MARe – René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri
MARe/Muzeul de Artă Recentă, în colaborare cu Auer Photo Foundation (Elveția), prezintă expoziția René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri, accesibilă publicului până pe 7 mai. În premieră în România, la MARe sunt prezentate 38 de lucrări ale apreciatului fotograf elvețian, despre care Erwin Kessler, curator, spune: ”René Groebli (1927) a început ca foto-jurnalist și a devenit foto-umanist. […] Atracția lui avangardistă timpurie pentru cadrarea formalistă a realității prin intermediul unei tehnologii bine controlate s-a dezvoltat spre sugerarea emoțională a ritmurilor eterne ale domeniului vizibilului, reverberate prin ochiul tăcut al fotografului.”
Selecția pentru expoziția The Silent Eye: Time. People. Places de la MARe este dedicată celor trei mari domenii de interes ale fotografiilor lui René Groebli – istoria, oamenii, locurile. Născut la Zürich, pe 9 octombrie 1927, René Groebli a decis devreme să se concentreze pe fotografie. După ucenicie, a început să experimenteze în propria sa cameră întunecată, folosind exclusiv Rolleiflex. Fotografiile sale timpurii, alb-negru, reprezintă martorii unei concentrări duble, atât asupra subiectului anecdotic, cât și asupra formalismului pur vizual al imaginii, influențat de experimentele interbelice riguroase ale artiștilor de avangardă.
După încheierea studiilor, în 1948, sub mentoratul fotografului Hans Finsler (1891-1972), perioadă în care s-a familiarizat cu imaginea cinematică, René Groebli şi-a propus să surprindă în fotografii dinamica mişcării şi, în 1949, a publicat 15 imagini din foto-eseul său Rail Magic, pentru ca, mai apoi, în anii ’50, să fie martor la unele dintre cele mai agitate evenimente de după cel de-al Doilea Război Mondial, cum ar fi Masacrul de la Ismailia din Egipt (1952), pe care l-a documentat la fața locului, ca un corespondent de război – pentru Zürcher Woche şi agenţia foto Black Star -, fără a lua parte și ținându-se departe de propagandă, iar fotografiile i-au fost publicate în reviste precum Life Magazine sau Picture Post.
Pe lângă marile evenimente cu semnificație istorică, Groebli a acordat o atenție deosebită aparentelor non-evenimente ale vieții cotidiene. Serialul său celebru, Das Auge der Liebe/ L’œil de l’amour, care i-a atras atenţia lui Edward Steichen, este cel mai intim și poetic imn al său către existența calmă, dar captivantă și omniprezentă a soției sale, Rita. De asemenea, arta lui Groebli reprezintă și dependența sa față de locuri, în special cele urbane, metropole precum Paris sau Londra, cu arhitectura lor de brand, atmosferă și locuitori definitorii. Din anii ’80, artistul şi-a pierdut interesul pentru fotografia publicitară şi industrială, concentrându-se din nou pe variile forme de reprezentare în alb-negru.
Citește aici mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.