden


Cum a început pasiunea dumneavoastră pentru blues?

Firesc, aș putea spune. Odată cu primele fire de păr alb. Când ești „tânăr și neliniștit”, ești cu AC/DC, Maiden, Judas, Helloween, Motorhead, Dimmu Borgir în căști. Pe măsură ce anii trec, „curgi” și tu la vale cu ei și ajungi la Hendrix, SRV, Clapton, la B.B, Buddy Guy, Gary Moore, ZZ Top sau Taj Mahal. Apoi ajungi la Robert Johnson, Bessie Smith, Etta James, Muddy Waters sau Miles Davis. E ceva ce stă în firea anilor, nu a lucrurilor.

Care a fost motivația inițială pentru a crea acest festival?

Cineva, cred că Quincy Jones, spunea „Îți dorești să fii ceea ce vezi”. Mi-am dorit foarte mult ca tinerii de pe Valea Uzului, de pe Valea Trotușului și din județul Bacău să aibă ocazia, posibilitatea, de a vedea și altceva, pentru a-și putea dori să devină altceva decât o fac în prezent. Să vadă că există alternativă și la „muzica de USB” și la „meleoanee fără număr”. Această motivație a rămas și astăzi, când suntem în pline pregătiri pentru ediția cu numărul patru.

Cum e să organizezi un astfel de festival într-un oraș precum Dărmănești? Care sunt avantajele/ dezavantajele?

Nu-i chiar atât de simplu, dar noi suntem un exemplu fericit, deoarece am avut încă de la prima ediție suportul autorității locale și acesta este un lucru fantastic. Însă, distanța de câteva sute de kilometri până la București sau marile centre urbane, de unde pot veni în timp sponsorii importanți, dar și publicul de gen, nu este de partea noastră. Ca să nu mai vorbesc de infrastructura șubredă a României. Bunăoară, avem un aeroport la Bacău, modernizat în ultimii ani, dar pe care, la acest moment, avem doar două sau trei destinații de unde se operează zboruri.

Așa se face că aducem artiștii la Otopeni, la Iași sau Suceava, probabil și Brașov, de unde îi preluăm cu microbuze și îi aducem la Dărmănești. Or, asta înseamnă costuri suplimentare, logistică suplimentară, și altele, și altele… Și noi, ca de altfel toți cei ce locuiesc în zona Moldovei, așteptăm autostrăzile mult promise, aeroporturile pe care să avem contacte cu majoritatea țărilor din Europa.

Cum s-a schimbat comunitatea locală, pe durata primelor 3 ediții, datorită festivalului?

Eu cred că în bine. Direcția cred că este una bună, însă drumul e destul de lung și, nu de puține ori, anevoios. Blues in the garden face parte dintr-un proiect mai mare, pe care l-am gândit împreună cu autoritatea locală cu mai bine de șapte ani în urmă, atunci când am inițiat proiectul de city branding „Fabricat în Dărmănești”, în care am inclus, pe lângă Open Air Blues in the garden, Dărmănești jazz blues festival, Târgul gospodăriilor de produse montante La porțile Nemirei – tradiții și obiceiuri – aflat la a șasea ediție, Raliul de viteză în coastă – Trofeul Valea Uzului – aflat la a patra ediție, și ne gândim să introducem și alte eventuri cât de curând.

Am participat anul trecut la competiția „Destinația anului” și am reușit să câștigăm secțiunea „Destinația anului în Moldova și Bucovina”, orașul a căpătat statutul de stațiune turistică de interes local, cred că nu sunt lucruri puține pentru doar șapte ani. În ceea ce privește strict festivalul, cred eu că deja de la ediția a patra, din acest an, putem vorbi despre „familia Blues în the garden”, iar festivalul își construiește moștenirea, ca să zic așa, chiar sub ochii acestei familii, cu artiști pe care festivalierii fie i-au așteptat cu nerăbdare, fie îi descoperă pentru prima dată, chiar pe scena festivalului.

Cu ce vă mândriți cel mai mult în ceea ce privește lineup-ul acestei ediții?

58% dintre artiștii de anul acesta vin pentru prima dată în România. 17% dintre ei sunt din România. 42% sunt voci feminine. În total, 50 de artiști pe scenă, grupați în 12 trupe, din Statele Unite, Marea Britanie, Germania și, evident, România. Am adus, în premieră pentru România, pe Artur Menezes. în 2021, într-un fel de semi-premieră pe Dan Patlansky, în 2022, iar anul acesta aducem în premieră pe Eric Steckel, cel care la 12 ani mergea deja în turneu cu celebrul John Mayall.

The Cinelli Brothers, câștigătorii challenge -ului de blues din Marea Britanie și locul doi la International Blues Challenge, vor fi de asemenea pe scena din Dărmănești, dar și Layla Zoe (împreună cu Krissy Mattews) sau Sari Schorr, voci feminine deja consacrate în marile festivaluri de gen din Europa și Statele Unite. Un moment inedit va fi concertul-poveste despre celebra Bessie Smith, susținut de Ma Bessie and her blues troupe, așa cum sperăm că vor fi și concertele Moonshine Society, Reggie King Sears sau Armin Sabol. Cristina Radu ne va purta pe ritmuri de bossa-nova, iar Rareș Totu ne va aduce aminte de Carlos Santana.

Cum arată publicul de blues & jazz și cum stă apetitul românilor pentru acest gen de muzică?

N-ați uitat vorbele lui Quincy Jones, nu? „Îți dorești să fii ceea ce vezi!”. Reușita celor de la Brezoi și Gărâna, Suceava, Sighișoara, Brașov, Cluj sau Timișoara îmi arată mie, cel puțin, că public există și arată chiar bine!

Acum depinde doar de noi, de organizatori, să încercăm să ținem ștacheta sus și să aducem artiști de calibru, artiști în premieră pentru România, care au în spate cariere clădite în sute, mii de concerte. Pofta vine mâncând, este o vorbă la poporul ăsta neaoș. Eu cred că cei care au ajuns la nivelul la care fac diferența între zgomot și muzică vor rămâne fideli celei din urmă și își vor educa și pruncii la fel. Așa că, să păstrăm un optimism, chiar dacă unul ponderat, în ceea ce privește viitorul.

Cât de deschiși sunt muzicienii de blues&jazz la invitațiile de a veni să concerteze la noi?

Foarte! Dacă sunt chemați, vin. Să avem noi resursa să îi putem aduce, nu dorința lor de a veni sau nu este problema. Sigur, sunt întrebări de genul „ce distanță este de la voi până în zona de război din Ucraina”, cât de aproape de zona de conflict este zborul, dar lucrurile „se liniștesc”, ca să zic așa, după ce oferi toate detaliile cerute.

Ce aduce în plus ediția a IV-a Blues in the Garden Festival?

Calitate și speranță. Genuri diversificate, de la blues-jazz la rock blues, de la bossa-nova la metal blues. Și mai ales, gândul de „familia Blues in the garden”.

Unde vă doriți să ajungă pe viitor acest eveniment?

Eu am mai spus chestia asta, nu ne dorim să fim cel mai mare și mai tare festival din Calea Lactee, dar ținem foarte mult la calitatea sunetelor de pe scenă! Ne dorim ca „familia Blues in the garden” să crească mereu, de la o ediție la alta, în primul rând prin calitate, noutate și diversitate. Ne dorim ca „familia Blues in the garden” să-și înceapă planificarea vacanțelor cu festivalul de la Dărmănești, să devină o tradiție pentru ea să vină la fiecare sfârșit de august la Porțile Nemirei.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută