Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/05/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Aniversare: 145 de ani de la înființarea Filarmonicii Brașov

Horia C. Deliu De Horia C. Deliu
Comentarii Aniversare: 145 de ani de la înființarea Filarmonicii Brașov Share Aniversare: 145 de ani de la înființarea Filarmonicii Brașov
Aniversare: 145 de ani de la înființarea Filarmonicii Brașov


Aniversare: 145 de ani de la înființarea Filarmonicii Brașov

În această săptămână, mai precis pe data de 6 mai 2023, va avea loc în municipiul de sub Tâmpa, un Eveniment aniversar, prilejuit de împlinirea a 145 de ani de la înființarea prestigioasei instituții muzicale, care este Filarmonica brașoveană.

După cum ne-a precizat PR al instituției, Iosif Trif, data de 6 mai 1878 este considerată un reper în privința vieții concertistice publice din vechea urbe transilvană, reprezentând un eveniment artistic organizat de “Kronstädter Philharmonische Gesellschaft”, sub bagheta maestrului Anton Brandner, cunoscut dirijor, compozitor și profesor. Distinsul muzician este considerat inițiatorul și fondatorul societății și prin extensie, al Filarmonicii Brașov de astăzi.

Să facem, cu voia dumneavoastră, stimați cititori, o incursiune în bogata istorie a amintitei instituții de cultură, cu sprijinul muzicologului, compozitorului și universitarului dr. Petre-Marcel Vârlan, de la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” – coleg de juriu în diferite competiții artistice din anii trecuți cu autorul acestor rânduri. Domnia sa precizează că există o solidă tradiție cultură muzicală a Brașovului, care se bazează pe o tradiţie puternică, am putea spune chiar seculară, în care spiritul cultural german a fost dominant. Populaţia oraşului a creat un mediu intercultural fertil, în care diferitele influenţe se întrepătrundeau, îmbogățind viaţa muzicală.

La începutul secolului XIX lua fiinţă “Societatea muzicală vocal-instrumentală” condusă de Samuel Abraham, atestată în jurul anului 1820. Acelaşi Samuel Abraham construise în 1794 prima Sală de spectacole la Braşov cu numele “Reduta”, care s-a menținut până în zilele noastre cu renovările succesive de rigoare.

Asociaţiile culturale făurite de comunităţile etnice ale vechiului burg transilvan cultivau în primul rând muzica lor naţională, conlucrând într-un climat de înţelegere şi competiţie artistică exemplară. Așa au apărut renumitele asociaţii corale “Kronstädter Männergesangverein” în anul 1859, “Brassói Magyar Dalárda” în 1863 și “Reuniunea română de cântări” în 1864.

Primele formaţii profesioniste de muzică au fost fanfarele diferitelor regimente, iar Primăria a finanţat o Orchestră orăşenească al cărei prim statut datează încă din anul 1814. Capela oraşului a constituit baza întregii vieţi muzicale braşovene până în anul 1935. Majoritatea instrumentiştilor acestor formaţii profesioniste proveneau din Boemia, Austria și Germania.

Pe lângă o şcoală muzicală şi interpretativă deosebit de dezvoltată, ei aduceau în Braşov şi suflul marilor centre muzicale Viena şi Lipsca. În programul concertelor de promenadă susţinute în pavilionul Parcului central erau incluse pe lângă muzica de divertisment (marşuri, valsuri, uverturi), tot mai multe piese din repertoriul simfonic.

De-a lungul anilor, pe podiumul şi la pupitrul Orchestrei Societăţii filarmonice braşovene s-au perindat dirijori, solişti, compozitori, personalităţi de excepţie care au susţinut şi o intensă activitate pedagogică.

Activitatea lui Anton Brandner, între anii 1878 şi 1900 s-a caracterizat prin strădania sa de organizare a repertoriului de concert după model vienez. An de an a inclus tot mai multe lucrări simfonice care au contribuit la ridicarea nivelului muzical al orchestrei şi publicului braşovean, realizând aproape integral simfoniile de Beethoven, uverturile de Brahms, lucrări de Mendelssohn-Bartholdy, Schumann, Schubert.

În această perioadă concertează la Braşov, solişti valoroşi ca Felix Popper, Geza Zichy, Dimitrie Popovici ş.a. şi se ridică prima pleiadă de solişti braşoveni: pianiştii Rudolf Lassel, Louise Lurtz, Else şi Grete Krummel, violoniştii Max Krause, Eduard Lobel, Irene von Brennerberg, Ella Hesshelmer, violoncelistul Karl Klein şi clarinetistul Wenzel Janota.

După moartea lui Anton Brandner în anul 1900, postul de dirijor îl câştigă prin concurs prim-violonistul Capelei orăşeneşti, Max Krause, originar din Leipzig, care va rămâne la pupitrul orchestrei până în anul 1917.

Sub conducerea sa repertoriul se diversifică, viaţa de concert se amplifică, Orchestra reuşind să execute pagini dificile din literatura romantică: Wagner, Brahms, Berlioz şi chiar Richard Strauss. În 1907, un eveniment deosebit l-a constituit prezentarea în primă audiţie la Braşov a Recviem-ului de Johannes Brahms. Solişti şi formaţii de talie europeană dau tot mai mare strălucire stagiunilor Societăţii filarmonice.

Astfel, concertează la Braşov Ernst von Dohnany, Emil von Sauer, Bronislaw Hubermann, Cvartetul din Bruxelles, Orchestra de cameră din München şi Orchestra din Leipzig, iar dintre soliştii braşoveni trebuie amintiți pianiştii Adolf Weiss, Paul Richter, Selma Honigberger, violoniştii Max Krause, Egon Dietzmann, Olga Coulin, Franz Croupa, soprană Selma Hackmuller.

Desele colaborări ale Orchestrei cu renumitele corale braşovene în concerte vocal-simfonice şi operă sunt dovada elocventă a profesionalismului interpreţilor. De asemenea, se cere reliefat rolul Societăţii şi a lui Max Krause în instituţionalizarea unui învăţământ muzical la Braşov, prin înfiinţarea unei şcoli pregătitoare „Philharmonische Vorschule”, care a format timp de aproape 28 de ani (1902 – 1930) tineri instrumentişti pentru Orchestra Societăţii.(…)

În prezent, Filarmonica Brașov este condusă de tânărul pianist Ioan-Dragoș Dimitriu și își desfășoară activitatea în incinta Sălii ”Patria”. În decursul ultimilor ani, Filarmonica Brașov a devenit cea mai importantă instituție muzicală din regiune și promovează arta și cultura la un nivel înalt prin propunerea unei palete variate și complexe de concerte și recitaluri.

Prin activitățile sale, culturale, Filarmonica Brașov oferă publicului evenimente diverse, memorabile, unice și totodată se impune ca un factor educațional în peisajul cultural autohton, prin promovarea unor activități menite să educe publicul tânăr și totodată să ridice ștacheta nivelului cultural al publicului larg.

Acum, la moment aniversar să le urăm talentaților membri ai Filarmonicii brașovene succese la fel de frumoase ca până acum, multă sănătate și spor în toate !

Horia C.Deliu

Aniversare: 145 de ani de la înființarea Filarmonicii Brașov

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.