Meniu Zile și Nopți

Junii Brașovului 2023 | GRUPUL JUNILOR TINERI

Junii Brasovului 2023

Grupul Junilor Tineri reprezintă vechea ceată a feciorilor, adevăraţi întemeietori ai obiceiului, fiind prezenţi pe tot parcursul anului în manifestările Junilor Braşoveni. Atributul de „tânăr” li s-a alăturat pentru a desemna deosebirea între cei necăsătoriţi, care, prin căsătorie, erau obligaţi să iasă din rândurile grupului.

În trecut, Junii Tineri erau îmbrăcaţi în haine obişnuite româneşti: o cămaşă albă, lungă până mai sus de genunchi, fără guler, cu mâneci lungi şi largi. Aveau cioareci albi, strânşi pe picior, şi erau încălţaţi unii cu opinci, alţii cu cizme. Pe cap purtau pălării cu bonil larg şi calota rotundă. La brâu erau încinşi cu şerpare late, „ghintuite”, în care purtau pistoale. Purtau mustăţi mari, răsucite în sus, şi pletele lungi până pe umeri. Se înţelege că pe vreme urâtă se îmbrăcau mocăneşte, cu cojoace şi sărici.

Astăzi, ei poartă o cămaşă albă, cu creţuri, lungă până la genunchi, peste care pun un „flanel” cu mâneci, acoperit de un „laibăr” şi de un „șpenţel” (haină şi jachetă) de culoare vânăt-închis, cu nasturi din argint sau suflaţi cu aur. Cioarecii sunt tot albi, de dimie fină, iar în picioare, indiferent de anotimp, poartă cizme. Pe cap poartă pălării din catifea, împodobite cu panglici tricolore.

Junii Brasovului 2023

Pentru ieşirea la evenimentul tradițional, cunoscut sub denumirea de „Coborârea în Cetate”, în trecut, Junii Tineri purtau doar „laibărul”, fără „șpenţele”, indiferent de vreme, lucru păstrat până astăzi.

Cei trei conducători (vătaful, armaşul mare şi armaşul mic) se deosebesc de restul grupului prin faptul că pălăriile lor sunt împodobite cu „ruji” (cocarde), trei pentru vătaf, de culoare roşie, două galbene pentru armaşul mare şi una albastră pentru armaşul mic, şi poartă panglici (lente) late în „banduliera” de pe umărul drept în jos, pentru vătaf de culoare roşie, respectiv galbenă şi albastră pentru armaşi. La încolonare, rujile şi panglicele formau tricolorul românesc, interzis românilor în veacurile de vitregie istorică.

Actualul steag al Junilor Tineri a fost confecţionat în anul 1977, odată cu împlinirea centenarului lndependenţei, fiind creat din mătase de culoare roşie şi albastră, pe o parte având clădirea Liceului Andrei Şaguna, iar pe partea opusă, un June tânăr pe cal. Suportul este din material lemnos, iar în vârf are o suliţă. Pentru a putea fi purtat pe cale, a fost făcută o curea din piele tubulară, să susţină steagul şi echilibrul Junelui.

Troița de pe Coasta Prundului, datând din anul 1711, cioplită din piatră și sculptată, se află sub îngrijirea Junilor Tineri și este așezată pe o înălțime, într-o poziție vizibilă din centrul Brașovului.

Junii Brasovului 2023