Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/04/2023
Artă & Cultură / Art Expo

ART EXPO | MARe – René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii ART EXPO | MARe – René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri Share ART EXPO | MARe – René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri
René Groebli


MARe – René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri

MARe/Muzeul de Artă Recentă, în colaborare cu Auer Photo Foundation (Elveția), prezintă expoziția René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri, accesibilă publicului până pe 7 mai. În premieră în România, la MARe sunt prezentate 38 de lucrări ale apreciatului fotograf elvețian, despre care Erwin Kessler, curator, spune: ”René Groebli (1927) a început ca foto-jurnalist și a devenit foto-umanist. […] Atracția lui avangardistă timpurie pentru cadrarea formalistă a realității prin intermediul unei tehnologii bine controlate s-a dezvoltat spre sugerarea emoțională a ritmurilor eterne ale domeniului vizibilului, reverberate prin ochiul tăcut al fotografului.

René Groebli

Selecția pentru expoziția The Silent Eye: Time. People. Places de la MARe este dedicată celor trei mari domenii de interes ale fotografiilor lui René Groebli – istoria, oamenii, locurile. Născut la Zürich, pe 9 octombrie 1927, René Groebli a decis devreme să se concentreze pe fotografie. După ucenicie, a început să experimenteze în propria sa cameră întunecată, folosind exclusiv Rolleiflex. Fotografiile sale timpurii, alb-negru, reprezintă martorii unei concentrări duble, atât asupra subiectului anecdotic, cât și asupra formalismului pur vizual al imaginii, influențat de experimentele interbelice riguroase ale artiștilor de avangardă.

După încheierea studiilor, în 1948, sub mentoratul fotografului Hans Finsler (1891-1972), perioadă în care s-a familiarizat cu imaginea cinematică, René Groebli şi-a propus să surprindă în fotografii dinamica mişcării şi, în 1949, a publicat 15 imagini din foto-eseul său Rail Magic, pentru ca, mai apoi, în anii ’50, să fie martor la unele dintre cele mai agitate evenimente de după cel de-al Doilea Război Mondial, cum ar fi Masacrul de la Ismailia din Egipt (1952), pe care l-a documentat la fața locului, ca un corespondent de război – pentru Zürcher Woche şi agenţia foto Black Star -, fără a lua parte și ținându-se departe de propagandă, iar fotografiile i-au fost publicate în reviste precum Life Magazine sau Picture Post.

René Groebli

Pe lângă marile evenimente cu semnificație istorică, Groebli a acordat o atenție deosebită aparentelor non-evenimente ale vieții cotidiene. Serialul său celebru, Das Auge der Liebe/ L’œil de l’amour, care i-a atras atenţia lui Edward Steichen, este cel mai intim și poetic imn al său către existența calmă, dar captivantă și omniprezentă  a soției sale, Rita. De asemenea, arta lui Groebli reprezintă și dependența sa față de locuri, în special cele urbane, metropole precum Paris sau Londra, cu arhitectura lor de brand, atmosferă și locuitori definitorii. Din anii ’80,  artistul şi-a pierdut interesul pentru fotografia publicitară şi industrială, concentrându-se din nou pe variile forme de reprezentare în alb-negru.

Citește aici mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.