Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/05/2023
Lifestyle

Povești din București | Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan – „Nu cedăm Parcul IOR!”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești din București | Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan – „Nu cedăm Parcul IOR!” Share Povești din București | Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan – „Nu cedăm Parcul IOR!”
IOR


Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan – „Nu cedăm Parcul IOR!”

Sub amenințarea pierderii a 12 hectare din Parcul IOR, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, mai mulți cetățeni din jurul parcului s-au organizat într-un grup de inițiativă civică și au reușit într-un scurt timp să organizeze unul dintre cele mai mari proteste de mediu din București din ultimii ani. Pe 25 martie, peste 1200 de oameni au răspuns chemării lor, iar petiția pentru reîntregirea parcului a strâns până în momentul de față peste 18.000 de semnături. 

La fix o lună de la protestul organizat de GIC IOR-Titan, pe 25 aprilie, defrișările ilegale din „zona sălbatică” a Parcului IOR au fost reluate. S-a intrat chiar cu buldozerul, iar cetățenii din grupul de inițiativă civică s-au văzut nevoiți să intervină din nou.  

IOR

Cum ați ajuns să înființați Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan și de ce a fost nevoie de o astfel de organizare a cetățenilor din zonă?

Suntem un grup de cetățeni care locuiesc în jurul Parcului IOR și care-și doresc ca această oază naturală de mare valoare, care are un loc deosebit în inimile noastre, să fie reîntregită și protejată, să nu mai fie distrusă sistematic de rechini imobiliari, antreprenori iresponsabili sau autorități indiferente. 

Ne dorim mai mult spațiu verde pentru cartier și mai puține betoane! Acesta este numitorul comun care încă de la început a adus la un loc oameni foarte diferiți ca vârste, preocupări, mentalități, stil de viață etc. Cu toții ne-am intersectat prin Parcul IOR, iar acum parcul ne aduce împreună într-o comunitate care-și dorește să schimbe lucrurile în bine pentru cartier și oraș. 

Picătura care a umplut paharul a fost procesul de mutilarea prin care a trecut zona sălbatică din parc în ultimele luni — 12 hectare de parc care au fost trecute în proprietate privată prin tot felul de combinații cel puțin ciudate. Anul trecut, copacii au fost otrăviți prin găurire și turnare de substanțe toxice la baza lor, vegetația a fost incendiată de cel puțin 8 ori. De câteva luni, au început tăieri ilegale masive, în urma cărora sute de copaci au fost puși la pământ. Iar acum pământul este arat, apoi sunt montate tot soiul de tiribombe și grătare periculoase și de prost gust, în timp ce camioane și dube au început să parcheze pe spațiul verde. Am decis să acționăm de urgență, dacă autoritățile se prefac că nu văd nimic din acest ecocid.

IOR

Cât de greu a fost procesul de a-i convinge pe cei din zonă să vi se alăture? 

În mod surprinzător, nu a fost deloc greu. Am început să vorbim online pe diverse grupuri, apoi în privat. Am cerut și ajutorul unor organizații de mediu, iar cei de la Greenpeace și Fundația Comunitară București au răspuns apelurilor noastre și putem spune că ne-au devenit chiar prieteni. 

Avem deja foarte mulți oameni din zonă care ne susțin și îi încurajăm pe cât mai mulți să vină alături de noi la acțiunile viitoare, pe pagina noastră de Facebook, online și offline. De ce? Pentru că împreună putem să reîntregim parcul IOR și să recâștigăm pentru comunitate cât mai multe spații verzi, care în ultimii ani au fost distruse sistematic. Spațiile verzi înseamnă sănătate și o calitate a vieții mai bună pentru toți. 

Care sunt cele mai notabile victorii pe care le-ați obținut? 

Existăm doar de 2 luni, dar în acest scurt timp am reușit să punem la cale cel mai mare protest pentru mediu din București din ultimii ani. Pe 25 martie, peste 1200 de oameni au venit în zona retrocedată pentru a-și arăta susținerea pentru mișcarea „Nu cedăm Parcul IOR!”. Evenimentul nostru a fost foarte bine mediatizat, înainte și după. Am reușit să atragem atenția majorității televiziunilor, posturilor de radio, publicațiilor locale și site-urilor de știri. Mai mult, am atras atenția autorităților locale, care au primit un semnal de alarmă foarte clar în legătură cu ce-și dorește comunitatea din zonă, iar Primarul Municipiului București și-a luat în mod oficial angajamentul de a reda cele 12 hectare bucureștenilor fie prin atacarea legalității dispoziției de retrocedare, fie prin expropriere. Am primit și un termen pentru acest lucru: în luna mai vom afla exact metoda prin care Parcul IOR va fi reîntregit. 

IOR

Spuneți-ne un lucru pe care puțini îl știu despre zona IOR-Titan!

Sunt atât de multe, este o zonă cu o istorie foarte interesantă, deși poate trece doar ca un alt cartier de blocuri din București. În jurul parcului există o comunitate mare de artiști și oameni creativi, iar acest lucru a fost prezentat și în documentarul „Balta Albă” printr-o serie de interviuri cu artiști importanți ai României care și-au găsit inspirația aici. 

De asemenea, un lucru puțin cunoscut este că „zona sălbatică” din Parcul IOR este casă pentru peste 26 de specii de păsări, după cum am aflat și noi de la Societatea Ornitologică Română. 

Cât de eficientă este o organizație ca a voastră? 

Credem că fiecare parc din București ar trebui să aibă în jurul său un grup de inițiativă civică. Ultimii 20 de ani ne-au învățat că spațiile verzi și parcurile din București au fost abuzate, ciopârțite și mutilate în mod ilegal de mafia imobiliară, de autorități care fie au fost complice, fie au asistat indiferente la acest proces. Grupul nostru este la început, putem spune că am înregistrat o mică victorie, dar mai avem mult până la a ne atinge scopul. Însă, avem multe exemple de grupuri de inițiativă civică din oraș care au fost extrem de eficiente. Amintim aici câteva: Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, care a dat un suflu nou unui parc care părea abandonat de autorități în ultimii ani, sau grupul de inițiativă civică „Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești”, care a reușit să oprească betonarea a 6 hectare din Parcul Grozăvești. 

IOR

Cum doriți să schimbați pe viitor zona în care trăiți? 

În primul rând ne dorim ca Parcul IOR să fie reîntregit, cele 12 hectare să redevină parc și să rămână cât mai verzi și cât mai pline de vegetație. N-ar fi deloc o idee rea ca aici să se facă a doua Grădină Botanică a Bucureștiului (prima, cea din Cotroceni, are o suprafață de 18 hectare). În al doilea rând, ne dorim ca alte parcuri și părculețe din sectorul 3 să fie înapoiate comunității. De exemplu, Parcul Brâncuși este și el în proces de retrocedare și a fost lăsat în paragină de autorități. Dorim ca, prin acțiunile noastre, să creștem calitatea vieții cetățenilor din zona IOR-Titan și din întreg Bucureștiul, să aducem mai mult verde în zonă, mai puțin beton.  

IOR

IOR

IOR

Interviu de GRUIA DRAGOMIR 

Citește aici mai m ulte Articole din LIFESTYLE.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută