Meniu Zile și Nopți

Junii Brașovului 2023 | JUNIȚELE

Junii Brasovului 2023

Rolul redus al femeilor în cadrul obiceiului din trecut ar putea fi un argument în plus adus teoriei despre originea militară a Junilor. Juniţele erau prezente în ziua de luni, a doua zi de Paşti, când feciorii mergeau după ouă roşii şi le stropeau cu parfum. Apoi le regăsim la „jocurile strămoşeşti”, scoase la horă de feciori.

Splendoarea costumului pe care îl poartă la jocuri impresionează. El este purtat atât de fetele necăsătorite, cât şi de femeile tuturor grupurilor de Juni.

Au cămăşi albe de borangic, puţin decoltate la gât, cu mâneci largi de „spintură” sau „spitantof” (dantelă), terminate cu „pumni” (manşete) de pluş (catifea) brodate cu fir. Manşetele, de culoare verde sau galben închis, se leagă cu panglici de mătase. Peste cămăşi poartă un laibăr de mătase din aceeaşi culoare cu fusta, care este croită în mai multe foi (clini). Laibărul, puţin răscroit la gât, se încheie în faţă, de jos până la jumătate cu copci negre, lângă care sunt prinse câte şase „sponci” (rozete rehefate) din argint.

Junii Brasovului 2023

Femeile tinere poartă rochii de mătase, largi, în culori mai vii decât ale femeilor în vârstă. Rochiile sunt căptuşite cu pânză „făcută în patru iţe”, de aceeaşi culoare şi sunt tivite jos pe margini cu şiret pluşat. Peste mijloc, Juniţele se încing cu un brâu de catifea, peste care pun un „posomat” (panglică galbenă cusută cu fir). Brâul se închide în faţă cu două paftale sau „limbi” (catarame lungi de o palmă şi late de 7-8 cm.) de argint aurit cu flori reliefate. Paftalele se petrec una peste alta şi se prind cu şiret sau cârlig. Tot la brâu, într-o parte se prinde câte o fundă de mătase care, prin culoare, contrastează cu fondul costumului.

Pe cap se pune mai întâi „coancul” (o panglică prinsă într-un inel îmbrăcat în mătase). Cu panglica se încinge mijlocul frunţii, iar după ce este trecută prin inel, este lăsată pe spate. Deasupra coancului se pune „ghimbirul” (basma neagră, brodată pe margini cu flori galbene şi roşii), ale cărui coluri se fixează în jurul inelului.
„Brobodelnicul” din borangic se pune deasupra ghimbirului, trecându-se pe sub bărbie (în chip de broboadă), iar capetele, lungi de doi metri, sunt lăsate pe spate.

Remarcăm faptul că podoabele pentru cap nu mai sunt purtate azi de fete.

Juniţele din Braşovul Vechi se numeau „ţuţe”, pentru că bărbaţilor li se spunea „tuţuieni”, după căciula ţuguiată. Scoaterea lor la joc se făcea altădată în Groaveri, înaintea Gimnaziului românesc, în joia de după Paşti, când veneau aici şi Junii Braşovecheni şi jucau Bătuta, Căluşarul ş.a. Jocul lor în Șchei este o reminiscenţă a adevărului că românii din Șchei şi cei din Braşovul Vechi au avut spaţiu şi tradiţii comune, înainte de venirea saşilor, care i-au despărţit, permiţându-le revenirea în Şchei abia după 1918.

Junii Brașovului 2023 | Junițele