Această poveste este despre un Miracol care s-a construit în decursul ultimilor 30 de ani și pe care îl vom celebra în această vară. Zilele trecute răsfoiam caietele-program ale edițiilor precedente din FITS. În toate prefețele vorbesc despre frumusețe și creație, despre mari producții și nume de artiști pe care i-am putut aduce la Sibiu. Tot în aceste pagini vorbesc despre miracolele de zi cu zi, despre zâmbetul celor care au umplut până la refuz sălile de spectacol în fiecare an.
Îmi aduc aminte cu emoție de prima ediție a festivalului, dar mai ales de seara zilei de 28 martie 1984, când s-a jucat Regele moare, în regia lui Petru Vutcărău. Era un spectacol surprinzător, plin de umor și de dramatism, o descătușare de energie incredibilă. La pauza dintre acte, am fost căutat de echipa festivalului, care mi-a spus că la Radio România Actualități tocmai s-a anunțat că Eugen Ionescu a încetat din viață… Înaintea începerii celei de-a doua părți, am urcat pe scenă și am anunțat că Marele Dramaturg a plecat dintre noi. Sala s-a umplut de strigăte de surprindere, de uimire, dar și de negare. „Nu e adevărat”, s-au auzit câteva voci din public.
– Dragii mei, am continuat eu, întreaga lui viață Eugen Ionescu s-a jucat cu moartea. Acum, El, Regele, a murit, dar va trăi veșnic prin Opera sa.
Iată, așadar, cum 30 de ani mai târziu, ne amintim de acest miracol de început. Nu întâmplător, în ediția aniversară FITS 2023, Marie-France Ionesco va veni la Sibiu, pentru a participa la evenimentul propus de Emmanuel Demarcy-Mota, care, împreună cu artiștii de la Théâtre de la Ville Paris, Teatro della Pergola Florența și Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, vor prezenta Ionesco Suite, bazat pe o selecție de texte realizată de George Banu din opera Marelui Dramaturg.
Ce miracol și câtă emoție ne așteaptă!