Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/05/2023
Lifestyle Viața Orașului

Tipicuri, datini, eresuri | Un mare praznic creștin – Sfinții Constantin şi Elena

Horia C. Deliu De Horia C. Deliu
Comentarii Tipicuri, datini, eresuri | Un mare praznic creștin – Sfinții Constantin şi Elena Share Tipicuri, datini, eresuri | Un mare praznic creștin – Sfinții Constantin şi Elena
Sfintii Constantin si Elena


Sfinții Constantin şi Elena – Un mare praznic creștin

Una dintre cele mai importante Sărbători religioase are loc an de an la termen fix pe data de 21 mai. Pentru creștinii din întreaga lume este ziua în care sunt cinstiţi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Și în țara noastră sunt foarte mulți concetățeni ce poartă cu bucurie și onoare frumoasele prenume sacre, în jur de 1,8 milioane de români numindu-se precum amintiții sfinți, dar există și multe derivate. Iată în cele ce urmează o lungă listă a variantelor masculine şi feminine care derivă din numele celor doi Sfinți.

De la Constantin întâlnim apelativele Codin, Codina, Constanţa, Constantina, Constanţiu, Costache, Constandin, Costas, Costea, Costel, Costeluş, Costin, Costică, Costi, Dina, Dinica, Dinu, Tanţa, Tănțica,Ticu,Tina,Tinel, Tinu, Titel,Titi. Să prezentăm și derivate de la prenumele Elena: Ela, Elenca, Eleonora, Eli, Helena, Ileana, Ilenuş, Ilenuţa, Ilinca, Leana, Lena, Leni, Lenuş, Lenuţa, Lina, Nora, Nuţa, Nuţi..

O legendă cunoscută spune că la începutul domniei Împăratului Constantin înaintea unei mari bătălii un semn miraculos sub forma unei cruci apărut pe cer, pe care viitorul mare conducător a știut să-l descifreze. Situația era deznădăjduită, oastea sa numărnd abia 20.000 de soldaţi care trebuiau să facă față unui puhoi de 120.000 de inamici. Dar semnul Divin l-a îmbărbătat și l-a impresionat  profund pe Constantin cel Mare. Aşa că după  ce a obținut o victorie strălucită şi neaşteptată, a dorit să se  convertească la Creştinism. Ca gest de mulţumire şi recunoştinţă pentru Divinitate, marele conducător de oşti  a ordonat ca pe armurile şi  coifurile soldaţilor să fie gravate semnul crucii şi monograma lui Iisus.

Împăratul Constantin cel Mare a convocat la Niceea primul Sinod  Ecumenic în anul 325, aproape de locul  unde a ridicat o Cetate vestită. Este vorba de Constantinopol, oraș care i-a purtat numele glorios multă vreme.

Împreună cu mama sa, Sfânta Elena, Împăratul Constantin au ctitorit de-a lungul vieţii  numeroase  lăcaşe de cult la Roma, Nicomidia, Antiohia, precum şi la Ierusalim, unde au  dispus înălţarea Bisericii Învierea Domnului. Numele celor doi înalţi demnitari şi oameni de spirit  au rămas gravate în memoria Umanităţii, fiind venerate de  către creştini până în zilele noastre.    

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți ca ocrotitori ai Creștinismului.  Povăţuit de  mama sa, Elena,  Împăratul Constantin cel Mare (272-337) i-a eliberat din asuprire pe  toţi cei care credeau în Mântuitor, devenind  ulterior  protectorul  lor. El este considerat  Primul Împărat creştin din istorie, titlu onorant pe care l-a meritat  cu prisosinţă.

Le adresăm tuturor  sărbătoriţilor multă sănătate, fericire şi urarea tradiţională “La Mulţi Ani!”

Invitație la Poiana Narciselor

Poiana Narciselor

O frumoasă tradiție  din zona Făgărașului se referă la vizitarea în zilele ce premerg  data de 21 mai, când se omagiază Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, a Rezervaţiei Naturale „Dumbrava Vadului”, din comuna Şercaia, satul Vad. Aici se organizează anual un Festival al Narciselor, eveniment care coincide cu Deschiderea sezonului de înflorire a narciselor. În primăvara aceasta el a avut loc un pic mai devreme, respectiv pe 14 mai 2023.

Evenimentul mult-așteptat de localnici și turiști se organizează doar pe cele șapte hectare ale comunei. Ariile în care se găsesc aceste flori, cum este Poiana de la Vad, sunt declarate Rezervaţii naturale, ceea ce înseamnă protecţie şi pentru specie.

Poiana Narciselor este cea mai mare din Europa, având nu mai puțin de 400 de hectare, iar cel mai bun moment de vizitat este în luna mai, când milioanele de narcise înfloresc. În plus, mirosul florilor se simte de la mare distanță. Rezervația este imensă și are și alte specii de plante, de la bulbuc de munte, coada vulpii sau stupiță. În plus, poți vedea și mamifere, păsări, insecte, fluturi rari.

Așadar, să iubim și să admirăm delicatele narcise, dar să nu le rupem în neștire, așa cum se întâmpla din nefericire cu mulți ani în urmă!

Horia C. Deliu | Opinii

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.