Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/05/2023
Viața Orașului

SALUT, SIBIU | ”Calmează-te. În trafic.” de Monika Tompos

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SALUT, SIBIU | ”Calmează-te. În trafic.” de Monika Tompos Share SALUT, SIBIU | ”Calmează-te. În trafic.” de Monika Tompos

Sibiul poate fi parcurs în 30 min. în orice direcție.

Cu bicicleta în 15 min. ești oriunde. Cu autobuzul ai putea ajunge peste tot, dar aici sunt unele discuții: acoperirea insuficientă a autobuzelor, întârzierea, traficul. Cu mașina, e practic să circuli, iar distanțele cam tot în 10 – 15 min le parcurgi. Iar aici intervin probemele:

  1. Sensurile giratorii: o neplăcere totală. Nu să cred că cineva bagă mâna-n foc că sensurile giratorii ajută la fluidizarea traficului. Ba chiar încurcă! Faptul că într-o intersecție semaforizată îți aștepti cuminte rândul te face să fii mai calm. Ai roșu. Stai. Aștepți. Asculți muzică. Ai verde. Pornești. Simplu, fără complicații. În sensul giratoriu am auzit în ultimele zile claxoane, oameni certându-se, înjurându-se, nervi și supărări. Nu mai zic de poluarea generată de schimbul constant între viteze.
  2. Viteza care compensează blocajele în trafic de la punctul 1: după ce ai forjat-o și te-au enervat colegii de trafic că nu știu să folosească un giratoriu, nu mai ai nici tu răbdare, și cum ai scăpat din giratoriu îi dai. Aici este momentul să vorbim despre măsuri de calmare a traficului, de limitatoare de viteză. Foarte utile. Și oricât de enervant ar fi să circuli cu 30/h, va salva niște suflete, ne face mai permisivi cu pietonii, ne calmează în spirit și în trafic, reduce poluarea, zgomotul și face experiența orașului mai plăcută.
  3. Trecerile de pietoni: dependente de sensurile giratorii, devin un pericol. Șoferi grăbiți și nervoși, proaspăt ieșiți din giratoriul aglomerat, mai trebuie să și oprească la trecere să aștepte să treacă pietonul. Așa de întâmplă accidentele, și dacă citiți presa, în ultimele două săptămâni a avut loc un accident pe zi, între care 50% au fost pietoni accidentați pe trecere. Iată din nou avantajele limitatoarelor de viteză inaintea fiecărei treceri de pietoni.

Concluzia mea: calmează-te, Sibiu, în trafic. Nervii, agitația și claxoanele nu fac bine nimănui. Acordă prioritate pietonilor și bicicliștilor. Când te mai plângi de trafic, nu uita că traficul ești chiar tu.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută