Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/04/2023
Artă & Cultură / Teatru

TEATRU | ORAŞUL NOSTRU, de Thornton Wilder, în pregătire la Teatrul EXCELSIOR

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii TEATRU | ORAŞUL NOSTRU, de Thornton Wilder, în pregătire la Teatrul EXCELSIOR Share TEATRU | ORAŞUL NOSTRU, de Thornton Wilder, în pregătire la Teatrul EXCELSIOR
ORAŞUL NOSTRU


ORAŞUL NOSTRU, de Thornton Wilder, în pregătire la Teatrul EXCELSIOR

Fără îndoială, una dintre cele mai aşteptate premiere ale primăverii o reprezintă versiunea lui Alexandru Dabija asupra Oraşului nostru, piesa meta-teatrală în trei acte al lui Thornton Wilder, pe care reputatul regizor o lucrează în aceste săptămâni cu talentata tânără trupă de actori şi actriţe de la Teatrul EXCELSIOR. Aceştia sunt implicaţi într-un număr considerabil de mare în proiect, de la A la Z… de la Matei Arvunescu la Annemary Ziegler, dat fiind faptul că „oraşul” imaginat de dramaturgul american este bine populat cu cetăţeni ale căror vieţi de zi cu zi sunt urmărite pe parcursul a mai bine de un deceniu, iar asta reprezintă cu siguranţă o provocare incitantă din perspectiva coagulării performance-ului la nivel colectiv.

ORAŞUL NOSTRU

Our Town, piesa scrisă în 1938 de către Thornton Wilder și laureată cu Premiul Pulitzer în același an, care se joacă pe o scenă goală (‚spațiul gol’), fără decor și, în mare parte, fără recuzită – personajele mimează obiectele -, defineşte orășelul fictiv Grover’s Corners exclusiv prin intermediul destinelor celor care trăiesc în el, între 1901 şi 1913, deci e un spectacol care, punând în raport micro-istoriile personale cu spaţiul şi timpul, ca dimensiuni conceptuale, presupune o mare virtuozitate actoricească, întrucât implică distanțări succesive de personaje, obiectivări care alternează neașteptat cu jocul la persoana întâi. Ce vom vedea la Excelsior – cel mai probabil, în luna mai – va fi, în esenţă, un mănunchi de povești-în-poveste ale acelorași personaje, aflate în diferite momente ale existenței lor, pe care regizori-naratori (dintre actori), detaşaţi de situaţii, le comentează, nuanţând – îndeobşte prin umor – această… înscenare a vieții.

ORAŞUL NOSTRU

Ada Milea | foto © Nicu Cherciu

ORAŞUL NOSTRU

Alexandru Dabija | foto © Gerhard Kassner

Oraşul nostru, pe care marele dramaturg Edward Albee (Cui i-e frică de Virginia Woolf?) a caracterizat-o drept „the greatest American play ever written”, pendulează continuu, prin repetate spargeri ale convenției teatrale, între acum și atunci, între cum este și cum va fi, deci va fi extrem de interesant de urmărit cum a gândit punerea în scenă ALEXANDRU DABIJA, autorul unor spectacole memorabile, precum Rosto de la Teatrul ACT, Creatorul de teatru de la TNB sau Rebarbor de la Odeon, mai ales că viziunea domniei sale va include o inedită dimensiune muzicală, dată fiind colaborarea anunţată cu ADA MILEA pentru crearea muzicii originale a spectacolului. Cum va arăta Oraşul nostru, oraşul lui Wilder, Dabija şi Milea, pe scena teatrului Excelsior? Rămâne de văzut! Trebuie doar să mai avem… puţintică răbdare.

Citește aici mai multe articole din ARTĂ-CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.