Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/03/2023
Artă & Cultură

Teatrul Gong marchează Ziua Mondială a Teatrului cu 5 reprezentații ale spectacolului ”Zonă minată” în liceele sibiene

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Teatrul Gong marchează Ziua Mondială a Teatrului cu 5 reprezentații ale spectacolului ”Zonă minată” în liceele sibiene Share Teatrul Gong marchează Ziua Mondială a Teatrului cu 5 reprezentații ale spectacolului ”Zonă minată” în liceele sibiene


Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă luni, 27 martie și marți, 28 martie, spectacolul „Zonă minată” de Pamela Dürr, în regia Simonei Țăruș. Creat special pentru a fi jucat în sălile de clasă, spectacolul a fost realizat în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) și va avea cinci reprezentații, cu circuit închis, atât în sălile Colegiului Economic „George Barițiu”, cât și la sediul Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu. Reprezentațiile sunt oferite gratuit cu sprijinul Consiliului Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

La Sibiu, spectacolul a mai avut zece reprezentații gratuite, cu circuit închis, la Colegiul Național „Octavian Goga”, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și la Liceul de Artă. Proiectul a avut premiera anul trecut, la București, în cadrul Festivalului Național de Teatru.

„Zonă minată” de Pamela Dürr în traducerea lui Ciprian Marinescu are la bază interviuri cu supraviețuitori ai conflictelor sângeroase din Balcani din anii 90 și încearcă să familiarizeze publicul tânăr cu istoria recentă a Europei. Jasna și Emina sunt prietene. Nu le-a păsat niciodată că una dintre ele provine dintr-o familie sârbă, iar cealaltă dintr-o familie bosniacă. În 1992, când izbucnește războiul în Iugoslavia, cele două fete sunt despărțite. Sarajevo e sub asediu, Belgrad încă e sigur. Cine evadează acolo e un dușman pentru croați și bosniaci. După o fugă care le pune în pericol viața, cele două prietene se reîntâlnesc în Germania. Poate prietenia lor să reziste? Spectacolul regizat de Simona Țăruș le aduce în prim – plan pe tinerele actrițe Oana Brânzan și Mădălina Iagăr, într-o montare emoționantă recomandată elevilor de liceu.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961 și a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeași dată, comunitatea teatrală internațională, artiști şi public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Înființat în 1948 la inițiativa UNESCO și a unor personalități de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internațional de Teatru este cea mai importantă organizație internațională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relații oficiale de consultare și asociere cu UNESCO.

Inițiat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), proiectul „Teatru contemporan în săli de clasă” este dezvoltat în colaborare cu Goethe-Institut București și agenția Henschel din Berlin. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută