Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/04/2023
Eat & Drink Viața Orașului / Povești din București

POVEȘTI DIN BUCUREŞTI | G.Y.S.T. – O punte între scena locală de ospitalitate și cea din Copenhaga

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii POVEȘTI DIN BUCUREŞTI | G.Y.S.T. – O punte între scena locală de ospitalitate și cea din Copenhaga Share POVEȘTI DIN BUCUREŞTI | G.Y.S.T. – O punte între scena locală de ospitalitate și cea din Copenhaga
G.Y.S.T.


De mai puțin de o lună, Bucureștiul și-a îmbogățit oferta de locuri cool cu: G.Y.S.T., care se descrie drept un gastropub edgy ce pune pe primul loc lucrurile bune, făcute cât mai simplu.

POVEȘTI DIN BUCUREŞTI | G.Y.S.T. - O punte între scena locală de ospitalitate și cea din Copenhaga

De asemenea, noul local se mândrește că este inspirat de felul în care sunt făcute lucrurile în HORECA din Copenhaga. În spatele său se află Răzvan Crișan, cel care e responsabil și pentru M60, și restaurantul Kané.

Cum a apărut G.Y.S.T.?

G.Y.S.T. a apărut încă din 2018, când ne-am pus problema în felul următor: „Ce putem face noi ca să atragem cei mai talentați oameni din ospitalitate într-un proiect nou, ce le lipsește oamenilor faini din industrie?” Concluzia a fost destul de simplă – oamenii din ospitalitate și-ar dori să aibă opțiunea de a lucra și în afara țării, să aibă și oportunitatea să descopere moduri în care se fac lucrurile într-o cultură gastronomică mai dezvoltată.

Așa a apărut ideea de a crea o colaborare între scena locală de ospitalitate și scena din Copenhaga. G.Y.S.T. își propune să creeze o punte între creativitatea foarte crudă bucureșteană și tehnica incredibilă ce s-a dezvoltat în Copenhaga. La G.Y.S.T. avem cafea de la Coffee Collective – unul dintre cei mai buni prăjitori de cafea de specialitate din lume, patiserie inspirată și co-creată cu cei de la Collective Bakery, bere artizanală de la To Øl și multe alte surprize.

POVEȘTI DIN BUCUREŞTI | G.Y.S.T. - O punte între scena locală de ospitalitate și cea din Copenhaga

Care a fost investiția inițială și în cât timp preconizați că o să o amortizați?

Investiția inițială a fost foarte mare, depășind 500.000 de euro și planul este să o amortizăm în următorii 5 – 7 ani.

Spuneți-ne un lucru mai puțin știut despre produsele și preparatele voastre.

Meniul nostru de mâncare este conceput și coordonat de Cătălin Bejenariu – Head Chef al Kané și Sorin Bologa – Sous Chef Kané și este inspirat din experiențele pe care cei doi le-au avut locuind în Copenhaga, unde au lucrat la Geranium și Noma. În timp ce G.Y.S.T. nu este un restaurant de fine dining, tehnicile pe care le folosim atunci când facem preparatele sunt similare și asta ne permite să avem niște preparate super gustoase.

POVEȘTI DIN BUCUREŞTI | G.Y.S.T. - O punte între scena locală de ospitalitate și cea din Copenhaga

Sunteți deschiși de puțin timp, dar vi s-a dus repede vestea și deja aveți o clientelă fidelă. Care este „rețeta succesului” vostru?

Noi, la Kané Group petrecem foarte mult timp în zona de concept și de planificare, astfel încât, odată ce lansăm un proiect, acesta să aibă multe elemente de „interesant”. În principal, ne uităm la aceste aspecte: 1. Cum ne asigurăm că avem o echipă talentată și motivată pentru a crea o experiență pentru oaspeți cât mai de calitate. 2. Cum alegem o clădire și un design care să fie foarte autentic și de impact, un spațiu care să aibă și elemente. 3. Cum putem să ne implicăm în crearea unei comunități care să schimbe social și comportamental industria HORECA 4. Cum comunicăm aceste concepte mai „edgy”, într-un mod atractiv și punând umanul în prim-plan.

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit până acum?

Noi operăm în ospitalitate din 2014 și principala provocare care acum s-a accentuat este relația cu autoritățile locale (Primăria Municipiului și primăriile de Sector). Din păcate, autoritățile locale văd în antreprenori niște infractori în curs de devenire și pare că au obiectivul suprem să te oprească din a face lucruri.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă localul vostru asupra orașului sau asupra zonei în care l-ați deschis?

Centrul Vechi, pentru bucureșteni, are un vibe foarte negativ, din păcate, așa că ne-am propus să contribuim la schimbarea acestei percepții și să gândim un loc în care și oamenii care locuiesc în oraș să poată să se regăsească.

Ce vă place vs. ce nu vă place la București ?

Ne place posibilitatea de a fi foarte creativi, de a putea crea concepte foarte originale și relevante, ne place că putem contribui la a face viața-n oraș mai bună și în general. Nu ne place deloc lipsa de colaborare și interes din partea autorităților locale, mai ales a Primăriei Municipiului București, care mai degrabă își dorește ca toate restaurantele din București să dispară, decât să fie o parte importantă din viața orașului.

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate?

Esența ospitalității bine făcută este să ai echipe de care ai grijă și pe care mereu să le ajuți să evolueze profesional.

POVEȘTI DIN BUCUREŞTI | G.Y.S.T. - O punte între scena locală de ospitalitate și cea din Copenhaga

Ce planuri aveți pentru G.Y.S.T. pentru restul anului 2023?

G.Y.S.T. vrem să devină unul dintre acele locuri care pune umărul la schimbarea imaginii și percepției față de Centrul Vechi și ce poate el oferi. Din păcate, în București, față de alte capitale europene, localnicii se feresc de acest loc, iar pentru turiști nu este o primă impresie ideală. Prin comunitățile HORECA pe care noi le creăm, schimbăm și creionăm un nou București – mult mai primitor.

» Interviu de GRUIA DRAGOMIR.

» Vezi toate POVEȘTILE DIN BUCUREȘTI.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.