Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/05/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Interviu cu Sandra Mavhima, coregrafa celui mai nou spectacol din repertoriul Teatrului de Balet Sibiu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Sandra Mavhima, coregrafa celui mai nou spectacol din repertoriul Teatrului de Balet Sibiu Share Interviu cu Sandra Mavhima, coregrafa celui mai nou spectacol din repertoriul Teatrului de Balet Sibiu


Cel mai nou spectacol de dans contemporan produs de Teatrul de Balet Sibiu și creat de coregrafa Sandra Mavhima e inspirat de condiția est europenilor care-și părăsesc țările natale în căutarea unei vieți mai bune în Occident. Despre migrație și dans contemporan, am stat de vorbă cu Sandra Mavhima, imediat după premiera spectacolului ”Un bilet dus”.

 

Care este relația ta cu subiectul migrației și ce te-a motivat și inspirat să operezi cu el pe scena Teatrului de Balet Sibiu?

Toți ne-am gândit la un moment să plecăm din țară. Am în jurul meu prieteni foarte buni care au plecat și pe care nu i-am văzut de ani de zile. Eu la rândul meu m-am gândit de multe ori să plec din țară, dar am deja o familie aici și mi-ar fi mai greu să fac asta. Cred că sunt foarte puțini cei care nu au avut cel puțin o dată gândul de a pleca din țară, pentru o scurtă perioadă sau pentru un timp mai lung. Trăim niște vremuri foarte dificile, e un subiect foarte prezent mai ales în contextul evenimentelor socio-politice din ultimii ani. Noțiunile de identitate și de apartenență devin din ce în ce mai fluide, iar ideea de globalizare capătă tot mai multă forță. Iar în acest context e tot mai dificil să păstrezi în echilibru tradițiile, obiceiurile, datinile cu care ai fost crescut. Cred că face parte din obligațiile artiștilor de a pune realitatea sub reflector, de a oferi spectatorilor și alte puncte de vedere sau orizonturi noi de reflexie.

 

În ce feluri este exprimată artistic problema migrației în spectacolul ”Un bilet dus”?

Spectacolul e construit în registrul unui paralelism între est și vest. Prima parte a spectacolului explorează spiritualitatea, atmosfera și visceralitatea specifică Orientului, iar cea de-a doua parte plasează spectatorul într-un univers aproape mecanic, în care individul se dezbracă de propria-i identitate și e așezat într-un loc anume în care trebuie să stea, fără să poată oscila prea mult între rigorile societății și propriile așteptări.

 

Cât de ofertant este să lucrezi la un astfel de spectacol cu o trupă de balet al cărei specific este dat tocmai de diversitatea culturală?

Subiectul spectacolului a fost o provocare inclusiv pentru dansatorii din distribuție atât la nivel tehnic, cât și interpretativ. Specificul cultural al fiecăruia dintre ei e unul cu totul diferit. Vin fiecare din spații geografice și culturale diametral opuse, care poate nu se ”ciocnesc” deloc cu cultura noastră, dar tușa personală a fiecăruia dintre ei a adus noi perspective asupra felului în care am construit coregrafia spectacolului. Privind înapoi spre toată perioada de lucru cu ei, mi se pare interesant că tot ce am avut inițial ca propunere s-a modelat și adaptat pe tot parcursul procesului de lucru, fără a ne îndepărta însă de la subiectul spectacolului. Cei 14 dansatori din distribuție au reușit să redea sentimentele, stările și senzațiile pe care le-am exploatat în cadrul etapei de creație.

 

De ce este important ca astfel de subiecte dezbătute intens de presă să fie aduse pe scenă? Ce perspective noi poate descoperi publicul despre migrație prin dans contemporan?

Arta neconectată la evenimentele de actualitate cu care societatea se confruntă, devine poate uneori sterilă și lipsită de sens. Cred că dansul nu trebuie să facă excepție și să fie în relație directă cu realitatea socială. Construcția mea sondează foarte mult în interiorul sufletului: stări, sentimente, emoții, trăiri, gânduri despre condiția esticului. Sunt însă convinsă că fiecare spectator din sală va avea propria decriptare a imaginilor propuse de mine.

 

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută