Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/05/2023
Festival

Interviu cu Ioana Ciuban și Roxana Turdeanu, despre ESTE FILM Festival, ediția 2023

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Ioana Ciuban și Roxana Turdeanu, despre ESTE FILM Festival, ediția 2023 Share Interviu cu Ioana Ciuban și Roxana Turdeanu, despre ESTE FILM Festival, ediția 2023


ESTE FILM Festival revine în 2023: cea de-a VII-a ediție va avea loc în perioada 10 – 14 mai. Am stat de vorbă cu Ioana Ciuban – director festival, și Roxana Turdeanu – specialist comunicare și PR, despre relația publicului sibian cu filmul european, scurtmetrajele românești selectate în competiție, filmele și invitații de neratat în cele 5 zile de festival, dar și despre ce aduce nou ediția din acest an.

 

Dacă ar fi să privim din 2016, când a avut loc prima ediție, până în prezent, cum apreciați că a evoluat relația publicului sibian cu filmul european pe care îl promovați nu doar în contextul festivalului, ci și în seria de proiecții săptămânale?

Ioana: Relația publicului sibian cu filmul european de autor, e una timidă și oscilantă. Dacă până în 2019 s-a simțit o creștere și un real interes al publicului pentru acest gen de film, în 2021 și 2022, după un an de lockdown, nu mai putem spune același lucru. Momentan, ne confruntăm cu o prezență relativ scăzută la proiecțiile săptămânale din cadrul ESTE Filmul de Miercuri și facem eforturi să readucem publicul sibian în sala de cinema. Avem totuși speranța că 2023 va fi un an mai bun, iar cea de-a VII-a ediție ESTE FILM Festival va fi de bun augur.

 

Prin ce au convins cele opt scurtmetraje românești selectate pentru competiția din acest an?

Roxana: Cea care selecționează filmele este criticul și jurnalistul de film Iulia Blaga, noi de la începutul competiției mergem pe experiența și flerul ei, iar ediția de anul acesta nu a fost neapărat diferită în ce privește procesul de selecționare. Pe scurt și din cât pot spune eu, au fost alese cele mai bune dintre filmele înscrise. În plus, ce știu că a urmărit Iulia a fost și ca selecția să fie cât mai diversă, cu filme diferite ca gen.

 

Pentru că vorbim despre a patra ediție a competiției, din experiența primelor trei, cât de mult ajută un astfel de premiu un cineast în devenire?

Roxana: Cred că și premiul ajută, așa cum și doar participarea ajută. Bine, ai și 2.000 de euro în plus când câștigi. E o sumă nici foarte mare, nici foarte mică, în comparație cu premiile altor competiții asemănătoare. Nu zic că banii n-ar conta, dar cel mai probabil un cineast în devenire ar vrea să profite de orice ocazie pentru ca filmul să fie văzut de un public cât mai larg. Importantă ar mai fi și partea de networking, de întâlnire a realizatorilor de filme din competiție cu alți cineaști. Pe lângă asta, ce vrem noi să facem e să păstrăm aproape de câștigători, chiar să-i mai invităm la festival în juriul competiției, deci e o inițiativă cu bătaie mai lungă cred.

 

Festivalul are începând din acest an o componentă nouă, o platformă de networking și masterclass. Ce oportunități le creați celor care activează sau aspiră la o carieră în industria festivalurilor prin acest program?

Ioana: Așa e, caracterul inovator al festivalului de anul acesta e dat de organizarea primei ediții LINE-UP: International Academy & Networking for Festival Managers, primul proiect de acest gen din România, realizat în coproducție cu alte două țări partenere, Serbia și Republica Moldova. Proiectul e conceput ca o întâlnire anuală între manageri de festivaluri de film și teatru, profesori universitari și studenți dornici să se lanseze în acest domeniu, cu scopul de a schimba experiențe, de a discuta noi tendințe manageriale, de a naște idei inovatoare și posibile colaborări. Prin LINE-UP, dorim să creștem noi generații de manageri de festival, să perfecționăm skill-uri, să construim un viitor pentru noi evenimente artistice și festivaluri de lungă durată. Anul acesta, la eveniment vor fi prezenți 12 participanți din trei țări și cinci profesioniști din domeniu care vor ține workshop-uri și masterclass-uri pe durata a două zile, 11-12 mai.

 

Dați-ne din casă câteva titluri de filme pe care să nu le ratăm sub nicio formă și invitați care vor fi prezenți la proiecții.

Ioana: Aș începe cu filmul din deschiderea festivalului, ”TIGRU”, inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu, proiecție ce va avea loc în premieră națională pe data de 10 mai, ora 20:00, la Centrul Cultural “Ion Besoiu”, la care vor fi prezenți regizorul Andrei Tănase, actorul Alex Velea și producătoarea Irena Isbășescu. Apoi, aș recomanda cele trei proiecții din cadrul secțiunii ”In Frame” cu focus pe film norvegian, precum și câteva titluri must see din secțiunea ”Best of Europe” și ”Outside Europe”: ”SAINT OMER” ce va rula în avanpremieră în cadrul festivalului, câștigător al Leului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Veneția de anul trecut; ”LE OTTO MONTAGNE”, bazat pe romanul omonim al scriitorului italian Paolo Cognetti și câștigător al Premiului Juriului la Cannes 2022; ”OLDBOY”, versiunea restaurată a celebrului film corean semnat de maestrul Park Chan-wook, un film recompensat cu peste 40 de premii, printre care Marele Premiu al Juriului la Cannes în 2004. Și bine-nțeles, nu ratați scurtmetrajele înscrise în competiția pentru trofeul ESTE FILM 2023, proiecțiile fiind urmate de sesiuni de Q&A cu o parte din regizorii, producătorii și actorii acestora.

 

Acum că am reușit să ne formăm o părere de ansamblu asupra celei de-a VII-a ediții, de unde putem cumpăra biletele pentru proiecții și la ce preț?

Roxana: Programul festivalului se regăsește pe estefilm.ro, iar biletele online se găsesc pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/este-film-festival-sibiu). Prețul unui bilet e de 20 de lei, doar cele din secțiunea CinExplorez sunt 12 lei, iar la câteva evenimente speciale intrarea va fi de 30 de lei.

 

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută