Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/05/2023
Festival Muzică

ARTmania 2023 | Interviu cu Codruța Vulcu, Founder/ Festival Director

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii ARTmania 2023 | Interviu cu Codruța Vulcu, Founder/ Festival Director Share ARTmania 2023 | Interviu cu Codruța Vulcu, Founder/ Festival Director
ARTmania 2023


ARTmania 2023 | Interviu cu Codruța Vulcu, Founder/ Festival Director

Cât de greu e să ții flacăra aprinsă și ștacheta atât de sus pentru cel mai longeviv festival de rock din România?

A face evenimente live în România, ca antreprenor local, neafiliat la o rețea internațională, este una dintre cele mai complexe provocări pe care le poți avea. Din toate punctele de vedere!

Iar a face evenimente în zona rock pe piața locală rămâne în continuare o provocare și mai complexă. E un aspect de care ne putem da seama dacă ne uităm, chiar și puțin, la preferințele muzicale (și procentele în care sunt ascultate diferite genuri muzicale în România), la ideile pe care le asociază publicul larg cu conceptul de rocker chiar și în zilele noastre sau la gradul de deschidere și de incluziune (crescut sau scăzut) pe care îl manifestă oamenii în general față de lucruri care le sunt mai puțin familiare.

Deși nu a fost – și în continuare nu este ușor pentru un antreprenor, pasiunea pentru cultura rock, pentru comunitatea rock și energia pe care mi-a dat-o mie și echipei publicul festivalului, chiar și în perioade grele (precum cea pandemică), ne dau puterea de care avem nevoie pentru a continua. Pentru că mulți dintre noi ne-am cunoscut la ARTmania, ne-am împrietenit aici, am crescut împreună și ne reîntoarcem la fiecare ediție, alături de prieteni și de familie.

Care e criteriul principal când gândești lineup-ul?

La fiecare ediție ARTmania ne dorim să venim cu o selecție cât mai variată de genuri muzicale care aparțin culturii rock, iar pentru fiecare dintre acestea, să aducem unele dintre cele mai apreciate nume la nivel internațional. Artiști aduși fie pentru prima dată în România (fiind cel mai longeviv festival, pe scena noastră au urcat, în premieră pentru România, foarte multe nume iconice), fie readuși în lineup pentru a se reîntâlni cu fanii dedicați.

Ne dorim să oferim o selecție de nume cât mai cunoscute, din genuri cât mai variate, adaptate gusturilor unor ascultători avizați și pasionați. Ne străduim să facem asta cât de mult posibil, pentru că sunt implicați foarte mulți factori în această ecuație – de la ce trupe sunt în turneu în respectivul an, la datele în care ar fi disponibili (să aibă cum să ajungă și la noi), la nevoia ca trupa să aibă un traseu care să permită introducerea României (și a Sibiului) pe hartă, la ce masă de fani au în România (persoane care ar veni să îi asculte live) și la ce onorariu solicită pentru concert, aspect raportat la puterea locală de cumpărare și la contextul economic general de la noi din țară etc.

La toate acestea se adaugă faptul că trupele care vin în completarea unora deja confirmate trebuie să continue coerența muzicală a unei zile de festival/ a evenimentului per ansamblu, faptul că ne dorim să susținem și scena locală pe cât posibil și că, ținând cont că suntem în piața centrală a orașului, avem niște limitări și intervale de timp stricte în care ne putem desfășura, din respect pentru comunitatea locală și pentru celelalte activități din zona centrală.

Cum se poate vedea, este o ecuație deosebit de complexă pe care trebuie să o rezolvăm în fiecare ediție, din dorința de a veni cu o ofertă muzicală cât se poate de bogată pentru momentul respectiv.

ARTmania 2023 | Interviu cu Codruța Vulcu, Founder/ Festival Director

E Porcupine Tree, în viziunea ta, una dintre cele mai mari reușite ale festivalului, în existența sa de 16 ediții?

Porcupine Tree este cu siguranță unul dintre numele pe care ni le-am dorit de multă vreme și care a rămas prezent constant pe agendă. Prima solicitare către Porcupine Tree a fost în 2010, primul e-mail trimis, iar Steven Wilson a cântat pe scena noastră în 2018.

Faptul că s-au reunit și sunt în turneu anul acesta a fost o mare bucurie, cu atât mai mult cu cât programul acestui nume cult al scenei prog internaționale s-a potrivit cu cel al festivalului ARTmania.

Cu cât timp înainte ajungi să porți negocieri cu diferiți artiști?

Dacă ținem cont de numele menționat anterior, Porcupine Tree, se poate vedea că discuțiile sau primele discuții pot fi inițiate cu mulți ani înainte și reluate, în funcție de context, după o anumită perioadă de timp.

Un alt exemplu este cel al Dream Theater, cu care am încercat încă din 2007, reușind să îi aducem 2019, sau cel al lui King Diamond, pe care îl aveam în vedere încă de la primele ediții, însă pe care am reușit să îl aducem cu Mercyful Fate în 2022.

Când vorbeam mai devreme de context, mă gândeam nu doar la direcția și situația festivalului dintr-o anumită perioadă, ci și la situația trupei. Port Noir, spre exemplu, ce fusese inițial confirmată pentru 2020, au avut un scurt hiatus pe durata pandemiei, motiv pentru care nu i-am putut aduce în 2022 (când am putut ține festivalul în cele din urmă). Sau Amon Amarth, pe care îi confirmasem în 2020 și reconfirmasem în 2021, și-au anulat turneul inițial (în care se potriveau datele și cu cele ale ARTmania) și și-au reînceput turneul din septembrie, festivalul nostru având loc la final de iulie.

Ce trupă n-ai apucat încă să aduci la Sibiu, din varii motive, și ți-ar plăcea să se întâmple în viitor?

King Crimson si Marillion sunt în mod cert nume care ne-au rămas în vedere de ceva ani deja.

De ce e Sibiu casa perfectă a „maniei pentru artă”?

Pentru că Sibiul, așa cum știm, a fost primul oraş Capitală Culturală Europeană din România, oraș care găzduiește două muzee renumite în țară și în regiune: Muzeul ASTRA și Muzeul National Brukenthal, cel mai vechi din România, de altfel – muzee cu care, încă din primele ediții, am stabilit diferite parteneriate culturale în beneficiul participanților la ARTmania.

Și tot în cetatea medievală a Sibiului a luat naștere primul festival de la noi care a îmbinat conceptul de artă și cultură cu cel de „enternainment” (divertisment), festival care se întâmplă să fie și unul dintre cele mai longevive din România.

În lumina acestor lucruri, am putea spune că Sibiul, aflat în inima Transilvaniei, este un loc potrivit pentru a juca, de peste 16 ani, rolul de loc de întâlnire al iubitorilor de muzică și arte. De altfel, festivalul ARTmania a fost gândit încă de la început ca o platformă a diferitelor moduri de expresie artistică inspirate din cultura rock, moduri contemporane de expresie materializate la nivel de sunet, imagine pictată/ fotografiată/ în mișcare sau la nivel de text.

Întreb de ce Sibiu pentru că ARTmania nu e doar despre trei zile de muzică. Care sunt activitățile care completează anul ăsta experiența pe care o oferiți oamenilor?

Într-adevăr, weekend-ul ARTmania este, în esență, un weekend cultural în care oamenii vin pentru a se bucura de concerte, de evenimente alternative și de oferta muzeelor.

Vom continua și anul acesta să oferim publicului diferite moduri de petrecere a orelor din timpul zilei, înainte de startul concertelor din Piața Mare. Ca și până acum, pregătim evenimente alternative menite să ajute festivalierii să experimenteze și alte arte, activități care să fie adaptate cât mai multor preferințe și care vor varia de la expoziții în muzee, la seminarii pe diferite teme, proiecții de filme, expoziții, sesiuni de lectură, viniluri și multe altele.

De asemenea, pentru pasionați de istorie și de arhitectură, cetatea medievală a Sibiului are o poveste și un farmec aparte, în special locul în care este amplasată scena principală a festivalului: Piața Mare, zona centrală a părții istorice a orașului.

Anul trecut, ARTmania era co-fondator al proiectului ARTery. Cum merge acest proiect acum, la aproape un an distanță?

Deși, cu toții ne doream ca situația de conflict să fi încetat deja și să nu ne mai confruntăm cu o criză umanitară la nivel european, nevoia proiectului este încă vie și continuăm să colaborăm strâns cu cei de la Music Saves UA și Music Export Ukraine pentru a oferi susținere profesioniștilor din industria muzicală și creativilor. Cele două organizații vor fi, de altfel, prezente și în cadrul festivalului pentru a promova cauza și a-i ajuta să continue să obțină susținerea necesară.

Deși festivalul, ca și restul industriei de eveniment, a avut o pauză forțată în timpul pandemie, consideri că ați reușit să recuperați lucrurile cu care ați fost întârziați de acea pauză?

Suntem încă departe de acest lucru, mai ales ținând cont de faptul că am fost nevoiți să organizam edițiile din 2022 după doi ani de inactivitate forțată în care nu am avut cum să producem resursele de care este nevoie pentru organizarea festivalurilor, care sunt evenimente complexe și solicitante. Sprijinul oficial pentru sector, implicit pentru noi, a întârziat să ajungă. Ceea ce ne-a ajutat să existăm în continuare a fost susținerea vitală oferită de partenerul nostru de drum lung Kaufland, și de comunitatea ARTmania care a ales să rămână alături de noi și în vremuri grele. Ambilor le suntem deosebit de recunoscători pentru că au făcut posibilă o ediție 2022 și 2023.

Dacă ar fi nevoie să ofer o estimare cred că vom avea nevoie de încă trei ani de „normalitate” pentru a ne putea apropia din nou de nivelul avut înainte de pandemie de piața evenimentelor live culturale. E nevoie să treacă efectele economice ale pandemiei, să scadă inflația, să se stabilizeze și alte sectoare economice, să se stabilizeze prețurile pentru a reda publicului încrederea că lucrurile sunt în regulă și că își pot relua obiceiurile de consum, să nu mai avem război și în mod specific nu la graniță ș.a.m.d.

Anul acesta ARTmania împlinește, după cum spuneam, its sweet sixteen. Pregătiți deja ușor, ușor majoratul?

Da, suntem cu gândul la majorat, punem lucruri pe hârtie și ne dorim să conturăm fundația unei ediții cu numărul 18 care să fie mai mare, mai vocală, cu mai multe surprize plăcute. Și sperăm ca și contextul regional și local să ne ajute la aniversare pentru a putea veni cu o ofertă cât mai variată și mai bogată.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.