Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/04/2023
Artă & Cultură / Artiști urbani

Artiști urbani | ROPER: „Street art-ul mi-a oferit o nouă perspectivă de înțelegere a artei, care vine la pachet cu propriile sale reguli”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Artiști urbani | ROPER: „Street art-ul mi-a oferit o nouă perspectivă de înțelegere a artei, care vine la pachet cu propriile sale reguli” Share Artiști urbani | ROPER: „Street art-ul mi-a oferit o nouă perspectivă de înțelegere a artei, care vine la pachet cu propriile sale reguli”
roper street art


ROPER: „Street art-ul mi-a oferit o nouă perspectivă de înțelegere a artei, care vine la pachet cu propriile sale reguli”

ROPER este din Roman, județul Neamț, are 24 de ani și a absolvit recent masterul în cadrul Universității Naționale de Arte din București, secția Artă Murală.

De mic a fost atras de cultura urbană, are chiar și un caiet de schițe cu graffiti de prin clasa a 3-a.

Activitatea sub pseudonimul ROPER și-a început-o în urmă cu 10 ani, când „totul a devenit un studiu mult mai aprofundat al literelor”. 

Cum ai ajuns să-ți creezi stilul care te definește?  

Versatilitatea este conceptul care unește lucrările și proiectele realizate sub semnătura Roper. Cel puțin pentru mine perseverența, plus multe ore de lucru cu creionul în mână, au jucat un rol esențial în dezvoltarea stilului de acum.

Internetul și Social Media m-au ajutat în diseminarea artei mele deoarece multe dintre intervenții sunt în zone greu accesibile: poduri, clădiri industriale etc.  

Cum decurge procesul tău creativ? 

Un lucru esențial pentru procesul meu creativ este rutina personală, încerc pe cât posibil să nu mă abat de la ea. Această rutină implică rezolvarea unor probleme cotidiene, ieșiri în natură, interacțiuni umane etc. Fiecare dintre aceste etape mă încarcă într-un anume fel și mă inspiră totodată. E greu de spus cum încep ceva, deoarece sunt foarte mulți factori care influențează procesul creativ.

Simplificând, sunt zile când totul începe de la o foaie goală și un creion. 

Cum ți-a schimbat street art-ul felul în care percepi arta și lumea în general?

Trecând printr-un Liceu de Arte, apoi printr-o facultate de profil, am fost învățat că principala finalitate a artistului este de intra în lumea artei și de a expune în galerii. Street Art-ul intervine în aceasta ecuație și oferă o altă perspectivă de a întelege și de a face artă. Publicul care interacționează cu arta realizată în stradă este cu totul diferit de publicul din galerie, mult mai radical, mai interesat, mai activ etc.

roper street art
Iași 2022

Așadar, Street Art-ul mi-a oferit o nouă perspectivă de înțelegere a artei, care vine la pachet cu propriile sale reguli. 

Cât de mult te-a ajutat Social Media în cariera ta? Și cum crezi că influențează social media evoluția și percepția artei?

Pentru mine Social Media a fost esențială deoarece intervențiile mele au ajuns mult mai ușor la un număr mare de oameni, iar acest lucru a generat la rândul său participări la proiecte sau evenimente.

Chiar și așa există minusuri cu care vine la pachet online-ul, printre care superficialitate, lipsa înțelegerii ansamblului și a conceptului din spate etc. 

roper street art
Proiect MNAC 2020

Povestește-mi un pic care e lucrarea ta preferată pe care ai făcut-o într-un oraș din România?

Cred că cea mai importantă lucrare din portofoliu este realizată la Galați, în colaborare cu artistul Cristian Scutaru în anul 2021. Aceasta se întinde pe o suprafață de aproximativ 500 mp, fiind unică prin însăși subiectul său: „litera”. 

Care au fost lucrările care ți-au ridicat cele mai mari provocări?

Cu siguranță lucrarea realizată la Galați a avut un grad ridicat de dificultate, principalul motiv fiind obținerea aprobării cu foarte puțin timp înainte de începerea picturii. Ceea ce nimeni nu știe este că lucrarea a fost gândită pe loc, freestyle, în timp ce se monta schela. Iar asta a fost o provocare, cel puțin pentru mine.

roper street art
Roper x Cristian-Scutaru 2021 Galați -Credit fhoto -HTAG-festival.

Așadar, fiecare intervenție vine la pachet cu o serie de dificultăți, cred că asta este specific artei urbane, te obligă să găsești soluții valabile pe moment. 

Din punctul tău de vedere, cât de important este pentru un artist să includă în opera sa și un mesaj social / politic? 

Funcția socială și politică este foarte prezentă în street art, deoarece are capacitatea de a modifica modul în care orașul este perceput de către locuitorii săi. Arta pe care eu o fac îmi doresc să aibă caracter universal, deoarece lucrez cu forme simple.

Totodată, pentru mine este o unealtă de autodescoperire, nu de transmitere a unor mesaje tranșante. 

roper street art
Credit foto Dimitri 2021

Cu ce ai vrea să rămână cineva care trece pe stradă și vede lucrările tale?  

Cred că mi-aș dori foarte mult ca lumea să rămână cu o întrebare în gând după ce îmi vede intervențiile, fiindcă o întrebare bine pusă este mai valabilă decât multe răspunsuri oferite. 

Ce urmează pentru ROPER?

Conceptul va rămâne același, dar va fi vizibil într-o diversitate de forme.

Follow me and you will see!

roper street art
Art Safari București 2023

Interviu de GRUIA DRAGOMIR | Artiști Urbani

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Un răspuns

  1. Mereu am fost pasionat de arta desenului, mai ales aceasta mai de strada numita Street Art. Mi se pare ca pe langa desene in sine este o cultura anume in spate si un stil de viata interesant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.