Noaptea Muzeelor 2023… o noapte plină de evenimente
Sâmbătă, 13 mai, va avea loc cea de-a 19-a ediție a Nopții Muzeelor, care va aduce publicului expoziții, intervenții culturale și experimente artistice, proiecții, prezentări, spectacole, ateliere, animații stradale și interioare, concerte sau tururi interactive.
Enumerarea nu este una formală, dacă ne amintim că Noaptea Muzeelor de anul trecut a înregistrat în București un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când mai mult de 80% dintre punctele de interes din circuitul orașului erau pline de oameni care așteptau să intre pentru a se bucura de programul oferit.
Ca în fiecare an, muzeele, dar și spațiile expoziționale alternative se vor întrece pentru a propune programe surprinzătoare pentru toate vârstele. Pe 13 mai, până după miezul nopții, vizitatorii sunt invitați să-și pregătească încălțămintea cea mai comodă și să exploreze colecțiile fascinante ale muzeelor sau să se bucure de intervențiile artistice și de reprezentațiile propuse de spațiile culturale partenere.
Vor fi organizate evenimente speciale în spații muzeale, în observatoare astronomice, în spații de catedrale, biserici și sinagogi, în teatre, atenee, mausolee, în primării, în palate, în biblioteci, în studiouri de creație, centre culturale, în școli și universități, în decupaje urbane creative, în spații de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și galerii de artă, în case de licitații și târguri de artă. Noaptea Muzeelor va fi peste tot.
Invitatul special al acestei ediții este War Childhood Museum, faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experiența războiului. Aceste istorii fragile sunt expuse publicului prin obiecte, mărturii video și fragmente de istorie orală, reunite în singurul muzeu din lume dedicat copilăriei afectate de război.
Pentru expoziția de la București, LISTEN! / ASCULTĂ!, care va fi inaugurată la Muzeul Țăranului Român pe 12 mai şi va fi deschisă timp de o lună, curatorii au inclus povești și obiecte ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați în România.
Detalii complete despre programul evenimentelor din Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), vor fi disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.
Citește aici mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.