Cel mai vechi vin nou – orange wine
Să ciocnim un pahar de „orange wine”! Nu e din portocale, ci din struguri, făcut după un meșteșug antic.
Îngăduiți-mi să mă laud că am dat de un vin special – e drept, asta se întâmplă aproape invariabil când ies în oraș cu prietenul meu, supranumit The Social Drinker. Vinul e ceea ce se numește „Orange Wine”, cu o ascensiune fulminantă din Lumea Veche până-n Lumea Nouă, unde face furori, fiindcă americanii au aderat la „mișcarea vinurilor naturale”, iar această băutură se bucură de faima că e naturală, cu foarte puţini sulfiţi.
Denumirea acestui vin n-are a face cu portocalele, ci cu nuanța cu pricina, e făcut din struguri, nu din citrice. Vinul portocaliu e cel mai vechi vin nou sau, dacă preferați, cel mai nou vin vechi de pe piețele de aiurea. Provine din străvechea Georgie – niște excavări arheologice au găsit „qvevri”, amforele din lut ars îngropate în pământ în care se face vinul portocaliu și care puteau „găzdui” până la zece mii de litri, din urmă cu cinci mii de ani. Iar semințe de struguri au fost descoperite pe plaiurile georgiene de acum opt mii de ani, ceea ce demonstrează că era viețucă și-n Antichitate.
E adevărat, georgienii nu i-au spus acestui vin că ar fi portocaliu, ci că era de culoarea ambrei (poate merge de la un galben rășinos până la nuanța cuprului). Până în 2004, vinul a fost cunoscut ca având culoarea ambrei („karvisperi”), până când un comerciant englez l-a botezat „Orange Wine” și așa i-a rămas numele.
Unii georgieni mai folosesc și azi acele amfore, în care sunt utilizați struguri albi din soiurile Rkatisiteli, Kisi și Mtsvane. Moda preparării acestui vin, care presupune macerarea şi fermentarea laolaltă cu pieliţele, seminţele şi ciorchinii strugurilor și lăsarea vinului în amfore până la un an, s-a răspândit în toată lumea. În Italia, bunăoară, vinul portocaliu se cheamă „ramato”, un vin produs în istorica zonă viticolă Friuli, și e făcut exclusiv din struguri din soiul Pinot Grigio. Dar și italienii precizează că vinul portocaliu e de sorginte georgiană.
Și fin, și tare!
Am băut, nu m-am abținut!, un vin portocaliu grozav la Bucataria.localfood, localul făcut celebru de amicul și colegul meu Gruia Dragomir. Îi zice „Dradara”, acronimul unei crame, și e obținut din vinificarea unui soi alb, Palava, cu tehnologia pentru vinul roșu, cu fermentare-macerare pe pielițe. E sec, fin, se servește la temperaturi de 7ºC-8ºC, îți pune podgoria Miniș Măderat pe hartă și te ia, delicat, de nas. Fiindcă, am uitat să menționez una dintre cele mai importante calități ale vinului portocaliu, e tare! Alcool: 15%.
După consumarea, responsabilă, desigur, a unei sticle, poveștile din Antichitate se invită singure la masă. După a doua sticlă, vei constata ca prin farmec că te poți exprima fluent în georgiană, melodioasa limbă caucaziană.
Alte Articole din EAT & DRINK.