Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2023
Lifestyle

FitBucurEști | TEODORA HAIDU (Yoga cu Tea): „Știu cât de vindecător este zâmbetul și îl includ cât pot de mult”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii FitBucurEști | TEODORA HAIDU (Yoga cu Tea): „Știu cât de vindecător este zâmbetul și îl includ cât pot de mult” Share FitBucurEști | TEODORA HAIDU (Yoga cu Tea): „Știu cât de vindecător este zâmbetul și îl includ cât pot de mult”
TEODORA HAIDU


TEODORA HAIDU (Yoga cu Tea): „Știu cât de vindecător este zâmbetul și îl includ cât pot de mult”

Teodora Haidu (Yoga cu Tea) are 38 de ani, este din București și e instructor de yoga din 2018. A absolvit TTC de 200h, atestat de Yoga Alliance, și Cursul de Yoga pentru copii, la fel. A mai absolvit cursuri de Timeline Healing, Theta Healing, Acces Bars, Terapeut maseur, Programul de mentorat Găzduire cercuri de femei. Momentan susține clase fizice la Lady Factory Gym (sală destinată numai doamnelor), My Motric și clase de grup online pentru adulți, iar cu copiii colaborează cu școli private și o fundație.

Alături de 18 femei a scris și o carte: „Femei în Cercul Lunii”. De asemenea, are și un canal de Youtube (Yoga cu Tea), atât pentru copii, cât și pentru adulți, cu posturi, tehnici de respirație, meditații.

TEODORA HAIDU

De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi antrenoare de yoga?

Yoga a venit în viața mea, prima oară la insistențele soțului meu. El cunoștea o instructoare și m-a încurajat să merg să văd cum este. Era acum 8 ani, născusem de curând și aveam dureri de spate de la alăptat și de la ținut fetița în brațe. Eram o persoană foarte agitată și îmi sărea foarte repede muștarul.

Îmi și amintesc cum la prima oră de hatha Yoga stăteam aproximativ 1 minut într-o postură și mi se părea extrem de plictisitor, milioane de gânduri îmi treceau prin minte și eram uimită cât de solicitat era corpul, cum se activa musculatura, doar stând într-o asană (postură).

Am avut curajul să practic o dată pe săptămână, prima lună, să văd dacă mă împrietenesc cu această tehnică. Mă bucur că am făcut asta că altfel nu ajungeam azi unde sunt acum. Continuând să merg o dată pe săptămână, am observat cum durerile de spate dispar și cum reușeam, fie și doar pe durata clasei de hatha yoga, să-mi reduc turuiala minții și continua agitație din capul și interiorul meu.

TEODORA HAIDU

Pentru că din 2009 am intrat în contact cu partea spirituală și dezvoltare personală, simt că am putut sa mă conectez mai bine și cu partea subtilă pe care o primești atunci când practici, cu conectarea la corp și la cum comunică el cu noi. Îmi amintesc cu căscam mereu la clase, dar nu era acel căscat de somn, ci mă simțeam eliberată de fiecare dată, parcă se lua o greutate de pe umerii mei. Ușor ușor am ajuns să pot fi atentă doar la respirația mea și la energia mea, să le conștientizez. De atunci nu am mai lipsit, era oaza mea de conectare la mine, de liniște.

Peste ani, după ce am trecut prin mai multe joburi, de la casier în club, ofițer tranzacții clienți în front office, în bancă, la asistent marketing, a venit primul nostru copil, fetița, și după cum ziceam, a intrat și yoga în viața mea. Apoi, am devenit terapeut maseur pentru masaj pe scaun în corporații. La un moment dat am văzut un video pe Youtube cu o doamna de peste 80 de ani ce făcea Yoga cu seniorii, ce se mișca bine și arăta că poți face asta și la bătrânețe. Atitudinea ei m-a impresionat și atunci s-a așezat sămânța în mine, că aș vrea și eu să fac ceva ce să nu îl simt ca un job, ci ca o bucurie și ce mă hrănește, fără să existe dorința de pensionare.

După ce a venit al doilea copil, băiețelul, am simțit că mă cheamă altceva, și nu știam exact ce, am început să mă întreb, să caut răspunsuri în meditații și în călătorii interioare de vindecare. Știam că îmi doresc să lucrez și cu copiii. Și mi-a apărut că îmi va aduce bucurie să lucrez cu copii, încă nu știam dacă copii reali sau copiii interiori ai adulților.

TEODORA HAIDU

Așa am dat peste un curs de instructor de yoga pentru copii, susținut de Serenciuc Zsuzsanna, m-am înscris și am avut cea mai frumoasă experiență. Am iubit imediat ce am făcut acolo, cum scotea din mine copilul meu interior. Dar în același timp am realizat că nu am condiția fizică să fac față unei asemenea clase cu copii. Yoga pentru copiii e ca o poveste, joacă, iar copii fac prin imitație.

Atunci am știut că doresc să fac și un curs de instructor de yoga pentru adulți. Am fost binecuvântată, să câștig o bursă de studiu pentru un TTC în România, La Yoga Flow, unde India a venit la mine și am avut parte de un instructor din India, Trupteesh Nagaraj Hurikadale , unul din Franța, Stéphanie Viu-Kessler, și din România, Simona Q Yoga Flow. A fost o călătorie interioară și de transformare a mea. De atunci a început călătoria mea ca instructor de yoga pentru adulți și copii.

Care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?

Prefer Hatha Yoga prin conectare la corp și tehnici de respirație, prin a ne aduce cu atenția spre a încetini ritmul și a liniști mintea. A aduce blândețe și acceptare către noi. Simt cât de benefic este să întinzi bine corpul și asta îmi face mie bine.

Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de antrenoare de yoga.

Pot să zic doar despre mine și experiența mea, consider că fiecare este unic. Pot să spun că și el vine cu provocările lui, când poate tu ai dureri, răceală sau o stare furtunoasă în tine,  eu personal nu le pot ascunde,  sunt ca o carte deschisă. Așa că toate clasele mele au puțin și din ceea ce sunt eu în acel moment. Iar personal, vin de acasă cu un plan, dar în funcție de energia grupului și de ce percep și la nivel subtil, las clasa să curgă în funcție de cum simt atunci, pe loc.

Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?

Conectarea cu el, cu propriul lui corp, energia și susținerea ce o oferă pentru ceilalți și poate și un pic de umor. Știu cât de vindecător este zâmbetul și îl includ cât pot de mult. Să ieșim din zona de competiție cu alții, să fim doar +1 mai buni ca ieri, fără să punem presiune. Să înțeleagă nevoile clienților și să se muleze pe ele.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?

Pot vorbi din ce am experimentat eu și poate ce observ în jur. Se focusează pe efortul depus și pe cât de greu le e să se așeze pe saltea, să ajungă la sală, în loc să se focuseze pe rezultatele și beneficiile pe termen lung pe care le are. Mișcarea, sportul contribuie direct la sănătatea noastră. Respirația conștientă și corectă are și ea contribuția majoră la relaxarea musculară cât și a minții.

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?

Pentru mine a rămas oaza mea de liniște. La clasele cu adulții, relaxare și conectare, iar la clasele cu copii, bucurie, râs, conectare. Cea mai mare satisfacție e la finalul clasei când poți vedea pe fețele participanților relaxarea, încetinirea ritmului și, cum sunt un mare fan, îmbrățișările. Atunci când la finalul clasei îți spun că s-a schimbat starea lor, sau că era exact ce aveau nevoie.

TEODORA HAIDU

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă antrenor de yoga?

Să vadă care este aroma lui personală, să se descopere pe el/ea și să ofere mai departe din el/ea, nu din cărți, nu din ce crede că prinde sau își doresc oamenii. Ce a funcționat pentru el și ce i-a adus lui împlinire. Fiecare este unic și, prin autenticitate, lași să fie transmit mai departe din tine și prin tine.

Te antrenezi și în aer liber (atunci când vremea permite)? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi? 

Da, deși realizez acum că mai rar decât aș vrea. Cel mai des am ajuns în parcul Orășelul Copiilor (Constantin Brâncoveanu),  la o zona verde ce se cheamă Plaja ecologică. Atunci când pot, îmi place să practic direct pe iarbă, conectarea pe care o primesc cu Mama Pământ mi se pare superbă și atât de necesară. Mersul desculț e și el vindecător și susține foarte mult.

Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?

Sunt tot felul de oameni și de păreri. Unii vin pentru a slăbi și pentru a arăta bine, alții pentru a se întreține, alții pentru sănătatea lor, alții pentru competiție și pentru a se autodepăși. Este normal ca la clasele mele să vină persoane ce doresc să primească ce ofer,  conectare la corp,  o postură mai bună, liniștirea minții și multă blândețe. Deci, oameni curioși și deschiși pentru a se aduce mai aproape de ei, într-un corp sănătos.

TEODORA HAIDU

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Citește aici mai multe articole din LIFESTYLE.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.