Alimente pentru sănătatea pielii
Pe măsură ce oamenii de știință învață mai multe despre dietă și metabolism, este din ce în ce mai clar că tot ceea ce mâncăm poate afecta în mod semnificativ aspectul, sănătatea și grăbește îmbătrânirea pielii. Mai jos sunt câteva alimente, care, incluse în mod constant în dieta noastră, ne ajută să menținem integritatea și suplețea țesutului cutanat.
Peștele gras (somonul, macroul și heringul) este excelent pentru o piele sănătoasă. El reprezintă o sursă bogată de acizi grași omega-3, importanți pentru o piele suplă și hidratată. O deficiență severă de acizi grași omega-3 poate determina aspectul de piele uscată.
Avocado este bogat în grăsimi sănătoase și vitaminele E și C. Aceste vitamine sunt importante pentru o piele sănătoasă și conțin compuși care protejează pielea după arsuri solare.
Nucile și semințele de floarea soarelui sunt o sursă bună de grăsimi, de zinc, vitamina E, seleniu și proteine vegetale, toate acestea fiind nutrienți de care pielea noastră are nevoie pentru a rămâne sănătoasă.
Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de beta caroten, care acționează ca un ecran de protecție solară natural.
Ardeiul gras conține beta caroten și vitamina C, antioxidanți importanți pentru pielea noastră. Vitamina C este necesară și pentru a crea colagen, proteina structurală care menține pielea elastică și rezistentă.
Broccoli este o sursă bună de vitamine, minerale și carotenoide. De asemenea, conține sulforafan, care poate ajuta la prevenirea cancerului de piele și ne poate proteja pielea de arsuri solare.
Roșiile sunt o sursă bună de vitamina C și licopen, care ne protejează pielea de arsuri solare și poate ajuta la prevenirea ridurilor.
Soia conține izoflavone, care s-a dovedit că reduc ridurile, îmbunătățesc cantitatea de colagen și previne uscarea pielii.
Cacao conține antioxidanți, care ne pot proteja pielea împotriva arsurilor solare. Acești antioxidanți reduc ridurile, mențin grosimea și hidratarea pielii, fluxul de sânge și catifelează pielea.
Ceaiul verde conține antioxidanți puternici, care ne pot proteja pielea și pot reduce roșeața în caz de arsură solară. Acest aliment îmbunătățește hidratarea și elasticitatea tegumentului.
Strugurii roșii conțin resveratro, celebrul antioxidant care poate încetini procesul de îmbătrânire al pielii prin distrugerea radicalilor liberi nocivi care dăunează pielii.
Pe lângă alimentele enumerate mai sus, este absolut necesar să ne hidratăm constant cu apă și să ne protejăm pielea de razele puternice ale soarelui. Este bine să folosim zilnic creme de tratament și/sau hidratare, de calitate, adecvate vârstei, tipului de ten și anotimpului.
Maria Martac este biolog, tehnician nutriționist, health coach. www.mariamartac.ro
Alte Articole, Știri din EAT & DRINK – OPINII.