Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/03/2023
Artă & Cultură / Art Expo

ART EXPO | Expoziţii de pictură must-see în metropolele europene

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii ART EXPO | Expoziţii de pictură must-see în metropolele europene Share ART EXPO | Expoziţii de pictură must-see în metropolele europene
pictură


Expoziţii de pictură must-see în metropolele europene

Cu toate că 2023 este anul jubileului morții lui Pablo Picasso și nu mai puțin de 37 de manifestări sunt dedicate genialului pictor pe tot continentul, activitatea cercetătorilor și curatorilor nu se reduce, totuși, la această celebrare, iar publicul amator de artă beneficiază în această primăvară de expoziții de pictură cu caracter special, ce n-ar trebui ratate în măsura în care călătorim în vreuna din metropolele care le găzduiesc.

Și asta indiferent că sunt tematice, precum Action, Gesture, Paint: Women Artists and Global Abstraction 1940-70, de la Whitechapel Gallery din Londra, sau monografice, ca retrospectiva Matisse – Cahiers d’art, le tournant des années 30, de la Musée de l’Orangerie din Paris. Patru sunt însă expozițiile care ne plimbă cu generozitate prin spații și timpuri, acoperind tot atâtea mișcări și generații de artiști plastici cu identitate distinctă, ce merită să fie trecute în agenda personală ca must-see-uri. Ne îndreptăm deci spre…

PARIS | Musée d’Orsay. Manet / Degas

pictură

(28 martie-23 iulie)

Prezentând Impresionismul într-o nouă lumină, expoziția de la celebrul muzeu parizian, organizată împreună cu Metropolitan Museum of Arts din New York și Musée de l’Orangerie, aduce alături – spre a reliefa deopotrivă contrastele și analogiile – lucrările a doi foarte buni (in)amici, maeștrii picturii moderne Édouard Manet (1832-1883) și Edgar Degas (1834-1917).

Prietenia sociabilului și ambițiosului Manet cu mult mai rezervatul și austerul Degas, născută din experiența comună în Războiul franco-prusac din 1870, s-a erodat relativ repede datorită divergențelor apărute în urma alegerilor făcute de fiecare în carieră, pro și contra legitimare artistică prin intermediul canalelor oficiale, iar “minunata coexistență”, după cum a numit-o Paul Valéry, își relevă originea – prin compararea lucrărilor din expoziție -, paradoxal, tocmai în diferențele de temperament și apetituri de consum cultural.

VIENA | Belvedere Museum. Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse…

pictură

(1 martie-29 mai)

Realizată în cooperare cu Muzeul Van Gogh din Amsterdam, expoziția dedicată marelui Modernist vienez Gustav Klimt (1862-1918) din perspectiva influențelor sale, se bazează pe un research serios asupra modului în care a pătruns arta internațională în puțin permeabilul mediu austriac la cumpăna dintre secole. Picturile lui Klimt, alături de câteva desene și sculpturi, sunt expuse pentru comparație în compania lucrărilor unor artiști precum Monet, Whistler, Matisse, Kees van Dongen, Toulouse-Lautrec, Manet, Van Gogh, Edvard Munch sau Jan Toorop.

Expoziția face parte din programul de celebrare a 300 de ani de la finalizarea corpului de palat Oberes Belvedere, ce adăpostește în prezent cea mai mare colecție Klimt din lume.

LONDRA | Barbican Art Gallery. Alice Neel: Hot Off The Gridle

pictură

(1 martie-21 mai)

Pentru iubitorii artei secolului 20, un reper important din această primăvară îl reprezintă oportunitatea de a face cunoștință pe viu cu lucrările pictoriței americane Alice Neel (1900-1984), purtătoare în mediul artistic a coroanei de “court painter of the underground” prin înclinația ei spre subiecți marginalizați social din mediul urban. Expoziția, cea mai mare retrospectivă din Marea Britanie dedicată lui Neel, organizată în colaborare cu Centre Pompidou din Paris, prezintă circa 70 de portrete realizate de artistă, în asociere cu fotografii și filme menite să le contextualizeze, dată fiind biografia ieșită din comun a celei care se auto-declara “o colecționară de suflete”, posesoare de carnet de membru al Partidului Comunist American și ale cărei lucrări au intrat în atenția chiar și a FBI-ului.

Dincolo de subtextul politic sau feminist a unora dintre picturile sale, care i-au cimentat statutul de artist-cult, nu trebuie însă omis că Alice Neel s-a impus drept una dintre cele mai importante portretiste ale secolului trecut înotând obstinată împotriva curentului și trendurilor, într-o vreme când abstractul domina în defavoarea figurativului… deci merită cu certitudine a fi (re)descoperită.

BERLIN | Kunst-Werke (KW Institute for Contemporary Art). Martin Wong | Malicious Mieschief

pictură

(1 martie-14 mai)

Un alt artist american deosebit de interesant și, poate, mai puțin familiar publicului european, este pictorul de origine chineză Martin Wong (1946-1999), reputat pentru modul în care a reflectat în lucrările sale multiplele identități etnice, rasiale și sexuale, dar și ca patron al Graffiti Art, în faza sa emergentă. Rezident în San Francisco, Wong a fost parte activă a mișcării Hippie și a Revoluției Sexuale și a explorat varii forme de expresie artistică până la a se dedica în totalitate picturii – un mix original de Realism social și Fantastic -, de la relocarea în Manhattan spre finele anilor ’70 până la moartea sa prematură din cauza unei boli asociate cu SIDA.

Expoziția biografică Martin Wong | Malicious Mieschief, produsă de Kunst-Werke în cooperare cu Stedelijk Museum Amsterdam, Camden Art Centre din Londra și Museo Centro de Arte Dos de Mayo din Madrid, este prima în afara Statelor Unite care e dedicată unuia dintre cei mai valoroși artiști urbani din a doua jumătate a secolului XX.

Alte Articole, Știri din ARTĂ ȘI CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.