Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/03/2023
Artă & Cultură / Teatru

TEATRU | “Craii de Curtea-Veche”, un spectacol de Dragoş Galgoţiu, la Naţional

Mădălina Lefter De Mădălina Lefter
Comentarii TEATRU | “Craii de Curtea-Veche”, un spectacol de Dragoş Galgoţiu, la Naţional Share TEATRU | “Craii de Curtea-Veche”, un spectacol de Dragoş Galgoţiu, la Naţional


Considerat de Ion Vianu „una dintre operele cele mai reputate ale literaturii române”, romanul interbelic al lui Mateiu I. Caragiale – fiul nelegitim al lui Ion Luca Caragiale –  Craii de Curtea-Veche constituie una dintre lucrările sale majore, reușind să traverseze anii și încă să provoace reacții impresionante printre criticii și scriitorii contemporani.

Craii de Curtea-Veche

Creionat pe parcursul a două decenii, romanul reprezintă o incursiune aparte în viața unei capitale vechi și crepusculare, de pe la jumătatea secolului al XIX-lea până aproximativ în preajma Primul Războiului Mondial. Lucrarea lui Mateiu Caragiale reușește să scoată la suprafață un București latent, care în aparență ar putea părea normal, dar care în realitate este caracterizat de orgii, vicii, obscur și corupție. Craii de Curtea-Veche ne arată ce se întâmplă dincolo de imaginea unui București aristocrat, mai exact în mahalalele misterioase și neștiute de nimeni.

Dată fiind puterea pe care a reușit romanul să o capete de-a lungul anilor, nu este de mirare că astăzi, la câțiva zeci de ani distanță, reputatul regizor Dragoș Galgoțiu, comemorează și reînvie imaginea nostalgică a Bucureștiului prin punerea în scenă a celor trei crai și a hazardului descris de însuși Mateiu Caragiale. Astfel, lumea cel puțin bizară a Bucureștilor de demult l-a atras pe regizor și i-a motivat imaginația, aducând pe scenă mai mult decât o simplă reproducere vizuală a operei, și anume o evocare a misterului și a ceea ce înseamnă pentru el cele descrise de autor.

Personajele cu biografii tenebroase sau suprafirești, cu gusturi subțiri și mici deșertăciuni, iubesc pătimaș, petrec sau râd, își plimbă melancolia și afișează “tristeți colorate” sau își găsesc uitarea în viața de stricăciune, spun povești fabuloase din care se nasc vedenii fermecătoare… în ceea ce privește distribuția, nume rezonante în teatru şi film precum Marian Râlea (Visul unei nopţi de vară, Miracol), Claudiu Bleonț (Pas în doi, Dreptate în lanțuri), Magda Catone (Balanța, Bolta cerească) și Ioan Andrei Ionescu (Octav, Vlad, Maşinăria. Musicalul) vor urca pe scenă și vor ajuta spectatorii să se teleporteze într-o societate demult apusă, dar a cărei imagine reușește să se păstreze vie prin romanul lui Mateiu Caragiale.

Spectacolul va avea premiera pe 7, 8 şi 9 aprilie la TNB, în regia, dramatizarea, coloana sonoră și decorul lui Dragoș Galgoțiu, aflat în fața primei sale colaborări cu Naţionalul bucureştean.

Text de MĂDĂLINA LEFTER

Foto articol: Dragoș Galgoțiu © MIhaela Marin

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută