Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/04/2023
Artă & Cultură / Teatru

„Linia solară”, Teatrul ACT, în regia lui Radu Iacoban

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii „Linia solară”, Teatrul ACT, în regia lui Radu Iacoban Share „Linia solară”, Teatrul ACT, în regia lui Radu Iacoban
Linia solară


În aprilie, Teatrul ACT vă invită la premiera spectacolului Linia solară de Ivan Vîrîpaev, traducerea Raluca Rădulescu, în regia lui Radu Iacoban, scenografia Tudor Prodan, avându-i în distribuție pe Ilinca Manolache și Ionuț Vișan.

Ilinca Manolache și Ionuț Vișan
Ilinca Manolache și Ionuț Vișan. Foto © Teatrul ACT

Piesa, nominalizată în 2019 la premiul Masca de Aur, în cinci categorii pentru montarea de la Meyerhold Centre din Moscova, explorează numeroasele moduri în care doi oameni nu reușesc să intre în contact real unul cu celălalt, uniți de o pasiune devenită treptat obsesie și despărțiți de o linie solară invizibilă, dar palpabilă. La ora 5 dimineața, Barbara și Werner, după șapte ani de căsnicie, continuă o ceartă pe care au început-o cu șapte ore mai devreme.

Sunt pe punctul de a-și achita creditul ipotecar, dar privesc în abisul întrebării „ce urmează?”, deschizând porțile furiei și sentimentelor reprimate. Dincolo de banalitatea aparentă a unei drame de familie, problema este în fond aceea a comunicării (sau a lipsei acesteia) între oricare dintre oamenii de pe această planetă.

„Linia solară”, Teatrul ACT, în regia lui Radu Iacoban

Linia Solară e un titlu de piesă care poate păcăli. Spun asta cu gândul la viitorul nostru spectator care, răsfoind sau scrollând prin sumedenia de oferte teatrale, se decide să aleagă spectacolul nostru. La ce oare să ne așteptăm? E un spectacol despre viziuni profetice, descoperiri științifice extraordinare?

 O fi o metaforă?

Vă rog să ne scuzați dacă nu veți primi răspunsul în rândurile care urmează. Ne vom rezuma doar la explicația dată de autor care, în mod subtil și inteligent, ne spune că avem de-a face cu: «O comedie în care se arată cum se poate ajunge la un rezultat pozitiv». Ce înseamnă asta, mai precis? Suntem convinși că veți decide singuri după vizionarea spectacolului.” – Radu Iacoban, regizor

Dramaturgul, scenaristul şi regizorul polonez de origine rusă Ivan Vîrîpaev (n. 1974, Irkustk), autorul unor piese precum Oxigen (Teatrelli) sau UFO (TNB), este una dintre figurile proeminente ale mişcării New Drama ruse, actualmente interzis în teatrele din ţara natală din cauza poziţionării sale anti-război, care şi-a dezvoltat în ultimele două decenii propria practică estetică, una care se fundamentează pe elemente verbale şi sonore, pe revalorizarea semnificaţiei folosirii cuvintelor, în defavoarea acţiunilor fizice sau a indicaţiilor de scenă.

„Linia solară”, Teatrul ACT, în regia lui Radu Iacoban

Reprezentațiile din această lună cu Linia solară vor avea loc pe 7, 8 și 20 aprilie 2023.

Text de Ioan BIG.

» Vezi alte articole din capitolul TEATRU.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.