Pictorul sufletului românesc: NICOLAE GRIGORESCU
Probabil gândul v-a fugit deja la „Carul cu boi” (1897), tabloul care ocupă un loc central în opera pictorului, cunoscut atât la nivel naţional, cât şi internaţional, realizat în perioada maturităţii sale artistice, însă moștenirea artistică a lui Grigorescu este mult mai largă și însumează aproape 3.000 de lucrări, ce includ și partea de grafică.
Din 15 mai, celebrăm 185 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, la Muzeul Național de Artă al României, printr-o expoziție amplă, reunind lucrări majore din patrimoniul propriu, cel mai amplu și valoros din țară, circumscrise ilustrării celor mai populare teme ale creației sale.
Sunt incluse lucrările realizate în tehnica uleiului pe pânză cu titlurile: „Întoarcerea de la câmp” (1901), „Întoarcerea de la târg” (1905-1907), „Fata cu doniță” (1888-1893), „Turma” (1883-1890) și „La izvor” (1886-1895). Nicolae Grigorescu a fost unul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian.
Căuta să surprindă prin opera sa istoria, credința și spiritul poporului, ceea ce l-a transformat într-un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.
Arta l-a urmărit încă din primii ani de viață, atunci când își petrecea timpul alături de unchiul şi fratele său, care pictau biserici.
La vârsta de 10 ani a devenit ucenic la atelierul unui celebru iconar, Anton Chladek, iar după doi ani de studiu începe să picteze acasă iconiţe pe care mai apoi le vindea pe la târguri.
Pentru o bună perioadă de timp realizează lucrări pentru diferite lăcașuri de cult, precum Biserica din Băicoi, Mănăstirea Căldărușani, Mănăstirea Zamfira și Mănăstirea Agapia.
În toamna anului 1861, la intervenția lui Mihail Kogălniceanu, care îi apreciază calitatea picturii, ajunge la Paris, unde începe să studieze desenul și compoziția, devenind preocupat de însușirea unor modalități artistice inovatoare de expresie.
În 1890, odată ce revine în țară și se stabilește la Câmpina, începe să abordeze subiectele care i-au consacrat cariera: peisaje rustice, portrete de țărani, care cu boi și momente ale specificului românesc.
Carul cu boi
„Vizitatorii noștri vor avea ocazia să vadă cele mai reprezentative lucrări ale lui Nicolae Grigorescu într-o etalare expozițională în acord cu cele mai bune practici din domeniu.
Ne asumăm, astfel, primii în domeniul patrimoniului de artă, omagierea celui care este considerat fondatorul picturii moderne din România, în acord cu misiunea noastră de reprezentare a valorilor culturale la nivel național”, spune Călin Stegerean, director general al MNAR.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 31 decembrie 2023.
Citește aici mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.