În comunitatea românească de business a pătruns de ceva vreme un concept care ilustrează eficiența și buna organizare din interiorul unei organizații. Agile [ajəl] este denumirea generală pentru cultura bazată pe importanța schimbării în momentele-cheie, precum și metodele prin care aceasta se întreține. Pe scurt, este vorba despre o nouă abordare de management care a luat naștere în industria IT, de unde s-a extins treptat și spre alte domenii, care au adoptat-o și au adaptat-o.
Istoria Agile are câteva borne foarte importante și, pentru o înțelegere mai clară, ar fi indicat să le amintim. După cum spuneam, această nevoie a unei abordări agile a fost inițial identificată de către cei care lucrau în software development. Pentru a soluție corectă, dar și rapidă în același timp, aceștia au ajuns la concluzia că problema trebuie divizată în subprobleme mici care, la rândul lor, trebuie planificate pe durate scurte de timp.
Tot ei au fost cei care au implementat „întâlnirea de dimineață” pentru a facilita comunicarea între membrii echipei și a clarifica aspectele pe care fiecare le are în vizor pentru prezent. Cu alte cuvinte, s-a pus în aplicare ideea de a strânge oamenii în cadrul unei scurte ședințe zilnice, în care fiecare avea la dispoziție aproximativ 5 minute pentru a prezenta progresul său și problemele punctuale cu care s-a confruntat. Printre altele, această reuniune avea și scopul de a găsi ajutor, coechipierii având prilejul de a se sfătui, sau chiar de a prelua munca unul altuia pentru o soluționare mai rapidă și eficientă.
Instrumentele și procesele au rolul lor primordial, însă esențial este ca oamenii competenți să poată lucra împreună eficient. De pildă, un contract este important, dar ceea ce prevalează este strânsa colaborare cu clientul, pentru a înțelege pe deplin așteptările sale. De asemenea, un plan de proiect este important, dar acesta nu trebuie să fie într-atât de rigid încât să nu poată fi schimbată ordinea priorităților sau să nu poată fi inserate modificări de ordin tehnologic ori de altă natură. În general, în timpul procesului de creare a unui produs sau livrare a unui serviciu trebuie acceptate noi idei și percepții asupra problemei și, implicit, asupra potențialelor soluții. Iar acestea sunt doar câteva elemente din spectrul Agile…