Am mai vorbit despre New Transylvanian Cuisine sau Noua Bucătărie Transilvăneană, în fapt nimic mai mult decât o gastronomie locală îmbunătățită sau modernizată. Perspectiva mea personală e astăzi una nouă și am impresia că în fiecare an, definiția acestei noi bucătării, se schimbă în ochii mei. Implicarea mea în domeniul ospitalității a început în anul 2000, iar după câteva sezoane turistice, ca ghid și organizator de circuite, am înțeles că ceea ce îi atrage cu adevărat pe oaspeții pe care ni-i dorim, ține mai degrabă de patrimoniul imaterial – fie că vorbim de mâncarea specifică unui loc, de muzică, meșteșuguri sau obiceiuri legate de ocupațiile tradiționale. Așa am început să ne dorim, la asociația My Transylvania, unde activez, să contribuim la valorificarea culturii gastronomice, la crearea unei legături mai puternice dintre produsele alimentare și cultura locală. Ne-am propus, așadar, să dezvoltăm o nouă bucătărie transilvăneană, care, primind un aer actual, să devină mult mai atractivă, dar ale cărei rădăcini solide să rămână produsele, poveștile și rețetele locale.
Odată țelul clar stabilit, pentru a putea începe a trebuit mai întâi să găsim, să păstrăm și să conservăm valoroase tradiții și obiceiuri legate de mâncare, de producerea alimentelor, de păstrarea și consumarea lor, dar și de modul de organizare a mesei ca activitate socială. Nu ne-a luat foarte mult timp, însă, să ne dăm seama că sunt anumite tradiții sau obiceiuri de consum care nu pot fi preluate în totalitate, lucru firesc, de altfel, având în vedere diferențele dintre modul nostru de trai și cel al perioadelor trecute în care aceste obiceiuri au luat naștere.
De aici a apărut și dorința de a încerca un redesign al bucătăriei locale, să încercăm o schimbare de perspectivă orice ar fi însemnat aceast lucru: să schimbăm modul de servire, să recontextualizăm mesele, să venim cu noi idei privind locul de servire al preparatelor, să înnoim sau să modernizăm anumite rețete, să legăm meniul de diverse elemente din cultura locală, să aducem un know-how proaspăt din ceea ce am experimentat în alte locuri.
Pentru încă mulți ani avem așadar de lucrat la noua bucătărie transilvăneană, dar merită ;).
În primul weekend din septembrie celebrăm din nou cultura gastronomică locală împreună cu tinerii bucătari din toată țara și producătorii locali din jurul Sibiului la festivalul Transilvania Gastronomică unde îi așteptăm pe toți cei pasionați de gastronomie.