Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/05/2023
Artă & Cultură

Fascinația Umbrei în Opere celebre | a 7-a conferință organizată de Fundația Calea Victoriei și dirijorul Tiberiu Soare

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Fascinația Umbrei în Opere celebre | a 7-a conferință organizată de Fundația Calea Victoriei și dirijorul Tiberiu Soare Share Fascinația Umbrei în Opere celebre | a 7-a conferință organizată de Fundația Calea Victoriei și dirijorul Tiberiu Soare


Fascinația Umbrei în Opere celebre 

a 7-a conferință organizată de Fundația Calea Victoriei și dirijorul Tiberiu Soare

Seria de conferințe organizate de Fundația Calea Victoriei și dirijorul Tiberiu Soare se apropie de final. Vă invităm la cea de-a 7-a conferință, intitulată Fascinația Umbrei în Opere celebre, care va avea loc luni, 22 mai, de la ora 19:00, în elegantul Palat Cesianu – Racoviță, actualul sediu al Galeriilor Artmark. 

Publicul va avea ocazia unică să descopere și să exploreze, alături de un povestitor înnăscut, dirijorul Tiberiu Soare, universul personajelor negative din opere, un rău necesar în țesătura poveștilor.

În aceste opere, în istoriile personajelor întunecate, deseori fascinante, în felul în care ele sunt conturate prin muzică, poveste şi prin dinamica cu celelalte personaje, putem afla răspunsuri posibile, chei de decriptare a realităţii din jurul nostru.  

opere-celebre-palatul-cesianu-racovita

Palatul Cesianu-Racoviţă, actualul sediu al Galeriilor Artmark, se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară. 

Tiberiu Soare

Fascinația Umbrei în Opere celebre | a 7-a conferință organizată de Fundația Calea Victoriei și dirijorul Tiberiu Soare

Dirijorul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai iubiţi şi talentaţi muzicieni români, este colaborator al Fundației Calea Victoriei din anul 2008.

De-a lungul celor 15 ani a susținut, la inițiativa Fundației Calea Victoriei, numeroase conferințe despre muzica clasică și personaje din opere celebre, evenimente care s-au bucurat de mare succes la public, cum ar fi: seria de 10 conferințe „Cum să ascultăm muzica”, seria de 13 conferințe de la Opera Națională București „Pentru ce mergem la Operă?” și cele 6 conferințe organizate la Artmark în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, parte din seria de 10 evenimente ce îl au ca ghid pe celebrul dirijor.

Ca rezultat al acestor conferințe, Fundația Calea Victoriei a publicat două volume foarte apreciate de public – „Pentru ce mergem la Operă” și „Nouă povești muzicale”.

De asemenea, Tiberiu Soare dirijează orchestra Symphactory Orchestra la Concertele Extraordinare de Anul Nou, organizate de Fundația Calea Victoriei. În prezent, Tiberiu Soare este dirijor la Opera Naţională Bucureşti. 

Detalii eveniment: https://bit.ly/3Mrcjnl 

Această serie de evenimente este realizată cu sprijinul Midas Electronics.

Palatul Cesianu-Racoviță

Palatul Cesianu-Racoviță, cu o suprafață de 1.500 m², compus din trei corpuri, cu două etaje, un balcon interior care dă în sala principală, subsol și o curte interioară[1], a fost construit în perioada 1892 – 1902 și este situat în centrul Bucureștiului, pe strada C.A. Rosetti (Clemenței) nr.5, aflându-se în vecinătatea unor importante repere culturale bucureștene, cum ar fi: Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul de Artă al României și vis a vis de Muzeul Theodor Aman.

Palatul a fost proiectat de către arhitectul de origine franceză Jules Berthet la inițiativa lui Nicolae Cesianu, un deputat originar din Oltenia. Nicolae Cesianu era unul dintre fii lui Stănuță Cesianu, nepot al lui Iancu Jianu, care din boier devenise un mic haiduc. Una din fiicele lui Cesianu s-a căsătorit cu Alexandru Racoviță fapt care a dus la numele dublu al palatului. Familia Cesianu mai avea dealtfel patru reședințe în București dintre care una a devenit sediul Academiei Române.

Pentru construirea edificiului, Procopoaia, proprietara faimoasei case de lângă Malmaison[2] (de pe Calea Plevnei) i-a vândut lui Nicolae Cesianu terenul unde se făceau exerciții ale trupelor garnizoanei București. Intrarea în clădire se face prin intermediul unei scări monumentale prevăzută cu două rampe, care duce la intrarea de la etajul I, numită de italieni “piano mobile”. Stilul construcției este renascentist, Beaux Arts apărut în Franța în epoca lui Napoleon al III-lea, cu parterul proiectat pentru uzul prăvăliilor, una din ele fiind o reprezentanță a lui Telefunken. Etajul este destinat încăperilor de paradă, unui birou și a două saloane mari: Salonul Roșu și Salonul Spaniol, ambele având ferestrele către stradă. Pereții salonului central sunt decorați cu picturi în ulei, în stilul pictorului francez Jean-Antoine Watteau, precum și cu stucaturi. Compozițiile în ulei înfățișează grupuri de femei și bărbați aflați la picnic sau care cântă la diferite instrumente. Acest salon își păstrează și astăzi stilul, el având rol dublu, atât ca salon pentru bal cât și ca salon de primire. Dormitoarele, aflate și ele la etaj, au vederea către curtea interioară.(sursa Wikipedia)

Artă & Cultură | Știri

Vrei să fii la curent cu cele mai noi EvenimenteFilme și Festivaluri din România ?

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.