Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/05/2023
Lifestyle

Adolescentul tău își alege liceul

Alina Dumitrache De Alina Dumitrache
Comentarii Adolescentul tău își alege liceul Share Adolescentul tău își alege liceul
Adolescentul tău își alege liceul


Adolescentul tău își alege liceul

Te uiți la el și parcă a rămas tot copilul acela pe care îl îmbrățișai strâns când venea plângând de afară. Întâi au fost juliturile din genunchi, apoi primul prieten care l-a trădat. Cumva, toate dureau la fel de tare. Dar inima ta de mamă, gândul tău de tată, privea în fața durerii lui și ar fi dat orice să o preia. Acum, mai mult ca oricând, a devenit irascibil, presat, nimic nu pare a-i intra în grații. Mai des se aud uși trântite decât discuții profunde și, uneori, pare că nu îl mai recunoști.

Mai presus de acestea, te chinuie gândul viitorului. Vorbiți despre licee, dar nu este hotărât. În fiecare zi apare un nou factor care să îi influențeze decizia: prietena cea mai bună, distanța față de casă, care pare să fie aleasă pe principiul: cu cât mai departe, cu atât mai bine!

În mijlocul acestui vortex nebun al stărilor și comportamentelor haotice, te invit, dragă părinte, să îți pui o cafea caldă, să te așezi comod și să îți notezi următoarele idei pentru discuțiile cu adolescentul tău despre alegerea liceului.

Plecarea la liceu este prima plecare de acasă a adolescentului.

Drept care, este important să fie realizată în mod echilibrat. El nu are resursele emoționale de tip autocontrol și responsabilitate dezvoltate la nivelul dezlipirii de cuib, întrucât nu acesta este momentul psihologic pentru ele. Însă, o primă desprindere sănătoasă de vigilența și controlul părintelui pregătește viitoarea lansare a tânărului în viața de adult.

Discuțiile tale cu acesta trebuie să fie în jurul identității, a responsabilității date de autonomia nou primită și încurajarea că tu crezi că el se va descurca bine în această nouă etapă. De prea multe ori, părinții se concentrează asupra temerii personale în fața noului, uitând că nu pot deține controlul asupra acțiunilor adolescentului, ci mai degrabă ar putea să își concentreze eforturile spre echiparea acestuia pentru formarea unor gânduri despre propria persoană care să îi conducă deciziile înspre sănătate și funcționalitate.

Tu ți-ai ales liceul, acum e rândul lui!

Cu jind îi povestești despre anii tăi de liceu și parcă îți surâde ideea unei tradiții de familie. Sau, poate ești în cealaltă direcție și simți că liceul tău a fost cea mai proastă alegere, deci vrei să stea cât mai departe de tipul de liceu pe care tu l-ai urmat. Și pare că nu te poți obișnui cu ideea că opțiunile sale nu se prea potrivesc cu ale tale. Adevărul este că toate temerile tale despre pericolele din liceu, s-ar putea să fie 100% adevărate: anturaj, droguri, profesori neimplicați, ore care nu se fac, chiul și altele.

Cu alte cuvinte, oriunde îl trimiți, sub o formă sau alta, tentațiile vor fi de tot felul. Este, deci, extrem de important să reușiți să aveți conversații bazate pe experiența ta, sugestii, idei! Accentul l-am pus atent pe cuvântul de mai sus, adică monologurile și prelegerile unui părinte nu sunt cheia acestui moment.

În loc de morală, pune întrebări de tip:

cât timp vei petrece pe drum? Ce ai putea face cu timpul tău în loc de a sta în trafic? Hai să ne uităm pe planul cadru: câte ore dintre cele ale profilului sunt ore care îți plac? Hai să privim site-ul! Care sunt activitățile extrașcolare pe care le-ai dori pentru tine?

Liceul ales nu va determina succesului lui în viață!

Da! Ai citit bine. Încă nu s-a găsit o corelație directă între succesul carierei și liceul finalizat. Deci, e important să te relaxezi, dragă părinte! Adolescentul tău nu se află în fața examenului vieții sale! Dar, sunt numeroase studii care vorbesc despre calități dezvoltate în perioada liceului care pot conduce spre succes: determinarea, pasiunea, implicarea și multe altele.

Cu alte cuvinte, dacă cel mai negru scenariu s-ar îndeplini și elevul ar experimenta cea mai mică notă din cariera sa, repartizat fiind la un liceu nepotrivit pentru dezvoltarea sa, însăși această experiență, gestionată atent, corect și punctând toate lecțiile pe care trebuie să le învețe, găsirea de soluții alternative și implicarea sa în rezolvarea acestui context, pot să dezvolte în el acele calități care fac diferența colosală pe termen lung.

Deci, bucură-te, dragă părinte, de etapa aceasta de alegere, chiar dacă inima ta va sta ghemuită într-un colț al trupului tău până pe 20 iulie! Bucură-te de ceea ce ai pus deja în copilul tău, dezvoltă în continuare, dar asigură-te că ai suficiente momente în care să răsufli ușurat – mai ai un pic de timp până adolescentul tău va părăsi cuibul…de tot!

Cum vrei să-și amintească despre casa voastră, despre tine, despre el în perioade criză?

Text de Alina Dumitrache

Adolescentul tău își alege liceul
Alina Dumitrache

Alina Dumitrache este doctor în științele educației și fondatorul primei școli de inspirație finlandeză din România, începând cu anul 2010. În momentul de față conduce Liceul Româno-Finlandez, care găzduiește 897 de copii, de la 2 la 18 ani.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.